Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Προχωρά ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενή-Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Συντάκτης: Virus
Ψηφιακά θα μπορούν να εκδίδουν στο εξής ιατρικές εξετάσεις και βεβαιώσεις νοσηλείας οι πολίτες μέσω του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth. Βήμα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας σημειώνεται καθώς οι πολίτες πλέον θα έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο και στο ιστορικό υγείας τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η διευθύνουσα σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) Νίκη Τσούμα.

Απίσχναση της γραφειοκρατίας και στα νοσοκομεία επιτυγχάνεται αφού δεν θα χρειάζονται πλέον αρχεία στη μορφή χαρτιού και ο πολίτης δεν θα είναι απαραίτητο να πραγματοποιεί επισκέψεις για διοικητικά ζητήματα. Οι νέες υπηρεσίες παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω των δύο νέων υπηρεσιών αυτή τη στιγμή εκδίδονται ψηφιακά:οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία από 55 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια και τα αποτελέσματα εξετάσεων από 59 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια. Η δυνατότητα αφορά σε 431 τύπους εξετάσεων (αιματολογικές, μικροβιολογικές, ανοσολογικές, κ.α.), που αντιπροσωπεύουν το 90% του ημερήσιου όγκου όλων των εξετάσεων, πλην των απεικονιστικών.

Ο πολίτης θα μπορεί τις εξετάσεις και για τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του. Προς το παρόν ψηφιακά θα μπορούν να βρεθούν εξετάσεις και νοσηλείες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ανωτέρω μονάδες υγείας από 1η Σεπτεμβρίου 2022 και ύστερα. Προσεχώς θα προστεθούν δεδομένα από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας της χώρας, καθώς και προγενέστερο ιστορικό.

Συγκεκριμένα στο MyHealth app ο πολίτης θα μπορεί να διαχειριστεί ιατρικές συνταγές, παραπεμπτικά, βεβαιώσεις και ραντεβού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Προσεχώς στην εφαρμογή θα προστεθούν τα αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων και η δυνατότητα προβολής του ιατρικού ιστορικού από τον προσωπικό ιατρό και εκάστοτε θεράποντα ιατρό με τη συγκατάθεση του ασθενούς.

Έκδοση των ιατρικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας:

Ο πολίτης πρέπει να αναζητήσει τις αντίστοιχες καρτέλες της εφαρμογής MyHealth, το οποίο διατίθεται ήδη για κινητά με λογισμικό iOS και Android. Ωστόσο θα πρέπει να έχει κάνει άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr). Επίσης, ο πολίτης μπορεί να εκδώσει τα παραπάνω έγγραφα και μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Υγεία και πρόνοια» και την υποενότητα «Φάκελος υγείας» ή απευθείας στο myhealth.gov.gr.

Η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώριση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ο πολίτης έχει επιβεβαιώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – notify.gov.gr).

Άξιο λόγου είναι ότι το MyHealth τέθηκε σε λειτουργία από τον Αύγουστο του 2021. Από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Μάλιστα για το έργο αυτό η ΗΔΙΚΑ βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA.

9 σχόλια:

 1. Από .....55 μονάδες υγείας! Το νούμερο πάει σύννεφο προς τα ζώα/ασφαλισμένους/ψηφοφόρους......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προσεχώς στα επόμενα.....πέντε έξι χρόνια.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας ασχοληθουν με την υγεια οι κομπιουτεραδες !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λόγω φόρτου εργασίας εννοείτε ότι πολλοί γιατροί δεν θα συμπληρώνουν πλήρως τον φάκελο και δεν θα τεκμηριώνουν σωστα τις όποιες συμβουλές ή θεραπεία που θα συστήνουν. Ας ετοιμαστούν και για τις πρώτες μηνήσεις αν κάτι δεν πάει καλά. Όλα πλέον θα είναι στο φάκελο. Αν δεν το έγραψες και πέσει μήνυση την πάτησες κακομοίρη γιατρέ των 2 ευρώ το κεφάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν πεσει αγωγη (που θα πεσει σιγουρα αν κατι στραβωσει ) ...

   Διαγραφή
 5. Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν Με τις αμοιβές των εργαστηριακών τι θα γίνει ρε μπάρμπα Πλεύρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το ίδιο άρθρο με διαφορες σε κόμματα/τέλειες τρία χρόνια τώρα.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παραμύθι της Χαλιμάς 59 δομές χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ηλιθιε χαοτικές του αίσχους και της ασχετοσύνης υπουργέ της καταστροφής, ηλιθιε

  ΑπάντησηΔιαγραφή