Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ανασφάλιστοι, ελληνικό φάρμακο, νοσοκομεία & προσλήψεις η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία



Νοσοκομεία 24ωρης λειτουργίας, αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη κατά 350 εκατ. ευρώ, αναβάθμιση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, κατάργηση άμεσα της ιδιωτικής εταιρείας αμοιβών στα νοσοκομεία ΕΣΑΝ ΑΕ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία.

Οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται πλέον ante portas, και τα κόμματα ένα προς ένα, καταθέτουν τα προεκλογικά τους προγράμματα, με την αγωνία να κορυφώνεται και να φθάνει το ζενίθ. Αυτό που εύχονται οι περισσότεροι πολίτες αλλά και υγειονομικοί φορείς και επιχειρηματίες– και που είναι το λογικό- είναι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να έχουμε κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα και φυσικά να μην απειληθεί η χώρα από έλλειψη ρευστότητας. Το τελευταίο θα ήταν πραγματικά δραματικό και επικίνδυνο για την χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις θα είναι το πρώτο κόμμα, με ή χωρίς αυτοδυναμία και γι αυτό έχει ενδιαφέρον να δούμε το προεκλογικό του πρόγραμμα αναφορικά με την υγεία, την περίθαλψη και το φάρμακο.

Οι Ανασφάλιστοι, η στελέχωση του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, η αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται το πρόγραμμα της Αντιπολίτευσης.

Η έμφαση στους ανασφάλιστους και στις ευπαθείς ομάδες, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές τα στελέχη του κόμματος. Άλλωστε η τεράστια υγειονομική βόμβα των 3 εκατ. που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, είναι ένα μείζον θέμα κοινωνικό και οικονομικό. Υπάρχουν πάντα τρόποι να βρεθούν χρήματα, τονίζουν τόσο ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας, όσο και τα στελέχη της Αντιπολίτευσης και να κατευθυνθούν στις πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μίλησε το περασμένο Σάββατο στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, το πρόγραμμα για άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων περιλαμβάνει:

Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον 30.000 νοικοκυριά, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδική κάρτα μετακίνησης και κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι λέξεις αξιοπρέπεια και δημοκρατία, χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές από τον κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα της πολιτικής του.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελεί πολιτική αιχμής για την Αντιπολίτευση με έμφαση την άμεση στελέχωση των δομών ΠΦΥ στην προοπτική ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος. Επαναλειτουργία, αναβάθμιση εργαστηρίων, αξιοποίηση υποδομών. ( στελέχωση των μονάδων υγείας με νέο ιατρικό προσωπικό ΠΑΑ και άρση της αδικίας κατά των πρώην γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με επαναπρόσληψη όσων επιθυμούν).

Σημαντικά εδώ θα βοηθήσει και το ΕΚΑΒ – το οποίο όπως όλα δείχνουν αναβαθμίζεται- καθώς θα διασυνδεθεί με όλες τις δομές της ΠΦΥ και με τα νοσοκομεία αναφοράς. Προβλέπεται ακόμη, πρόγραμμα σχολικής υγιεινής, οικογενειακός προγραμματισμός και παρεμβάσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία σε μια περιοχή (με διατομεακή συνεργασία).

Αναφορικά με τις δαπάνες υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για σταδιακή αλλά άμεσης έναρξης, εγγυημένη αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας με προοπτική τον μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ, σε βάθος 3ετίας και με βάση την πορεία των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και αναβαθμισμένη υγεία δεν συμβιβάζονται, όπως αναφέρει.

Για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της εκτός ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων για τακτικά περιστατικά προκειμένου να αποφεύγονται οι μεγάλες αναμονές. Η τακτική απογευματινή λειτουργία θα πρέπει να αφορά σε δραστηριότητες που είναι κυρίως δευτεροβάθμιες και έχουν μεγάλη αναμονή: Εξειδικευμένα ιατρεία, εξειδικευμένες παρακλινικές εξετάσεις, «ψυχρά» χειρουργεία.

Επίσης δεν προτείνεται για γενική εφαρμογή, αλλά κυρίως για Περιφερειακά "τριτοβάθμια" νοσοκομεία ή νοσοκομεία άνω ενός αριθμού κλινών, και εφ' όσον υπάρχει ανάγκη.

Για το ΕΣΥ το πρόγραμμα αναφέρει ακόμη τα εξής:

- Άμεση αλλαγή του διοικητικού μοντέλου και της νοοτροπίας διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας. Προτεραιότητες η αποτελεσματική, διαφανής διαχείριση, το άνοιγμα στον κοινωνικό έλεγχο, η κοινωνική αποδοτικότητα του συστήματος με προστασία των δημόσιων πόρων, με εμφύσηση πνεύματος προσφοράς, συνεργασίας, ανιδιοτέλειας και αξιοπρέπειας.

- Άμεση εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου κάλυψης δυσπρόσιτων και νησιωτικών
περιοχών, με αξιοποίηση επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων .

Επανεξέταση των προτεραιοτήτων ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης των δημόσιων νοσοκομείων, με αξιοποίηση της διαλειτουργικότητας των υπαρχόντων συστημάτων μακριά από φαραωνικές μονοπωλιακές αναθέσεις εξ αρχής μηχανογράφησης.

Αναφορικά με τις προσλήψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Μπασκόζο, έχει δεσμευθεί ήδη στο προεκλογικό του πρόγραμμα για 2.500 προσλήψεις γιατρών και 5.000 νοσηλευτών για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Φιλόδοξα όμως, εμφανίζονται και τα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο και την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, για την οποία το κόμμα έχει δεσμευθεί για αύξηση κατά 360 εκατ. ευρώ η οποία θα προστεθεί στα 2 δις ευρώ, ποσό το οποίο θα κατευθυνθεί ωστόσο προς την ευαίσθητη ομάδα των ανασφάλιστων και των άπορων. Θωρούμε το στόχο αυτό εφικτό, σημειώνει ο κ. Μπασκόζος εάν πάμε στην λογική, ελληνικά γενόσημα σε ποσοστό 70%.

Άμεση αναβάθμιση ΕΟΦ-ΙΦΕΤ. Προώθηση αξιοποίησης εγχώρια παραγομένων ποιοτικά ελεγχόμενων γενοσήμων φαρμάκων με στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Ορθολογικοποίηση φαρμακευτικής δαπάνης (όχι απαραίτητα περαιτέρω μείωση) σε συνεργασία με το ιατρικό σώμα, με βασικό στόχο την πλήρη κάλυψη όλων στην αναγκαία επιστημονικά τεκμηριωμένη φαρμακευτική αγωγή, με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών και όχι μετακύλιση της δημόσιας δαπάνης στις τσέπες τους. Προστασία και αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών για διασφάλιση πανελλαδικού δικτύου διάθεσης φαρμάκων.

Η φαρμακευτική βιομηχανία και η έρευνα αποτελούν σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης. Θα υπάρξει αποφασιστική δημόσια παρέμβαση για την δυνατότητα όλων στην πρόσβαση στο απαραίτητο φάρμακο.

Η διαφανής ορθή τιμολόγηση θα αποτελέσει προτεραιότητα. Η αναβάθμιση ΕΟΦ-ΙΦΕΤ θα αποτελέσει βασικό βραχίονα της φαρμακευτικής πολιτικής. Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με όρους εργασιακής νομιμότητας, περιβαλλοντικής προστασίας, αύξησης της απασχόλησης, κάλυψης των εγχώριων αναγκών αλλά και κλίμα εμπιστοσύνης.

Δεν αποδεχόμαστε τη μνημονιακή κατάρρευση της κατά κεφαλή φαρμακευτικής δαπάνης αλλά δεν θα ανεχτούμε και συνέχιση φαινομένων διαφθοράς και συναλλαγής, τονίζει ο κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας πως η ιατρική και φαρμακευτική έρευνα μπορεί υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει προνομιακό πεδίο ανάπτυξης και απασχόλησης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Η τόνωση της δραστηριότητας των πανεπιστημίων και των δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων αποτελεί στόχο.

3 σχόλια:

  1. Σημειώστε ''ανασφάλιστοι'' : εννοεί και τους λαθρομετανάστες βρε κουτά παιδιά...αυτούς που ''ελληνοποίησε'' ο νόμος 3838/10 του PASOK-Ραγκούση και που ακυρώθηκε με την υπ’ αριθμ 460/2013 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ΑΛΛΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ Η ΨΕΥΤΟΔΕΞΙΑ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΔ....
    Είκοσι ημέρες έμειναν...όχι στο ψευτοδίλημα φιλελευθερισμός(ΝΔ-PASOK-συνοδοιπόροι) ή μεταμορφωμένος μπολσεβικισμός(SYRIZA-ΔΗΜΑΡ-KKE-ANTAΡCIA-συνοδοιπόροι)...
    ΣΤΕΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ...ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ....ΚΑΙ ''ΑΣ ΤΡΩΜΕ ΠΕΤΡΕΣ'' .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια ακύρωση λοιπον όλων των μικρών μεταρρυθμίσεων που έγιναν ( επαναπρόσληψη ιατρών ΙΚΑ κλπ) και ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ιατρεία !!!! Ολα μαζι, σοσιαλιστικά και φιλελεύθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά είναι σοβαροί? Νομίζουν πως απευθύνονται σε άτομα μειωμένης νοημοσύνης? Ας τους σταματήσουμε. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ αερητζήδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή