Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Τι αλλαγές φέρνουν οι εκλογές στον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες για τα σχέδια ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Πρώτο μέτωπο αλλαγών θα αποτελέσει όπως φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ για τη νέα κυβέρνηση ανεξάρτητα ποια θα είναι αυτή. 

Τόσο το επιτελείο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν τα δύο φαβορί των εκλογών, έχουν βάλει στο…μάτι τον ΕΟΠΥΥ για τις πρώτες αλλαγές.
 
Όχι τυχαία βέβαια καθώς ο Οργανισμός αποτελεί ουσιαστικά τη μεγαλύτερη «επιχείρηση» της χώρας δεδομένου ότι διακινεί 6 δις ευρώ. 

Οι πρώτες αλλαγές πάντως τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όποιος κι αν σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι…προσωποκεντρικές, όπως αναφέρουν πληροφορίες του healthreport.gr

Πηγές αναφέρουν πως η ΝΔ παρότι εκείνη επέλεξε τα πρόσωπα που στελεχώνουν σήμερα τον ΕΟΠΥΥ, σκοπεύει να κάνει ριζικές αλλαγές καθώς τα στελέχη του κόμματος θεωρούν πως η λειτουργία του οργανισμού έβλαψε τελικώς το προφίλ της παράταξης και μάλιστα στη βάση της. 

Και πώς να μην επηρεαστεί ακόμη και η βάση του κόμματος όταν ο φορέας σήμερα δεν έχει κανέναν ικανοποιημένο. Όχι μόνο τους ασθενείς αλλά ούτε καν και τους παρόχους. 

Με τη σημερινή διαχείριση οι ασθενείς έχουν όλο και λιγότερες δωρεάν υπηρεσίες ενώ από την άλλη γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και γενικότερα όλοι οι πάροχοι… αναθεματίζουν στο άκουσμα το ονόματος του φορέα. 

Άλλωστε ως γνωστόν ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε όποιον μιλά…ελληνικά!

Κατά τα άλλα η ΝΔ προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ ώστε τα κονδύλια να είναι πιο άμεσα διαθέσιμα. Κάτι για το οποίο βέβαια είχε δεσμευτεί καιρό τώρα. Άλλωστε με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις των αρμοδίων με το νέο σύστημα υποτίθεται ότι τα χρήματα από τα ασφαλιστικά Ταμεία για υγειονομική περίθαλψη θα έμπαιναν χωρίς καθυστερήσεις στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση σκοπεύει να ανακατανείμει τα κονδύλια για τις διάφορες υπηρεσίες. Να αυξήσει δηλαδή τις παροχές για ιατρική κάλυψη και να περιορίσει τα κονδύλια των εξόδων. 

Όσο για τα πρόσωπα του ΕΟΠΥΥ, αυτά θα αλλάξουν απ’…άκρη σ άκρη. 

Σε ότι αφορά στα κονδύλια, αναμένεται να αλλάξει ο μηχανισμός συγκέντρωσης τους καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει σύμφωνα με τον επικεφαλής του υγειονομικού τομέα Γιάννη Μπασκόζο, έναν ανανεωμένο φορέα. Όπως έχει αναφέρει στο άρθρο του για το healthreport.gr (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) ο Γιάννης Μπασκόζος, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί και να αλλάξει όνομα: 

«Οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας θα διατηρηθούν για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, θα συλλέγονται από έναν αναδιοργανωμένο ΕΟΠΥΥ (ΕΟΠΦΥ;) και μαζί με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή και από άλλους πόρους, θα διατίθενται στην αποκατάσταση και αναβάθμιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

2 σχόλια:

  1. Δεν ντρέπεται η ΝΔ να τάζει δήθεν αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ; Αλήτες μας φάγατε ένα σκασμό λεφτά, μας αναγκάσατε να κάνουμε "μαύρα" Χριστούγεννα χωρίς να μπορούμε να πάρουμε ένα δωράκι στο μωρό μας... Αλήτες και κλέφτες είσαστε και δε σας αξίζει ούτε το σάλιο για να σας φτύσουμε!!! Έχω ανοίξει νέο εργαστήριο μέσα στο 2014 και θα βάλω λουκέτο επειδή με πνίγουν τα χρέη λόγω των claw back και rebate; Που ακούστηκε ρε αληταράδες να κάνετε 65% κλοπή από νέο εργαστήριο και να χώνετε πλαφόν της τάξης των 1000€; Στη Βιοϊατρική και στα λοιπά σούπερ μάρκετ υγείας, τί πλαφόν βάλατε ρε ρεμάλια; Θα πεθάνουμε εμείς για να ζήσουν αυτοί; ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή