Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Στη δικαιοσύνη οι γιατροί ΠΕΔΥ για να μην μπει λουκέτο στα ιατρεία τους στο τέλος του 2018! Όλες οι πληροφορίες

Δευτέρα 14 Μάιος 2018
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στη δικαιοσύνη έχουν αποφασίσει να προσφύγουν οι Γιατροί του ΠΕΔΥ προκειμένου να μην κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία στο τέλος του 2018 όπως προβλέπει σχετικός νόμος

Με μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη σε λίγο καιρό σκοπεύουν οι Γιατροί του ΠΕΔΥ να αντιδράσουν στο νόμο που επιβάλει να μπει λουκέτο στα ιατρεία τους μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που ακόμη διατηρούν τόσο τη θέση τους στο δημόσιο σύστημα, όσο και το ιατρείο τους και είχαν επιστρέψει στο ΕΣΥ με δικαστικές αποφάσεις μετά την απομάκρυνσή τους με το Νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη το 2014.

Ο νόμος που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι τον Μάρτιο, τους επέτρεπε μέχρι 31.12.2018 να τα διατηρήσουν ανοικτά, εφόσον βέβαια προηγουμένως είχαν κάνει αίτηση ότι επιλέγουν να παραμείνουν στο ΕΣΥ σε σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι περισσότεροι επέλεξαν το δημόσιο σύστημα αλλά λόγω και των δεσμεύσεωνπου είχαν δοθεί προεκλογικά από τη σημερινή κυβέρνηση στον κλάδο, οι γιατροί του ΠΕΔΥ αποφάσισαν τελικώς να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ώστε να μην κλείσουν οριστικά τα ιατρεία τους.

Απόφαση που συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Γιατρών του ΠΕΔΥ Αττικής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Προς αυτήν την κατεύθυνση πάντως όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr συνέβαλε και το γεγονός ότι καθημερινά οι συνθήκες εργασίας τους στα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται, ενώ δέχονται και πιέσεις να εργασθούν και στις νεοσύστατες ΤΟΜΥ.

Ταυτόχρονα οι δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας ότι θα έχουν πρόσβαση και στα νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να εργάζονται στα απογευματινά ιατρεία και να αυξάνουν το εισόδημά τους, δεν υλοποιήθηκαν. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων με αμοιβή και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο»

Πάντως ο κλάδος αναμένεται να αξιοποιήσει όλα τα νομικά μέσα τους επόμενους μήνες, ακόμη και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων.

Αντίστοιχα αναμένεται να κινηθεί βέβαια και η ηγεσία του υπουργείου Υγείαςκαθώς όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται προσφυγή για τη νέα φουρνιά των γιατρών που πρόσφατα δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια και τους επετράπη τόσο να εργάζονται στο ΕΣΥ όσο και να διατηρούν τα ιατρεία τους.


Ωστόσο αυτό που παραμένει σημαντικό για τους ασθενείς είναι τι θα γίνει τελικά με τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο τέλος του 2018, καθώς αν δεν υπάρξει δικαίωση για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ ώστε να διατηρήσουν τα ιατρεία τους, πολλοί σκοπεύουν να αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα.

Γεγονός που σημαίνει ότι θα αδειάσουν και άλλες θέσεις γιατρών, την ώρα μάλιστα που στο τέλος του χρόνου λήγουν και οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών της Πρωτοβάθμιας.

7 σχόλια:

  1. Στο θέμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών θα πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές και να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις,τόσο για τα νοσοκομεία όσο και τις άλλες δημόσιες δομές.
    Το σύστημα της μονιμότητας και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να καταργηθεί. Από τον απολογισμό των 35 χρόνων εφαρμογής τα δεινά είναι ανυπολόγιστα. Οσο για τα καλά για τους γιατρούς, είναι οτι άραξαν κάποιοι που δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα στον ιδιωτικό τομέα και κάποιοι που θα προσπαθούσαν να βελτιώσουν τα οικονομικά τους με άνομο τρόπο,έχοντας τη στέγη του νοσοκομείου.
    Σήμερα οι αμοιβές είναι της εξαθλίωσης. Οι συνθήκες εργασίας είναι τραγικές.
    Αρα, πρίν φύγουν περισσότεροι και αξιώτεροι για το εξωτερικό και για να υπάρχει μιά ελπίδα επιστροφής τους αργότερα στην πατρίδα,θα πρέπει να καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα στελεχώνονται όλες οι δημόσιες δομές με συμβασιούχους 5/ετους θητείας με σοβαρά και ανάλογα κριτήρια ανά βαθμίδα σε θέσεις που θα προκηρύσσονται πανελλαδικώς ανά ειδικότητα ,σε τακτά χρονικά διαστήματα.
    Ολοι οι γιατροί ανεξάρτητα αν εργάζονται σε δημόσια δομή με σύμβαση να έχουν το δικαίωμα του ιδιωτικού ιατρείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τη λογική σου και οι Καθηγητές των σχολείων να έχουν δικαίωμα να εργάζονται σε φροντιστήρια, οι νοσηλεύτριες του ΕΣΥ να κάνουν βάρδιες και στα Ιδιωτικά κέντρα, οι ηλεκτρολόγοι της ΔΕΗ να συμμετέχουν και σε οικοδομές και όλοι οι διορισμένοι να ασκούν και ιδιωτικό έργο...Και όλα αυτά γιατί οι ΙΚΑτζήδες δεν λένε να αποχωριστούν τις παχυλές αμοιβές που έβγαζαν εις βάρος των συναδέλφων τους τόσα χρόνια..

      Διαγραφή
  2. ΙΚΑΤΖΗΣ ΕΤΣΙ, ΓΙΑΤΡΟΥΔΑΡΑ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΤΩΝ 4.34 ΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ΚΙ ΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΦΑΙΔΡΟΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ). ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ; ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΗΘΕΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΝΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ; ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ. ΑΠΛΩΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ (ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ Ή ΔΕΞΙΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ) ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΤ ΕΠΙΦΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΟΥΝ ΠΟΛΥ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε, 10:35 π.μ. , έχεις κατά νου τη μονιμότητα και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση,ενώ γίνεται αναφορά για κατάργησή της.
      Εάν δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί στο Δημόσιο, ούτε στα Πανεπιστήμια, ο γιατρός θα μπορεί να απασχοληθεί για κάποια χρόνια σε δημόσια δομή, όσο είναι νέος πχ,μέχρι να είναι μετά σε θέση, είτε να αναλάβει μεγαλύτερη βαθμίδα ευθύνης, είτε να ασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα και μόνο. Ετσι δεν θα καταδικάζεται σε μιά επιλογή και επειδή το νοσοκομείο είναι και σχολείο για τους νέους γιατρούς, μακάρι να μπορούν να έλθουν να εργασθούν αυτοί που τώρα η κακή συγκυρία τους έδιωξε απο την πατρίδα και εργάζονται σε νοσοκομεία σοβαρών χωρών,ώστε να διδάξουν εδώ. Κυρίως για τα νοσοκομεία είναι απαραίτητο να στελαχώνονται με καλούς γιατρούς. Εκεί θα πάρους ειδικότητα οι νέοι εκεί θα μάθουν οι φοιτητές, εκεί θα πάει ο πολυτραυματίας. Τώρα για τον οικογενειακό γιατρό θα μπορούσε να εργάζεται σε μιά δημόσια δομή κάποιος γιατρός για κάποιες ώρες,για κάποια χρόνια.
      Στα άλλα σχόλια που διαβάζω δεν χρειάζεται απάντηση. Δυστυχώς επικρατεί κακή αντίληψη. Τι να απαντήσει κανείς στο σχόλιο αυτού που γράφει για τον ΙΚΑ/τξή. Ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί στο ότι όλοι έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης. Όσο για τα άλλα επαγγέλματα...ποιά πρέπει και ποιά οχι να έχουν δικαίωμα και ιδιωτικού έργου ,βλέπω να υπάρχει μεγάλη ασχετοσύνη. Ο γιατρός μπορεί πχ ο πανεπιστημιακός. Ο δικαστής οχι.

      Διαγραφή
  4. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι σε παρόμοια περίπτωση , το ίδιο θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε όλες τις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο τομέα , και βέβαια οι αμοιβές των ιατρών να φθάσουν αν όχι ξεπεράσουν τις αμοιβές των δικαστικών και των βουλευτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή