Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Καταργούνται δεκάδες υποκαστήματα του ΙΚΑ


Σε απίστευτη ταλαιπωρία αναμένεται να οδηγηθούν χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, με το νέο «χάρτη» των υποκαταστημάτων που προωθεί η διοίκηση του ιδρύματος.
Δεκάδες υποκαταστήματα θα βάλουν οριστικά λουκέτο, με αποτέλεσμα οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ιδρύματος να οδηγηθούν σταδιακά στην απαξίωση και οι πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμη και για απλές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα η έκδοση απλού πιστοποιητικού.
Το προσχέδιο του νέου οργανογράμματος των υπηρεσιών του ΙΚΑ το οποίο φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το www.koutipandoras.gr, περιλαμβάνει την κατάργηση του 30% των οργανικών μονάδων του ιδρύματος.
Ειδικά στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη με έντονη τουριστική δραστηριότητα, θα μείνουν δίχως υποκαταστήματα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε γειτονικές περιοχές για να εξυπηρετηθούν.
Τεράστια προβλήματα όμως αναμένεται να δημιουργηθούν και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στον Πειραιά για παράδειγμα, θα απομείνει μόλις ένα υποκατάστημα, προκειμένου να εξυπηρετεί περί τους 600.000 ασφαλισμένους.
Το δίκτυο καταστημάτων του ΙΚΑ σήμερα απαρτίζεται από 21 περιφερειακά υποκαταστήματα, 149 τοπικά υποκαταστήματα και 81 παραρτήματα. Με τις προωθούμενες αλλαγές ο οργανισμός θα διαθέτει πλέον 14 περιφερειακά τμήματα και 122 τοπικά υποκαταστήματα.
Η επίσημη δικαιολογία του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΙΚΑ για τις προωθούμενες αλλαγές, είναι ότι το υπάρχον οργανωτικό μοντέλο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού.
«Το ισχύον σήμερα οργανωτικό μοντέλο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ζήτησης των πολιτών. Αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζει ο οργανισμός μια γενικευμένη αρνητική δημόσια εικόνα, με βασικά χαρακτηριστικά την αναποτελεσματικότητα στους ελέγχους και την είσπραξη των εσόδων του και το χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, ιδίως στον τομέα της απονομής συντάξεων, όπου παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού για τις προωθούμενες αλλαγές.
Εισφοροδιαφυγή και μαύρη εργασία
Η αλήθεια είναι ότι η περικοπή κατά 30% των υπηρεσιών του ΙΚΑ δεν γίνεται προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών του αλλά για λόγους περιορισμού του κόστους, καθ υποδείξεων της τρόικας.
Άλλωστε στη ιστοσελίδα του οργανισμού αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «η υφιστάμενη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιτάσσει μείωση του λειτουργικού κόστους των δημοσίων φορέων και οργανισμών».
Ήδη στα πλαίσια του νόμου 4024/2011 απεστάλη προς όλα τα υπουργεία εγκύκλιος, με την οποία ζητείται η μείωση κατά 30% του αριθμού των οργανικών μονάδων σε όλα τα υπουργεία και τα υπαγόμενα σε αυτά ΝΠΔΔ.
Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, οι αλλαγές θα αποτελέσουν ταφόπλακα στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του οργανισμού. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό-έχουν απομείνει περίπου 7.500 εργαζόμενοι σε σύνολο 12.500 οργανικών θέσεων-έχουν προκαλέσει «κραχ» στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, που αναμένεται να διογκωθεί
Από τη στιγμή που σε μια περιοχή δεν θα υπάρχουν καθόλου υπηρεσίες και δεν θα υφίσταται η απειλή των ελέγχων, η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία θα εκτιναχθούν στα ύψη. Εκτός και αν υπάρχει κάποιο κρυφό σχέδιο, από την πλευρά του υπουργείου, το οποίο προβλέπει την εκχώρηση μέρους των υπηρεσιών του οργανισμού σε ιδιώτες.

Διαβάστε το προσχέδιο του οργανογράμματος εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου