Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Γόρδιος δεσμός το ΠΕΔΥ για τη νέα κυβέρνηση! Δείτε όλα τα αγκάθια με γιατρούς-πολυϊατρεία

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

HEALTH REPORT

Πονοκέφαλο για τους μελλοντικούς κυβερνώντες- όποιας παράταξης κι αν είναι- αποτελεί το περιβόητο ΠΕΔΥ και η Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας που έμεινε στη μέση και σήμερα υπολειτουργεί. 



Τα επιτελεία των κομμάτων που βλέπουν ήδη τον …εαυτό τους στη θέση της κυβέρνησης, επεξεργαζόμενα τα προγράμματα υγείας «μπλοκάρουν» στην υπόθεση ΠΕΔΥ. 

Όχι τυχαία βέβαια καθώς η υπόθεση παραμένει ανοικτή με σχεδόν το σύνολο των γιατρών να αναμένουν να δουν τι εξελίξεις θα υπάρξουν σε αυτό το μέτωπο. 


Από τη μία η ΝΔ που «έστησε» το ΠΕΔΥ δια χειρός Άδωνι Γεωργιάδη, άφησε το εγχείρημα στη μέση, με τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ να αγωνιούν ακόμη τι θα αλλάξει. Άλλωστε όσοι σήμερα εργάζονται στο σύστημα του ΠΕΔΥ, σηκώνουν όλο το βάρος των ασθενών με ελάχιστο προσωπικό, γιατρούς και μηχανήματα. 

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεσμευόταν όλο το προηγούμενο διάστημα πως θα γίνουν προσλήψεις ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα πολυϊατρεία. 

Μέχρι στιγμής όμως φως…δε φάνηκε στον ορίζοντα και οι ασθενείς –περίπου 9 στους 10- εξυπηρετούνται στον ιδιωτικό τομέα με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. 

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο σύστημα του ΠΕΔΥ, ενώ αφήνει ταυτόχρονα ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναπροσληφθούν όσοι αποχώρησαν υποχρεωτικά κρατώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο. 

Ωστόσο είναι άγνωστο πως θα επαναπροσληφθούν όσοι επέλεξαν τελικά να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, στην περίπτωση που ισχύσει το «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». 

Πάντως εν μέσω προεκλογικής περιόδου πολλοί σύλλογοι και ιατρικοί φορείς επιχειρούν να αποσπάσουν μια δέσμευση από τα κόμματα της εξουσίας για το τι θα πράξουν την επόμενη μέρα με την «υπόθεση ΠΕΔΥ». 

Ενδεικτικό είναι πως η Συντονιστική Επιτροπή της παράταξης "Θα πούμε την αλήθεια", καλεί όλα τα κόμματα να διευκρινίσουν τις θέσεις τους. Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Ευριπίδης Μπιλιράκης ζητά μεταξύ άλλων απαντήσεις ως προς τα εξής: 

1) Ποιός είναι ο αριθμός των Ελλήνων ιατρών και πόσους μπορεί να απορροφήσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ως ΠΕΔΥ ή ΕΣΥ, πόσους θα διορίσετε (αξιοκρατικά) και άν θα απασχολούνται με σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης ή όχι .

2) Τι πρόκειται να γίνει με τις χιλιάδες ιατρούς με νόμιμα ιδιωτικά ιατρεία, αν θα συνεχισθεί να υπάρχει το δικαίωμα πιστοποίησης και αναγραφής εξετάσεων και φαρμάκων και εάν θα υπάρχει ή όχι δικαίωμα σύμβασης όλων με τον ΕΟΠΥΥ. 

3) Τι θα γίνει με τους 3500 ιατρούς που απολύθηκαν ή αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν από τα πολυιατρεία ή τα Νοσοκομεία ΙΚΑ μετά από 20-25 χρόνια υπηρεσίας, (με το επιχείρημα ότι είχαν ιδιωτικό ιατρείο, άσχετα αν το ίδιο συμβαίνει-και σωστά- με Πανεπιστημιακούς και Στρατιωτικούς).

11 σχόλια:

  1. Γιατί είναι σωστό κ. Μαστοράκου να είναι πολυθεσίτες οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί ?? Σε ποια σοβαρή χώρα επιτρέπεται αυτό? Γιατί επιτέλους δε διαχωρίζεται ο ιδιωτικος τομέας από το δημόσιο? Απο πού απορρέει η αναγκαιότητα διατήρησης των προνομίων κάποιων πατρικίων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι δυνατό να μπαίνουν στο ιδιο τσουβάλι πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί επιτέλους σε αυτή την χώρα ας σοβαρευτούμε !! Οι στρατιωτικοί περνούν με πανελλαδικές !! έλεος όποιος γουστάρει και μπορεί ας πάει !! Με ανάλογο σκεπτικό θα πεί κάποιος γιατί να έρχονται από το εξωτερικό Βουλγαρία Ρουμανία Ιταλία κλπ κλπ γιατροί και να έχουν τα ίδια δικαιώματα γιατί ??

      Διαγραφή
    2. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΘΕΣΙΑ.
      ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ
      1]Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1 ΧΡΟΝΟ
      2]ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΑΜΙΣΘΟ ΦΑΝΤΑΡΑΚΙ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ
      3]ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΠΗΓΕΣ ΕΜΜΙΣΘΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΗΣΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
      4]ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
      5]ΜΟΛΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕΙΣ[ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ] ΜΕ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
      6]ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΩ ΕΙΣΑΙ ΔΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
      Ε ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΡΗΜΑΔΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ?
      Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣΤΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ .

      Διαγραφή
    3. Οχι δεν ειμαι στρατιωτικός αλλά έχω καλούς φίλους γιατί φοίτησα στην ιατρικη του ΑΠΘ και φυσικά ούτε πανεπιστημιακός είμαι. Αυτοί όταν εμείς ξυπνούσαμε στις 9 είχαν είδη γυρίσει από την σκοπιά και κάνανε τέτοιες υπηρεσίες στην σχολη τους, αλήθεια εσύ φύλαξες ως φαντάρος γιατρός σκοπιά? γιατί εγώ όχι. Στο αγροτικό εγώ στην Αλεξανδρούπολη έπαιρνα 500.000 δραχμές με τις εφημερίες μου ενώ αυτοί 205.000 καθώς τις εφημερίες δεν τις πληρώνονται. Επίσης ξεκινούν ειδικότητα αμέσως αλλά οι περισσότεροι δεν παίρνουν την ειδικότητα που θέλουν καθώς έχουν κυρίως τις γενικές ειδικότητες ασε που εχουν τις μεταθέσεις κλπ κλπ Τέλος πάντων εγώ δεν έχω πρόβλημα με αυτούς αλλά με σένα που ήρθες απέξω προφανώς έγραψες κανα 13 στις εξετάσεις εδώ και γύρισες και μου παριστάνεις τον ίσο αντε λοιπόν όσα δεν φτάνει η αλεπού.......

      Διαγραφή
    4. ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΡΟΣ 24 ΜΗΝΕΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ[20 ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ]ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΦΥΛΑΞΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΜΟΥ..
      ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΓΕΜΑΤΟΥΣ ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ,ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ , ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΣΤΑΡΙ ΑΛΛΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ.
      ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΧΡΟΝΙΑ .

      Διαγραφή
    5. Μεγάλε μην πίνεις σε χαλάει ! Ξεκινάς κατηγορείς κάποιους έτσι χαλαρά και μετά το παίζεις και θύμα και μιλάς σε μένα για έπαρση και μαραθώνιους ? Εγώ κάνω μαραθώνιο όχι εσύ,ξεκίνησα να τρέχω από την αφετηρία και με κόπο, οι γονείς μου ούτε λεφτά για φροντιστήρια δεν είχαν -την στιγμή που εσύ γνωρίζοντας ότι μπορείς να βγείς έξω ξενυχτούσες στα μπαράκια -και καθώς λοιπόν τρέχω κουρασμένος και καταπονημένος βλέπω να ξεφυτρώνετε από δεξιά και αριστερά και όχι μόνο να τρέχεται δίπλα μου αλλά να με εμποδίζετε κιόλας-γεμίσατε κλινικές και πολυιατρεία ούτε θέση για επικουρικός δεν εχετε αφήσει !! Κάτσε λοιπόν ήσυχος και μην βγαίνεις και από πάνω. Καλή χρονιά επίσης.

      Διαγραφή
  2. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ; Κ ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΗ ΧΩΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και είναι η τελευταία φορά που σχολιάζω ανώνυμους,
    θα ήθελα να πώ ότι η συνεργασία Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι προς το συμφέρον ασθενών και ιατρών.
    Δεν ενοχλεί κανέναν σε ΗΠΑ,ΕΛΒΕΤΙΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, εάν κάποιος επιθυμεί να εργασθεί και να αμειφθεί περισσότερο ( με καθαρούς όρους), αλλά πρέπει να υπάρχει σύνδεση αμοιβής παραγωγικότητας, έλεγχος συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, έλεγχος κόστους, νοσηρότητας, πληρότητας και στελέχωσης κλινικών και εφαρμογής άρτιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
    Ετσι θα υπάρχει ιατρική αξιοπρέπεια και θα καταργηθεί το φακελάκι.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:
    Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με όλους ( εκτός μισθωτών ΔΗΜΟΣΙΟΥ) μέσω Ιατρικών Συλλόγων
    Δικαίωμα ιδιωτικού έργου σε ιατρούς ΕΣΥ αλλά και πρόσβαση με επιστημονικά κριτήρια σε ιατρούς του ιδιωτικού τομέα στα Νοσοκομεία.

    Οποιος διαφωνεί να μας εξηγήσει το γιατί.

    Δρ.Ευριπίδης Μπιλιράκης
    Πρόεδρος συντονιστικού της παράταξης
    "ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Μπιλιράκη με τα νέα εργαστήρια που έχουν χαμηλό-εξοντωτικό πλαφόν 1500 και κάτω ευρώ τι θα κάνετε; Εμένα που είμαι 3 ετών εργαστήριο μου έβαλαν 1400 ευρώ πλαφόν και 100 μέτρα πιο πάνω,στον ίδιο δρόμο ,σε επίσης συνοικιακό εργαστήριο έβαλαν 15000 ευρώ πλαφόν,επειδή ως πιο παλιό έκανε μεγαλύτερους τζίρους.
    Δήμητρα Ευγενοπούλου Βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΕΑΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ 1400??.ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ 10 ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ 4,ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ???ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ.

      Διαγραφή