Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Προς συνταγογράφηση και τα ΜΗΣΥΦΑ! Η πρόταση που εξετάζει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Προς συνταγογράφηση φαίνεται ότι οδηγούνται και τα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ).

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει σοβαρά την πρόταση που δέχτηκε να δίνονται συνταγές και για τα φάρμακα που σήμερα αγοράζονται απ ευθείας από το φαρμακείο χωρίς τη συμβολή του γιατρού.

Μάλιστα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι τις συνταγές των φαρμάκων αυτών θα τις δίνουν μέσα απο το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι φαρμακοποιοί και όχι οι γιατροί.

Έτσι θα φέρουν και την ευθύνη για το τι φάρμακα πωλούν στους ασθενείς, έλεγε παράγοντας του υπουργείου Υγείας στο HealthReport.gr.

Πάντως αν περάσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα και τα ΜΗΣΥΦΑ μέσω tης συνταγογράφησης από τα φαρμακεία, οι αρχές θα γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια ποια φάρμακα πωλούνται και σε ποιους ασθενείς. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: » Έρχονται 216 φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι προϋποθέσεις»

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν στο HealthReport.gr ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συμφωνεί με την πρόταση για συνταγογράφηση και των ΜΗΣΥΦΑ, πρόταση που έγινε απο τον πρόεδρο της Επιτροπής της Θετικής Λίστας Φαρμάκων Δημήτρη Κούβελα.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν στο HealthReport.gr, ότι και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ενώ μένει να ενταχθεί η νέα ρύθμιση στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Δείτε ΕΔΩ πόσα φάρμακα πωλούνται χωρίς συνταγή! Ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ

Αν εφαρμοστεί η συνταγογράφηση στα ΜΗΣΥΦΑ η ρύθμιση θα ισχύει και για ταφάρμακα που βρίσκονται στην αρνητική λίστα, δηλαδή χρειάζονται συνταγή από γιατρό αλλά δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Άλλωστε στη χώρα μας είναι γνωστό πως φάρμακα κυρίως τα λεγόμενα lifestyle, παρότι χρειάζονται συνταγή, αγοράζονται από τα φαρμακεία χωρίς αυτή αφού ούτως ή άλλως δεν αποζημιώνονται.

Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση των φαρμακοποιών εάν προωθηθεί τελικώς η συνταγογράφηση και στα ΜΗΣΥΦΑ τη στιγμή μάλιστα που φάρμακα χωρίς συνταγή βγαίνουν πια και στα σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου