Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Λήγει η προθεσμία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων! Στον αέρα το ΕΣΥ!

Παρασκευή 18 Μάιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στον αέρα τα νοσοκομεία για το νέο σύστημα με τα προσωπικά δεδομένα!

Στον «αέρα» παραμένουν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ασθενών στη χώρα μας, καθώς λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νέου κανονισμού της Ε.Ε. που επιβάλει τη διασφάλιση των προσωπικών στοιχείων, το δημόσιο σύστημα υγείας φαίνεται ανέτοιμο.

Ο νέος κανονισμός, που θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 25 Μαΐου, αφορά όλες τις εταιρείες, τις κλινικές, τα νοσοκομεία αλλά και χιλιάδες άλλους φορείς που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα πολιτών, είτε ηλεκτρονικά είτε έγγραφα.

Γι’ αυτό άλλωστε και στη χώρα μας χιλιάδες ιδιωτικές εταιρείες και κλινικές, επιχειρούν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε απρόοπτα. Άλλωστε ο Ευρωπαϊκός κανονισμός είναι εξαιρετικά αυστηρός και όποιος δεν συμμορφωθεί, τον περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και μεμονωμένοι γιατροί αλλά και Ιατρικοί Σύλλογοι, έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται εδώ και καιρό. Διαβάστε ΕΔΩ για τους κινδύνους: «Στον «αέρα» τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών! Τι μέτρα λαμβάνουν νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά με αφορμή τους νέους κανόνες της Ε.Ε.»

Ωστόσο το ΕΣΥ για άλλη μία φορά είναι πίσω αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, μέχρι στιγμής κανένα νοσοκομείο δεν έχει εκδώσει πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα νέο σύστημα τεχνολογικά προηγμένο, το οποίο να προστατεύει το ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν έχουν βγάλει πρόγραμμα, αλλά ούτε καν το εξετάζουν ως υποχρέωση.

Και ο κίνδυνος είναι στην περίπτωση που ιατρικά στοιχεία ασθενών διαρρεύσουν, οι πολίτες να στιγματιστούν για πάντα όπως είχε γίνει π.χ. με τις οροθετικές ιερόδουλες. Ταυτόχρονα μπορεί να αλλάξει ακόμη και όλη η πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες είναι πιθανό να επικαλούνται ακόμη και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας ώστε να μην προχωρούν σε καλύψεις και αποζημιώσεις.

Γι αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι ιδιωτικοί φορείς της Υγείας προχωρούν σε εφαρμογή συστημάτων προστασίας των δεδομένων που τηρούν και διαχειρίζονται, τα οποία περιλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις κρυπτογράφηση των δεδομένων των ασθενών που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα και υποστούν τις σοβαρές κυρώσεις που προβλέπει ο κανονισμός.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr πως δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμη το απαραίτητο κονδύλι για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ ακόμη οι ιατρικοί φάκελοι των ασθενών είναι προσβάσιμοι σε όλους τους εργαζόμενους, αφού διακινούνται μέσα στους διαδρόμους χωρίς καμία προστασία.

Άλλωστε σήμερα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα δε διαθέτουν ούτε καν απλά ντουλάπια που να κλειδώνουν, ώστε να μπορούν να παραμένουν σφραγισμένοι οι ιατρικοί φάκελοι των ασθενών.
Για σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα με κωδικοποιημένα τα προσωπικά στοιχεία των πασχόντων, ούτε λόγος.

Από την άλλη τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) καθώς και άλλοι Σύλλογοι της χώρας, με ειδικές οδηγίες προς τα μέλη τους προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου