Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Στο 1,8 δισ. ευρώ οι υποχρεωτικές επιστροφές για φάρμακα το 2019


Το μεγαλύτερο αγκάθι του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας παραμένουν οι υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback, επεσήμαναν χθες οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας της χώρας, από το βήμα του 18ου Healthworld που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα.

Σε ξεχωριστή ενότητα στο συνέδριο, με θέμα «Σχεδιάζοντας το μέλλον της ιατρικής περίθαλψης: Τεχνολογία και κατανομή πόρων», ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου, Μάκης Παπαταξιάρχης επεσήμανε ότι τελικά, τα μνημονιακά μέτρα για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης δεν απέδωσαν, καθώς τα 5,5 δισ. ευρώ δαπάνης, μόλις περιορίστηκαν τελικά στα 4,6 δισ. ευρώ συνολικά, με τις υποχρεωτικές επιστροφές από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας να βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα.

Ο κ. Παπαταξιάρχης σημείωσε ότι ήδη για την περσινή χρήση οι υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο 1,8 δισ. ευρώ.

Το σύστημα αυτό, το χαρακτήρισε «σύστημα τεμπέλη», καθώς με σταθερή πρόβλεψη δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή), έχει λύσει το πρόβλημά του: την όποια υπέρβαση υπάρξει, θα την πληρώσουν άλλοι και κυρίως η φαρμακοβιομηχανία.
Η ΠΕΦ

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο πρόεδρος Θεόδωρος Τρύφων, έκανε λόγο για δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων από τις προαναφερόμενες υποχρεωτικές επιστροφές, επισημαίνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα, τα rebate και clawback θα αυξάνονται, καθώς οι πόροι ποτέ δεν θα είναι αρκετοί.

Ήδη οι επιστροφές που καταβάλλονται είναι τέσσερις φορές πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης και πρότεινε για την επίλυση του προβλήματος την οργάνωση ομάδας εργασίας υπό μια γενική γραμματεία φαρμάκου με τη συμμετοχή των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης για την κατάρτιση μιας συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής, που θα ρυθμίζει τα θέματα περίθαλψης του πληθυσμού και την πρόσβασή του σε πολύ ακριβές θεραπείες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί ένα φάρμακο 3ης γραμμής στο Βέλγιο να είναι 1ης γραμμής στη χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη, το 62% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι γενόσημα,σύμφωνα με την Medicines for Europe, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται 100 δισ. ευρώ ετησίως, αυξάνοντας έτσι την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Σημείωσε τέλος, πως από τα 350 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη, τα 27 βρίσκονται στην Ελλάδα, και τα οποία διαθέτουν το 17% του τζίρου τους σε επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη νέων μορφών προϊόντων.

Ο ΣΦΕΕ

Στην έκθεση της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό εξάμηνο στάθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε θέμα ηθικού κινδύνου από τον μηχανισμό του clawback, υπονοώντας ότι ο μηχανισμός αυτός χρησιμοποιείται με ανήθικο τρόπο.

Σημείωσε ότι τα χρόνια της κρίσης, η φαρμακοβιομηχανία παρείχε πρόσβαση στους ασθενείς στις απαραίτητες θεραπείες, παρότι οι προϋπολογισμοί παρέμειναν κλειστοί και παρότι δόθηκαν παροχές μείωσης συμμετοχής σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Εξήγησε ότι το ανήθικο του μηχανισμού είναι ότι οι διάφορες παροχές γίνονται «στις πλάτες» της βιομηχανίας «χωρίς να σκοτιζόμαστε» και καταλήγοντας διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ζητείται να επιστραφεί το 70-75% των πωλήσεων μιας εταιρίας, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της.

1 σχόλιο:

  1. Αν πρέπει να ληφθούν μέτρα για την περιστολή των δαπανών πρέπει να ξεκινήσουν από την σύλληψη της παράνομης πλαστής συνταγογράφησης. Και επειδή τα λεφτά των πλαστών είναι πολλά οι ελπίδες για να λυθεί το θέμα είναι μικρές. Το ξαναγράφω πως λύνεται το θέμα . Για να συνταγογραφηθεί οτιδήποτε πρέπει να υπάρχει η συν ένεση του ασφαλισμένου είτε με κάρτα (κατά προτίμηση τραπεζική) με το pin της κάρτας που θα έχει παντρευτεί με τον ΑΜΚΑ και την ΗΔΙΚΑ μέσω του POS είτε? και με την αποστολή sms στο κινητό του ασφαλισμένου όταν χρησιμοποιείται ο ΑΜΚΑ με το μήνυμα να λέει "Ο γιατρός τάδε εξέδωσε συνταγή΄/παραπεμπτικό αξίας τόσων ευρώ. Η παράνομη χρήση καθιστά άμεσα συνυπεύθυνο τον ασφαλισμένο και θα υφίσταται τις σχετικές κυρώσεις αν δεν ενημερώσει σχετικά την υπηρεσία. Τότε να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος . Η παράνομη συνταγογράφηση αφορά το σύνολο των συνταγογραφούμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Φυσικά είναι απαραίτητη και η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού στα επίπεδα που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση να διορθωθούν τα πράγματα. Φοβάμαι όμως ότι οι διαχειριστές των μνημονίων δεν έχουν τέτοια βούληση

    ΑπάντησηΔιαγραφή