Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Έρχεται η «θετική λίστα» φαρμάκων»! Ποια νέα σκευάσματα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - healthreport.gr

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων, η λίστα δηλαδή που περιλαμβάνει τις τιμές με τις οποίες το κράτος αποζημιώνει τα νέα φάρμακα που βγήκαν στην αγορά. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του healthreport.gr η θετική λίστα ολοκληρώνεται οσονούπω στο υπουργείο Υγείας, ώστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές να μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση κανονικά στις νέες θεραπείες οι οποίες πήραν τιμή πριν από λίγες ημέρες. 

Η «θετική λίστα» θα περιλαμβάνει τα σκευάσματα που τιμολογήθηκαν πρόσφατα και ήταν συνολικά 720. Μεταξύ αυτών κάποια πρωτότυπα φάρμακα ενώ τα περισσότερα ήταν γενόσημα. 

Με τον προσδιορισμό των τιμών αποζημίωσης θα μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν κανονικά τα φάρμακα χωρίς να χρειάζεται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, κάτι που θα γινόταν εάν δεν εκδιδόταν η θετική λίστα λόγω εκλογών.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγές του healthreport.gr στον κατάλογο θα ενταχθούν και 10 φάρμακα που είχαν μείνει την προηγούμενη φορά εκτός λίστας αποζημίωσης. Και αυτό επειδή ήταν αμφισβητούμενο εάν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που μεταξύ άλλων προβλέπουν πως θα πρέπει να κυκλοφορούν και να αποζημιώνονται σε συγκεκριμένο αριθμό χωρών της Ευρώπης. 

Τα φάρμακα αυτά είχαν λάβει τιμή αλλά δεν μπορούσαν ουσιαστικά να διακινηθούν καθώς δεν αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ. 

Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν σοβαρές και βαριές ασθένειες όπως διάφορες μορφές καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και διαβήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου