Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Εκτινάχθηκαν στα 529 εκατ. ευρώ τα χρέη των Νοσοκομείων τον Μάρτη του 2018


Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον Μάρτιο 2018 δείχνουν μια μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 230 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο του 2017. Η εξέλιξη αυτή τσαλακώνει την ειδυλλιακή εικόνα που επιχειρεί να διαμορφώσει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας για τα οικονομικά των Νοσοκομείων.

ygeionomikoi.gr

Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων ήταν 299 εκατ. ευρώ ενώ τον Μάρτιο του 2018 εκτινάχθηκαν στα 529 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πλέον τη «δυνατότητα» να πληρώνει στα Νοσοκομεία έστω και ένα μέρος των οφειλών του, κυρίως λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των περικοπών στις παροχές προς τους ασφαλισμένους, τα Νοσοκομεία φαίνεται ότι δεν μπορούν να στηριχθούν σε αυτές τις καταβολές με αποτέλεσμα το επόμενο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.

Ο βασικός λόγος για αυτή την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρέπει να αποδοθεί στην δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 371 εκατ. ευρώ το 2018. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της απόσυρσης του κράτους από τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα υγείας που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια το 2018 έφτασε στο αποκορύφωμα.

Αν και είναι νωρίς κάποιος να βγάλει γρήγορα συμπεράσματα, η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων τους πρώτους τρεις μήνες ενισχύουν την εκτίμηση ότι προς το τέλος του χρόνου τα Νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας. Αν αυτό συμβεί τότε είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν σοβαρές ελλείψεις στην τροφοδοσία σε υλικά και αναλώσιμα.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας αυτό το έχει αντιληφθεί γι αυτό επιχειρεί να εισάγει το νέο σύστημα κοστολόγησης μέσω της νέας ΕΣΑΝ Α.Ε. Η εφαρμογή του νέου συστήματος κοστολόγησης όμως θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπές δαπανών μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού όσων νοσοκομείων και κλινικών αξιολογηθούν αρνητικά.

Αυτό θα έχει ως με αποτέλεσμα οι πολίτες να αντιμετωπίσου νέα εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αλλά και σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών που ήδη είναι από τις μεγαλύτερες ακόμα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχει έγκαιρα προειδοποιήσει για αυτές τις εξελίξεις και έχει καλέσει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να βάλλουν φραγμό σε αυτούς τους καταστροφικούς σχεδιασμούς για το δημόσιο σύστημα υγείας που δρομολογούνται από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου