Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Έτοιμη η απόφαση για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια! Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Θέμα ημερών είναι η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια.

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που μεταβαίνουν σε συνέδρια με χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες.

Μια διαδικασία που έμεινε στη μέση, καθώς μπλόκαρε από την απαγόρευση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην οποία είχαν προσφύγει οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Ανατροπή στις φαρμακευτικές: «Μπλόκο» στη δημοσιοποίηση ονομάτων γιατρών!»

Ήδη όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται και νομικά για τη νέα απόφαση της ΑρχήςΠροστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε αν χρειαστεί να προσαρμόσει αντίστοιχα και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων.

Πάντως όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για την εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, όταν έρθει η απόφαση της Αρχής θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα των γιατρών στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ αλλά και στις ιστοσελίδες των φαρμακευτικών εταιρειών.

Εκεί θα αναγράφεται το συνέδριο ή η εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν, αλλά και πόσα χρήματα έλαβαν ως χορηγία από τις εταιρείες, ή ακόμη και πόσο ήταν το κόστος για σίτιση και διαμονή.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν κώδικα που είχαν ζητήσει οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες (αποτέλεσε αίτημα και της EFPIA) και είχε θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεως ΝΔ.

Με βάση και το νόμο, στα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες μέσω των ιστοσελίδων.

Αξιοσημείωτο είναι πως η κυβέρνηση – όπως λένε πηγές του HealthReport.gr – επιδιώκει άμεσα να εφαρμοσθεί ο κώδικας, καθώς ήδη δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη ΝΔ η οποία αρχίζει και δραστηριοποιείται εντόνως στον τομέα της Υγείας.

5 σχόλια:

  1. Μας έχουνε ζαλίσει τα φρύδια με αυτή την αρλούμπα. Ναι ρε φίλε πάω στο συνέδριο και το πληρώνει η εταιρεία γιατί το κράτος δεν έχει δεκάρα τσακιστεί να με εκπαιδεύσει και εγώ δεν έχω να πληρώσω συμμετοχή 500€, ούτε μεταφορικά άλλα τόσα, ούτε ξενοδοχεία γιατί το κράτος μου χρωστάει ένα σκασμό λεφτά και οι ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο το κλαίνε το εικοσάευρο είτε γιατί τους έχουν κόψει τη σύνταξη είτε γιατί τα έχουν σκάσει να βάψουν το μαλλί ή να αγοράσουν υαλουρονικό. Και ναι ρε φίλε θα με πάνε να μείνω σε ξενοδοχείο της προκοπής και όχι σε τρώγλη και θα μου δώσουν και καλό φαι. Γιατί μ@μιέμαι στη δουλειά μέρα νύχτα να κάνω καλά τη μάνα, τον πατέρα και το παιδί όλων αυτών που με απειλούν ότι θα μου βγάλουν το όνομα φόρα παρτίδα. Και για να το κάνω αυτό διάβαζα 24 χρόνια και ακόμα διαβάζω όταν όλοι οι υπόλοιποι βλέπετε Survivor. Και ναι ρε φίλε αφού το κράτος μου δίνει 2,5 ευρώ καθαρά το μήνα και δεν σέβεται τον κόπο μου (ενώ εγώ ως μ@κ@κ@ς μένω Ελλάδα και δεν ξεκουμπίζομαι να βρω την υγεία μου) δεν είναι κακό να υπάρχει κάποιος που με σέβεται και ας λέγεται φαρμακευτική εταιρεία. Και ναι ρε φίλε όταν πάω συνέδριο πάω να κάνω και διακοπές λίγο για να ξεπήξω από την καθημερινή μούχλα του επαγγέλματος, τα βρώμικα πόδια των ασθενών μου, τη χεσμένη γιαγιά και το παιδί που έχει διάρροια και κάνει εμετό πάνω μου. Και ναι ρε φίλε εγώ θα πηγαίνω συνέδριο και εσύ γράψε με στο κατάστιχο αυτών που τα πιάνουν. Και ναι ρε φίλε και εγώ θα σε έχω κάπου γραμμένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτελους συναδελφε... ποσο δικιο εχεις...εγκρινω κι επαυξανω. Κι ας δεις το ονομα μου σπανια στη λιστα γραμμενο.

      Διαγραφή
    2. Πολυ σωστα το θετεις συναδελφε! Δεν καταλαβαινω γιατι ειναι κακο να πηγαινεις με εξοδα της εταιρειας και ακομη να την προτιμας αν δεν κανεις καταχρηση και δεν υπερσυνταγογραφεις ( που ειναι το μονο που θα πρεπει να ελεγχουν !)! Προς τι η δημοσιευση ? Φτηνος λαικισμος!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εισαι και ο πρωτος μεγάλε. Ειλικρινεια και ρεαλισμος στο επακρο. Τα σπας και εχεις απολυτο δικιο. Ετσι αισθανομαστε όλοι και ας μη το περιγραφουμε με τον ωμο και καταδεικτικο σου τροπο. Και ας εχω να παω σε συνεδριο με εταιρεια κατι χρονια. Οταν ομως θα δημοσιευται λιστα πρεπει και γω να φαινομαι αλλιως οι ασθενεις μου θα νομιζουν ότι δεν εκσυγχρονιζομαι στις νεες ιατρικές πρακτικες- θεραπειες. Ετσι απο τωρα ξεκινάω τις συμμετοχες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή