Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Στο ''μικροσκόπιο'' των θεσμών ο χώρος της Υγείας

"Ξεσκόνισμα" στα έως τώρα τεκταινόμενα στον χώρο της υγείας πρόκειται να κάνουν αυτή την εβδομάδα οι θεσμοί, γεγονός που την χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμη. 


Καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα οι θεσμοί, οι οποίοι και πρόκειται να παραμείνουν μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας (Παρασκευή 18/5/2018).

Ο ερχομός των θεσμών, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, καθώς το συγκεκριμένο διάστημα των πέντε ημερών θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το Νομοσχέδιο για το λειτουργικό πλαίσιο των ιδιωτικών κλινικών και αντίστοιχο πλαίσιο για τα Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς και τα δύο είναι προαπαιτούμενα για την Δ. Αξιολόγηση. 

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση το Νομοσχέδιο για το λειτουργικό πλαίσιο των Ιδιωτικών Κλινικών και αντίστοιχο πλαίσιο για τα Δημόσια Νοσοκομεία τα οποία είναι προ απαιτούμενα της Δ' αξιολόγησης.

Πληροφορίες λένε ότι τα δύο νομοσχέδια πρόκειται να συνενωθούν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο που θα ξεπερνά τα 150 άρθρα και ο στόχος είναι να προχωρήσει άμεσα η ψήφισή τους χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση για το περιεχόμενό τους. Μοναδική εξαίρεση η συμμετοχή του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γ. Σαραφιανού στην Επιτροπή σύνταξης για το πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων της δευτεροβάθμιας περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα, η οποία όμως σταμάτησε αναίτια τις εργασίες της στο άρθρο 42 (που αντιστοιχεί στο άρθρο 6 του ΠΔ 517/1991), μη ολοκληρώνοντας ποτέ το έργο της.

Στο μεταξύ, όπως μαθαίνουμε, εντείνονται οι πιέσεις προς τους παρόχους να ολοκληρώσουν άμεσα την συμφωνία για τους συμψηφισμούς της περιόδου 2012-2015, καθώς πρόκειται για μία ακόμη απαίτηση των θεσμών. Το θέμα ωστόσο είναι περίπλοκο και σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί άμεσα, καθώς όπως μαθαίνουμε, οι αποκλίσεις ανάμεσα στα ποσά που περιμένουν να πάρουν οι πάροχοι και σε αυτά που έχει προσδιορίσει ο ΕΟΠΥΥ είναι μεγάλες. Ακούγεται ότι 150 κλινικές έχουν οικονομικές διαφορές με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η απόκλιση σε μία μόνο περίπτωση ξεπερνά τις 650.000 ευρώ (για την περίοδο 2012-2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου