Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Έρχονται τα πάνω-κάτω στον κλάδο της υγείας


Ραγδαίες αλλαγές στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας αναμένεται να επιφέρουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά, αυξάνοντας παράλληλα και τις αντοχές των ασφαλιστικών ταμείων.
«Αναμφίβολα, διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα χρειάζονται και η επιβολή τωνΚλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων είναι απαραίτητη, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιβάλει τα ΚΕΝ», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.
Τα ΚΕΝ στην πράξη είναι μέθοδος για να… αντικειμενοποιηθεί η τιμή μιας ευρείας σειράς ιατρικών πράξεων, έτσι ώστε να είναι εύκολη η τιμολόγησή τους από τα κρατικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, άρα να αποφεύγονται σπατάλες και υπερτιμολογήσεις σε βάρος των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.
Το σύστημα των ΚΕΝ βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο και ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται λόγω κάποιων αστοχιών στα κρατικά νοσοκομεία.
Η ουσία όμως είναι πως ενώ στα τέλη του 2011 το υπουργείο Υγείας είχε διαμηνύσει στις ιδιωτικές κλινικές πως θα αμείβονται για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν σε ασφαλισμένους των κρατικών ταμείων με ΚΕΝ προσαυξημένο κατά 10%-20%, μετά τις παρατηρούμενες νέες αστοχίες στα δημόσια οικονομικά ο Αν. Λοβέρδος τώρα φέρεται να μιλά για αμοιβές ιδιωτικών κλινικών στο επίπεδο του ΚΕΝ μείον 10%-20%!
Στην πράξη, το περιβάλλον στον κλάδο της υγείας σήμερα είναι ιδιαίτερα ρευστό, καθώς πολλοί και σημαντικοί παράγοντες είναι σε θέση να φέρουν τα πάνω-κάτω τους επόμενους μήνες. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Πρώτον, μέσα στο καλοκαίρι, ή έστω μέσα στο έτος, θα αποφασιστεί το τελικό ύψος των ΚΕΝ (όμως θα επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα – στη Γερμανία χρειάστηκαν γύρω στα έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα τόσο σύνθετο σύστημα).
Δεύτερον, μέσα από την εφαρμογή των ΚΕΝ θα μπει τάξη στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και αυτές αναμένεται να μειωθούν σημαντικά.
Τρίτον, με βάση τις πιέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης, τα κρατικά νοσοκομεία θα αναγκαστούν να διακόψουν κάποιες (ζημιογόνες) εργασίες που σήμερα εκτελούν, με αποτέλεσμα να αναμένεται να δούμε μείωση στα προσφερόμενα «κρατικά κρεβάτια».
Τέταρτον, οι ασθενείς που δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα κρατικά νοσοκομεία θα κατευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά -ιδίως σε εποχές μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος- «με το βιβλιάριό τους», δηλαδή χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον τίμημα.
Όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται να φέρει αυξημένο όγκο ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά έναντι σαφώς χαμηλότερων νοσηλίων. Αυτό σημαίνει πως για να μπορεί να βγαίνει μια ιδιωτική κλινική θα πρέπει να ελέγχει αποτελεσματικότερα τα λειτουργικά της κόστη, να κλείσει μονάδες που δεν είναι αποδοτικές και γενικότερα να προχωρήσει σε εξορθολογισμό της λειτουργίας και του δικτύου της.
Επιπλέον, θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι και η διεύρυνση του σημερινού ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που περιλαμβάνει τους κλάδους υγείας ταμείων των υπαλλήλων του δημοσίου, του ΙΚΑ, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση) με την προσθήκη και άλλων ταμείων, με αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό του συστήματος και την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος του δημοσίου.
Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, εκτιμούν ότι η μείωση των ασφαλιστικών οργανισμών υγείας, ο αυξημένος όγκος ασθενών για τον ιδιωτικό τομέα, η ύπαρξη σαφούς τιμοκαταλόγου εργασιών μέσω των ΚΕΝ κ.λπ. θα μπορούσαν να απλοποιήσουν το σύστημα και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων του εξωτερικού να επενδύσουν στην Ελλάδα στον κλάδο της υγείας (είτε με νέες επενδύσεις, είτε μέσω συμμαχιών-εξαγορών ήδη υπαρχόντων σχημάτων).
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, με την επιφύλαξη πως -αυτήν τη φορά, και σε αντίθεση με πολλές άλλες φορές κατά το παρελθόν- η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ορθολογικές κινήσεις και με τον σωστό τρόπο…

Προς «κούρεμα» οι απαιτήσεις των ιδιωτών;

Πληγή για τις ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου υγείας είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στις απαιτήσεις τους από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, παραδέχεται το πρόβλημα και επικαλείται πως γύρω στα 6 δισ. ευρώ από τη νέα δόση του δανείου που θα εισπράξει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις (άρα και προς τις εταιρείες του κλάδου υγείας).
Βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων αυτών δεν θα φτάσει ποτέ στα ταμεία των εταιρειών, αλλά ουσιαστικά θα κατευθυνθεί στις πιστώτριες τράπεζες, για να μειωθούν τα ανοίγματα των εταιρειών προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς, φοβούνται πως τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης θα προχωρήσουν σε κάποια μορφή άτυπου «κουρέματος» λόγω ενδεχόμενων αμφισβητήσεων και άλλων κωλυσιεργιών που ίσως προκύψουν.
Συγκεκριμένα, στελέχη της αγοράς φοβούνται πως, όταν οι δύο πλευρές κληθούν να συμφωνήσουν το υπόλοιπο των οφειλών, τότε η πλευρά των ταμείων θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αμφισβητήσεις και στο «τέλος της ημέρας» θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις όπου θα γίνει κάποιο «κούρεμα» με αντάλλαγμα την άμεση -ή έστω τη γρήγορη- αποπληρωμή των οφειλομένων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου