Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Σε αναζήτηση νέων διοικητών και γιατρών το σύστημα υγείας


Δυστοκία στη στελέχωση από περιορισμούς ανθρώπινου δυναμικού και πόρων 

Πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκαλεί η στελέχωση του συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα, καθώς η διοίκησή του γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική, είτε γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι, είτε γιατί δεν υπάρχουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις δομές...

Διοικήσεις

Σε επίπεδο διοίκησης των νοσοκομείων, όπως φαίνεται 9 διοικητές και αναπληρωτές "δεν πέρασαν" την αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να αναρτηθεί προκήρυξη με την οποία αναζητούνται δύο διοικητές περιφερειακών νοσοκομείων (Φλώρινας και Καρπάθου) και επτά αναπληρωτές διοικητές για:
το Οφθαλμιατρείο του Ευαγγελισμού και το Πατησίων του Κωνσταντοπούλειου Νέας Ιωνίας στην Αττική,
τον Αγ. Παύλο Θεσσαλονίκης,
τα Κέντρα Υγείας Κύμης και Καρύστου στην 5η ΥΠΕ, και
το νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο και το Νοσοκομείο Τρίπολης στην 6η ΥΠΕ.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για έως τρεις θέσεις(Διοικητή ή Αναπληρωτή Διοικητή) από τις αναφερόμενες στην παρούσα και σε έως δύο Υγειονομικές Περιφέρειες. Ο κάθε υποψήφιος θα υποβάλει αίτηση μία φορά, σε μία εκ των δύο Υγειονομικών Περιφερειών και η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία θα υποβληθεί η αίτηση θα την διαβιβάσει στην άλλη και θα ενημερώσει σχετικά και την Επιτροπή Αξιολόγησης. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι 20 ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επομένη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας στον τύπο και λήγει με την παρέλευση της τελευταίας ημέρας και ώρα 15:00 και εάν αυτή είναι, κατά νόμο, εξαιρετέα (δημόσια αργία) ή μη εργάσιμη, τότε η λήξη της προθεσμίας μετατίθεται την επομένη εργάσιμη ημέρα κατά την ίδια ώρα. Στην περίπτωση αποστολής της αίτησης με συστημένη επιστολή ως ημερομηνία κατάθεσης λογίζεται η ημερομηνία της ταχυδρομικής σφραγίδας. Δείτε ολόκληρη την προκήρυξη, εδώ.

Οικογενειακοί γιατροί - ΠΦΥ

Στο μεταξύ, οι οικογενειακοί γιατροί γύρισαν την πλάτη στην προκήρυξη για το Τοπικό Δίκτυο Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΠΦΥ), με τη λήξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από 31. 1.2018.
Σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων, μόλις 657 γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον, από τους οποίους οι 210 βαθμολογήθηκαν με Ο μόρια από την επιτροπή μοριοδότησης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα παρατηρούνται ελλείψεις δικαιολογητικών (πτυχίων, αναγνώρισης ΔΟΑΤΑΠ) και αναντιστοιχία στις δηλώσεις τους (στο χρόνο προϋπηρεσίες, βαθμό πτυχίου, ακόμη και στην δήλωση τριτεκνίας!).

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία ως τις 21 Μαΐου να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που λείπουν, προκειμένου να προχωρήσουν οι αιτήσεις τους.

Πάντως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε εκφράσει την άποψη ότι η προκήρυξη αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς παροχή μισθού 1.600 ευρώ μηνιαίως θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλή για αντιστοιχία ενός γιατρού σε 2.800 ασθενείς, με "προαγορά επισκέψεων".

Από την πλευρά του υπουργείου μετά την πρώτη αποτυχημένη προκήρυξη που οδήγησε στην επανάληψη του περασμένου Ιανουαρίου, είχε δηλωθεί ότι για το μειωμένο ενδιαφέρον ευθύνεται η ιατρική μετανάστευση που έχει πλήξει τη χώρα (brain drain).

Δείτε εδώ τον πίνακα προσωρινών αποτελεσμάτων.


Τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό υφίστανται και στο ΕΣΥ, όπως επίσης και η δυνατότητα κάλυψής τους με μόνιμο προσωπικό, εξαιτίας των μνημονιακών περιορισμών, χωρίς να σημαίνει ότι με τη λήξη του προγράμματος το σύστημα θα μπορέσει να ανακάμψει, αφού οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα παραμείνουν.
Μια προσπάθεια λοιπόν να κρατηθούν οι γιατροί στα νοσοκομεία, επιχειρείται τώρα, με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν αύξηση του χρόνου εκπαίδευσης κατά ένα έτος. Η ΑΡΣΙ, καταγγέλλει την αύξηση του χρόνου, σημειώνοντας ότι δεν θα προσθέσει αρτιότερη εκπαίδευση, αντίθετα θα κρατήσει τους γιατρούς στα νοσοκομεία για εφημερίες, καθυστερώντας την επαγγελματική τους εξέλιξη. Ως παράδειγμα φέρνει την υποχρεωτική διετή άσκηση για Γενική Ιατρική στις ΤΟΜΥ. Και επισημαίνει τον κίνδυνο της πολιτικής ηγεσίας "πηγαίνοντας για μαλλί, να βγει κουρεμένη", αφού και όσοι γιατροί έχουν απομείνει στη χώρα, να αναζητήσουν την εξειδίκευσή τους αλλού...

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, αυξάνεται ο χρόνος ειδικότητας στην Ακτινοθεραπευτική (5 έτη από 4), στην Αλλεργιολογία (6 έτη από 5), στην Γενική Ιατρική (5 έτη από 4), στην Δερματολογία (5 έτη από 4), στην Ιατροδικαστική (5 έτη από 3), στην Κοινωνική Ιατρική (5 έτη από 4), στην Νευροχειρουργική (7 έτη από 6), στην Παιδιατρική (5 έτη από 4), στην Παιδοψυχιατρική (5 έτη από 4,5), στην Πνευμονολογία (6 έτη από 5). Η Θωρακοχειρουργική ενοποιείται με την Καρδιοχειρουργική και γίνεται μία ειδικότητα. 

Καθιερώνεται ειδικότητα Ιατρικής Γενετικής, καθώς και νέες διετείς εξειδικεύσεις: Επείγουσα Ιατρική (που είχε εξαγγελθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο), Διαβητολογία και Μεταβολισμό.

Ειδικά με την τελευταία, μόνο οι Ενδοκρινολόγοι θα επιτρέπεται να ασχολούνται με διαβητικούς ασθενείς όπως μέχρι τώρα, ενώ Παθολόγοι και Παιδίατροι θα απαγορεύεται εάν δεν έχουν κάνει πρόσθετη εξειδίκευση. Σε ότι αφορά τη ρύθμιση περί Μεταβολισμού, η ΑΡΣΙ επισημαίνει πως περιορίζεται το γνωστικό αντικείμενο σε βασικές ειδικότητες όπως η Παθολογία και η Παιδιατρική, οδηγώντας τις βασικές ειδικότητες σε "λάντζα", έναντι άλλων με σούπερ εξειδικεύσεις.

1 σχόλιο:

  1. Αξιολόγηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας-Ιατρεία) ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥΣ και Σύνδεσή τους με τίς Δημοτικές Δομές Υγείας.Αποτελέσματα που θα εκπλαγείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή