Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ιδού το ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ για την πληρωμή εισφορών


Ιδού το ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ για την πληρωμή εισφορών

Του Βασίλη Αγγελόπουλου - 
www.dikaiologitika.gr

Με μικρή καθυστέρηση, αύριο Τετάρτη ή μεθαύριο Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου θα γίνει η έναρξη υποβολής των πρώτων ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ που θα περιλαμβάνουν τις «τσουχτερές» ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν οι 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Το υπουργείο Εργασίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) ρυθμίζουν τις τελικές λεπτομέρειες πριν ξεκινήσει η υποβολή των σχετικών ειδοποιητηρίων, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις. 

Τα dikaiologitika σας παρουσιάζουν ένα πρώτο ειδοποιητήριο που έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία επανελέγχου και πρόκειται να σταλεί σε ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ειδοποιητηρίου, ο εν λόγω ασφαλισμένος είχε δηλώσει το 2015 εισόδημα 18.942,36 ευρώ. Με μια απλή διαίρεση φαίνεται ότι το μηνιαίο εισόδημα είναι 1.578,53 ευρώ. Στη συνέχεια επί αυτού του ποσού υπολογίζεται εισφορά 20% για τον κλάδο της σύνταξης (315,71 ευρώ), 6,95% για τον κλάδο της υγείας (109,71 ευρώ) και επιπλέον 10 ευρώ για τον ΟΑΕΔ. Έτσι, οι συνολικές μηνιαίες εισφορές φτάνουν στα 435,42 ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 27,58% του συνόλου. 

Στο ειδοποιητήριο επισημαίνεται ότι το παραπάνω ποσό ο ασφαλισμένος πρέπει να το καταβάλλει για το μήνα Ιανουάριο έως τις 28 Φεβρουαρίου και για το μήνα Μάρτιο έως τις 31 Μαρτίου. Υπάρχουν επίσης ξεχωριστά σημεία στο επίσημο έγγραφο που αναφέρονται σε τυχόν επιβαρύνσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, ληξιπρόθεσμες οφειλές και ενδεχόμενο πιστωτικό υπόλοιπο. Τα σημεία αυτά, στο συγκεκριμένο ειδοποιητήριο είναι κενά. Αντίστοιχα κενά είναι και τα σημεία που αφορούν τυχόν προσαυξήσεις ή μειώσεις της εισφοράς. Ανάλογα την περίπτωση υπάρχουν ξεχωριστά σημεία για τον ΛΑΦΚΑ, τυχόν μείωση εισφορών σύμφωνα με το άρθρο 58 του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016), μείωση εισφοράς λόγω μητρότητας, μείωση εισφοράς σύνταξης και γραμμάτιο προείσπραξης για περιπτώσεις δικηγόρων. 

Στόχος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ είναι να γίνει σε πρώτη φάση η αποστολή 80.000 ειδοποιητηρίων καθημερινά. Όμως απώτερος σκοπός είναι μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του νέου συστήματος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, τα ειδοποιητήρια να μην αποστέλλονται αλλά να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Φορέα (www.efka.gov.gr). Έτσι, θα μπορούν οι ασφαλισμένοι στο μέλλον να κάνουν χρήση των κωδικών που έχουν στη διάθεσή τους και να βλέπουν τα νέα ειδοποιητήρια, αλλά και να τα εκτυπώνουν για να τα εξοφλήσουν. 

efka96

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου