Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα



Στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν 90 από τα 113 προαπαιτούμενα

Sofokleousin.gr

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και τακυβερνητικά στελέχη θα κάνουν μια μικρή παύση από το "βαρύ" πρόγραμμα ώστε να πάρουν μια ανάσα, καθώς από το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη αρχίζει μια περίοδος "φωτιά" με στόχο την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Η πρώτη επαφή της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών θα γίνει μετά το τέλος του καλοκαιριού είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας της τρίτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, οι γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου αποτελούν παράγοντα καθυστέρησης της αξιολόγησης και σαφώς επηρεάζουν τον χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προτίθεται να επιχειρήσει και άλλες εξόδους στις αγορές, τόσο για άντληση ρευστότητας, όσο και για βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων, ενώ αυτό που επιζητά ουσιαστικά είναι στο τέλος του προγράμματος η χρηματοδότηση της χώρας να γίνεται εξολοκλήρου από τις αγορές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούνν 90 από τα 113 προαπαιτούμενα που μένουν έως το τέλος του προγράμματος.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν, στην επικείμενη αξιολόγηση υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως τα κοινωνικά επιδόματα και η υλοποίηση των ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο (αξιολόγηση- κινητικότητα κλπ). 

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στα επιτόκια δανεισμού της χώρας τα οποία θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς παράγοντες, για το αν η επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα θα αποτελεί «καθαρή έξοδο» ή θα «συνοδεύεται» από μιας μορφής στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η Αθήνα θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο προδιαθέτει μια «καθαρή έξοδο». 

Η κυβέρνηση όσον αφορά το μέτωπο του ΔΝΤ πιστεύει πως δεν θα ασχοληθεί τώρα για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ωστώσο υπάρχει η ανησυχία μήπως τον επόμενο Μάιο ζητήσει την εφαρμογή κατά ένα έτος νωρίτερα της μείωσης του αφορολόγητου (το 2019 αντί του 2020) ή τη μη ενεργοποίηση των αντίμετρων.

Τέλος, μετά από τη νέα χαλάρωση των capital controls, κυβερνητικά στελέχη που ρωτήθηκαν πότε θα αρθούν τα εμπόδια όσον αφορά το άνοιγμα νέων καταθετικών λογαριασμών, δήλωσαν στο ΑΠΕ πως στο συγκεκριμένο ζήτημα και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχετικά με το μνημόνιο- η ΕΚΤ είναι πιο «σκληρή» από το ΔΝΤ, κάτω από το φόβο «εξόδου κεφαλαίων».

Κατά τους παραπάνω κυβερνητικούς παράγοντες «το πρόβλημα είναι ότι εάν ανοίξουν και άλλοι λογαριασμοί ή μπουν συνδικαιούχοι, θα βγαίνουν τα λεφτά από τη χώρα γιατί θα έχεις μεγαλύτερο όριο αναλήψεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου