Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε η μετάλλαξη Κράκεν στη χώρα μας, μικρή υποχώρηση της Όρθρος

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τριπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης XBB.1.5 (Κράκεν).

Μικτές τάσεις κατέγραψαν την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι αναπνευστικές λοιμώξεις στη χώρα μας. Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός εξακολούθησε να έχει πτωτικές τάσεις, ενώ η γρίπη φάνηκε να σταθεροποιείται. Εν τούτοις, χάθηκαν ακόμα 169 ασθενείς λόγω της COVID.

Καταγράφηκε επίσης για πρώτη εβδομάδα σημαντική αύξηση στα κρούσματα της μετάλλαξης XBB.1.5 (Κράκεν) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Αντιθέτως, η μετάλλαξη CH.1.1 (Όρθρος) είχε μικρή υποχώρηση.

Αυτό υποδηλώνουν τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 4η εβδομάδα του νέου έτους (23-29 Ιανουαρίου 2023).

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της υποπαραλλαγής Κράκεν είναι πλέον 30, έναντι μόλις 9 την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα, η μετάλλαξη CH.1.1 (Όρθρος) αντιπροσωπεύει το 27% των κρουσμάτων της παραλλαγής ΒΑ.2 (από 35% την περασμένη εβδομάδα).

Το σοβαρότερο πρόβλημα, πάντως, είναι ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να προκαλεί υπερβολικά πολλούς θανάτους. Την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου κατέληξαν 169 άνθρωποι εξαιτίας του. Ο νεότερος είχε ηλικία 32 ετών και ο γηραιότερος 100. 

Η διάμεση ηλικία των νεκρών ήταν τα 85 έτη.

Ευτυχώς η γρίπη δεν κόστισε άλλη ζωή, αν και ακόμα δύο ασθενείς χρειάσθηκαν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:
Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνουΚαταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
Η μείωση αφορούσε τις ηλικιακές ομάδες άνω των 5 ετών.
Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135 (σ.σ. την περασμένη εβδομάδα ήταν 153)
Καταγράφηκαν 169 θάνατοι (σ.σ. την περασμένη εβδομάδα ήταν 168), με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 32-100 ετών)
H υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον
Το ποσοστό της υποπαραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5 που δημιούργησε ο κορωνοϊός
Η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 με ποσοστό 46%. Η υποπαραλλαγή CH.1.1 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 27% των στελεχών ΒΑ.2. Ακολουθεί η υποπαραλλαγή XBB με ποσοστό 13%.
Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 30 δείγματα
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε ότι ο κορωνοϊός έχει αύξηση της κυκλοφορίας του σε 3 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
ΓρίπηΗ θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή
Καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Δεν καταγράφηκε νέος θάνατος την εβδομάδα 04/2023
Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 04/2023 νοσηλεύτηκαν 57 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Καταγράφηκαν επίσης δεκαεπτά (17) θάνατοι
Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 257 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά). Τα 252 (ποσοστό 98%) ήταν στελέχη τύπου Α. Τα πέντε (ποσοστό 2%) ήταν στελέχη τύπου Β.
Από τα 251 στελέχη τύπου Α, τα 241 (ποσοστό 96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 10 (ποσοστό 4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSVΗ θετικότητα παρουσίασε μείωση

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου