Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Κυριάκος Σουλιώτης: Αχαρτογράφητο το περιβάλλον κάλυψης των αναγκών υγείας για τους χρόνια πάσχοντες

Ρεπορτάζ: Θάνος Ξυδόπουλος Zougla.gr

Πρέπει να κάνουμε βήματα για να γίνει πιο προσανατολισμένο στον ασθενή το σύστημα υγείας. Μπαίνουμε στην εποχή της κλινικής διακυβέρνησης και της πρόσβασης στα δεδομένα. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε 60 θεραπευτικά πρωτόκολλα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σταδιακά πάμε στο μητρώο ασθενών με πρώτο βήμα το μητρώο για την κυστική ίνωση.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που δόθηκε χθες από εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Σπάνιων Παθήσεων με αφορμή την ημερίδα με θέμα: «Πρόσβαση στα ορφανά φάρμακα- Καινοτόμες θεραπευτικές παρεμβάσεις και κλινικές μελέτες».


Μεγάλο πρόβλημα η πρόσβαση στο γιατρό

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις παθογένειες του ελληνικού συστήματος υγείας σημειώνοντας: «Aυτή την στιγμή το περιβάλλον κάλυψης των αναγκών υγείας για τους χρόνια πάσχοντες είναι αχαρτογράφητο. Είμαστε κολλημένοι στην δεκαετία του 1980. Έχουν γίνει πολλά αλλά μένει να γίνουν εξίσου πολλά ακόμη. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην πρόσβαση πολιτών στις υπηρεσίας υγείας. Δυστυχώς, έχουν υποτιμηθεί οι προτιμήσεις των πολιτών. Επιτέλους πρέπει να επιλύσουμε το γόρδιο δεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη το 20% των ασθενών αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στο γιατρό του δημοσίου καθώς υπάρχει μεγάλο κόστος χρόνου και λιγοστοί συμβεβλημένοι γιατροί.

Οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα είναι κάτω από το 8% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα είμαστε στο 5%. Χρειαζόμαστε άλλη λογική και κίνητρα, επίσης δεν πρέπει να υποτιμούμε το δικαίωμα επιλογής γιατρού, δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτικό το σύστημα και να δώσουμε κίνητρα στους ανθρώπους που παράγουν, ανέφερε ο κ. Σουλιώτης, προσθέτοντας: «Η διαδικασία αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας είναι στρεβλή. Η συμμετοχή των ασθενών είναι χαμηλότερη, είναι εδώ που η “φωνή” των ασθενών δεν ακούγεται».

Το rebate να γίνει επενδυτικό κίνητρο

Aπό την πλευρά της η Άντζελα Βερναδάκη είναι Director Market Access & External Relations της Βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie στην ομιλία της αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη των κλινικών μελετών τονίζοντας: «H πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία είναι για εμάς μια πρόκληση. Οι ασθενείς είναι πάντα στο επίκεντρο. Φέρνουμε στο διάλογο εφαρμοσμένες προτάσεις με αμοιβαίο όφελος για την πολιτεία και τις επιχειρήσεις. Έχουμε φτιάξει ένα οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το clawback είπε η κα Βερναδάκη. Πατάξαμε λίγο τη γραφειοκρατία που έγινε με ΦΕΚ στις αρχές Ιουνίου. Έχουμε μια διυπουργική με συμμετοχή εταιριών. Κι αυτό για να προσελκύσουμε μελέτες και να ισοσταθμίσουμε claweback και με δεδομένο ότι αυξάνεται ανεξέλεγκτα μπορεί να πείσουμε να φέρουμε κλινικές μελέτες στην χώρα μας συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. 

Η κα Βερναδάκη αναφερόμενη στο μεγάλο κόστος των καινοτόμων θεραπειών σημείωσε: «Αυτή την στιγμή στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των ασθενών πέφτει το υψηλό κόστος της χρηματοδότησης που φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η δημοσιονομική τρύπα είναι τεράστια για να χρηματοδοτήσουμε την καινοτομία. Τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει και θα πρέπει να κάνουμε έξυπνα by pass στο σύστημα. Το rebate να γίνει από τιμωρητικό μέτρο επενδυτικό κίνητρο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου