Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Ομολογία – βόμβα για τη Novartis: «Με πίεζαν να καταθέσω εναντίον πολιτικών προσώπων

Ύστερα από την αποκάλυψη του ρόλου αλλά και πολλών αντιφάσεων των μαρτύρων υπό προστασία, της μη ανακάλυψης ύποπτων συναλλαγών πολιτικών προσώπων, αλλά και των καταγγελιών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, παρουσιάζεται μια νέα μαρτυρία-αναφορά βασικού προσώπου της υπόθεσης.


«Μεταβήκαμε στο Εφετείο, όπου με ανέμεναν οι δικαστικοί λειτουργοί. Το ύφος τους ήταν επιθετικό και άμεσα μου ζήτησαν να κατονομάσω αξιόποινες πράξεις. Στην απάντησή μου ότι δεν έχω να καταγγείλω κάτι και πως εμμένω στις καταθέσεις μου, αντιπαρήλθαν με νέες προτροπές. Η στιχομυθία επαναλήφθηκε περίπου δέκα φορές και διανθιζόταν με φράσεις όπως «δεν βλέπω προσωπικά κανέναν λόγο να γίνει αποδεκτό το αίτημα» (σ.σ.: να γίνει μάρτυρας ειδικού καθεστώτος), «έχω μπροστά μου τις καταθέσεις σας και βλέπω μόνο αερολογίες», «δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο από εσάς αφού είστε υπάλληλος της εταιρείας Novartis», «βλέπω να έχετε κι εσείς την τύχη του Μανιαδάκη» κ.λπ. Επρόκειτο για μεθόδευση ώστε να καταγγείλω υπό καθεστώς πίεσης και χωρίς την παρουσία συνηγόρου αξιόποινες πράξεις, που εάν εγνώριζα θα το είχα πράξει κατά τη διάρκεια άλλων καταθέσεών μου».

«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει ένα ακόμη δείγμα της καταγγελλόμενης κυβερνητικής μεθόδευσης για την υπόθεση Novartis ώστε να ενοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα.

Υστερα από την αποκάλυψη του ρόλου αλλά και πολλών αντιφάσεων των μαρτύρων υπό προστασία, της μη ανακάλυψης ύποπτων συναλλαγών πολιτικών προσώπων, αλλά και των καταγγελιών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, παρουσιάζεται μια νέα μαρτυρία-αναφορά βασικού προσώπου της υπόθεσης.

Το οποίο μιλά κι αυτό για πιέσεις που δέχθηκε από δημόσιους λειτουργούς ώστε να προχωρήσει σε επιβαρυντική κατάθεση για πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα ο κ. Νίκος Μανίας αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να προχωρήσει σε κατάθεση σχετικού υπομνημάτος στις δικαστικές αρχές με τις συγκεκριμένες αποκαλυπτικές καταγγελίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόμνημα αυτό θα είναι η «απάντησή» του στις μηνύσεις που έχουν υποβάλει ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες σε σχέση με το τμήμα της κατάθεσής του που είχε σταλεί στη Βουλή.

Ο κ. Μανίας, σύμβουλος μέχρι προ μερικών ετών των υπουργών Υγείας, θεωρούνταν ο πλέον ειδικός στον προσδιορισμό της τιμής των φαρμάκων και στη σύνταξη του σχετικού μαθηματικού τύπου. Ο Νίκος Μανίας, λοιπόν, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο είχε δώσει ορισμένες καταθέσεις γενικής φύσεως – κυρίως στην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Παπασπύρου, που πραγματοποιούσε σχετική παράλληλη έρευνα σχετικά με τις τιμολογήσεις των φαρμάκων. Ωστόσο ενώ ο πρώην σύμβουλος των υπουργών Υγείας δεν αναφερόταν σε όλες αυτές τις καταθέσεις σε καμιά παράνομη ενέργεια, εμφανίζεται ξαφνικά στις 4 Απριλίου 2019 στους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούσαν την υπόθεση Novartis να μιλά για αμφιλεγόμενες τιμολογήσεις φαρμάκων και για ενέργειες που θα μπορούσαν να συνδεθούν με χρηματισμούς πολιτικών προσώπων.

Η εν λόγω καταθεση του κ. Μανία θεωρήθηκε ως η τελευταία προσπάθεια ώστε να συνδεθούν ορισμένοι πολιτικοί με παράνομες μεθοδεύσεις γύρω από την υπόθεση Novartis και υπερπροβλήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης.
Σε καθεστώς προστασίας

Ομως ο εν λόγω «καθοριστικός» μάρτυρας φέρεται τώρα να προχωρεί σε σειρά αποκαλύψεων για το άγνωστο παρασκήνιο της επίμαχης κατάθεσής του και σκοπεύει ν ανατρέψει τα δεδομένα.

Οπως σημειώνει, «την προηγουμένη της κατάθεσής μου δέχθηκα στις 3.30 το μεσημέρι, και ενώ ήμουν εισηγητής σε σεμινάριο, τηλεφωνική κλήση για την άμεση παρουσία μου στο γραφείο της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοικησης. Εκεί μου ζητήθηκε για τη δική μου προστασία να αιτηθώ την υπαγωγή μου σε ειδικό καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Η αιτιολόγησή τους ήταν ότι υπήρχε μαρτυρία άλλου προσώπου, στις 18 Μαρτίου 2019, με βάση την οποία η Εισαγγελία Διαφθοράς θα μου απάγγελλε κατηγορία και οι μέχρι τότε μαρτυρικές μου καταθέσεις δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πλέον για να διαπιστωθεί η αλήθεια».

Ο κ. Μανίας (εκπροσωπείται νομικά από τον δικηγόρο Αθηνών κ. Ζαχαρία Κεσσέ) αναφέρει ακολούθως ότι υπό την πίεση αυτή κατέθεσε αμέσως σχετικό αίτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την επόμενη μέρα το πρωί τού ζητήθηκε να εμφανιστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού πρώτα έδωσε το «παρών» στο γραφείο της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, όπου εδωσε το «παρών» και αξιωματικός του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. Οπως σημειώνει μάλιστα ο ίδιος μάρτυρας, στέλεχος του Γραφείου Επιθεωρητή Δημόσιας Δοίκησης του ανέφερε ότι «έλαβα τη σωστή απόφαση για να στοιχειοθετηθεί η ζημιά του Δημοσίου από τις ενέργειες της εν λόγω εταιρείας».

Ο κ. Μανίας ακολούθως περιγράφει τις προαναφερόμενες πιέσεις που δέχθηκε και συμπληρώνει ότι «προσπαθούσα να συγκρατήσω την ψυχραιμία μου και να μην απαντώ στις αιτιάσεις όσο κι αν με προκαλούσαν. Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμουν ότι είχα πέσει θύμα παραπλάνησης, καθώς εάν ήξερα πώς θα γινόταν η διαδικασία δεν θα είχα συμφωνήσει».

Ο ίδιος μάρτυρας σημειώνει ακολούθως «μετά από αρκετή ώρα (σ.σ.: όπου ο πρώην σύμβουλος του υπουργείου Υγείας δεν ανέφερε οτιδήποτε επιβαρυντικό για πολιτικά πρόσωπα) μου δηλώθηκε πως δεν υπάρχει η παραμικρή επιθυμία για συνεργασία από την πλευρά μου και θ’ ακολουθείτο διαφορετική μέθοδος. Μου ζητήθηκε λοιπόν να επιβεβαιώσω εάν είχα αντιληφθεί ή αν είχα γενικά ακούσει μια σειρά από γεγονότα που συμπεριλαμβάνονταν στον δικαστικό φάκελο από άλλες καταθέσεις. Η απαγγελία αυτών των περιστατικών κράτησε αρκετή ώρα και κάποια από αυτά επιβεβαίωσα πως τα είχα ακούσει, χωρίς όμως να δηλώσω πως υπήρξα μάρτυράς τους, ενώ κάποια άλλα δεν τα ήξερα καν».

€ 400.000 διαφήμιση;

Ο κ. Μανίας λοιπόν αναφέρει ότι υπό αυτό το καθεστώς γράφτηκε η κατάθεσή του και συμπλήρωσε ότι «φάρμακα εγκρίθηκαν προς τιμολόγηση για λόγους δημόσιας υγείας και με τη διαδικασία τιμολόγησης ως «ορφανών» και σε καμιά περίπτωση δεν απέδωσα σε υπουργούς την παραμικρή σκοπιμότητα. Ουδέποτε μου ζητήθηκε από υπουργούς η οποιαδήποτε παρέμβαση σε τιμές φαρμάκων ή οτιδήποτε άλλο».

Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νέα στοιχεία που φέρεται να παρουσιάζονται για έναν εκ των πρώην στελεχών της Novartis, που θεωρείται ότι είναι αυτός που υποκρύπτεται πίσω από το όνομα – ενός από τους τρεις γνωστούς μάρτυρες υπό προστασία – «Μάξιμος Σαράφης».

Για το πρόσωπο αυτό ένας ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας είχε καταθέσει προσφάτως στην Εισαγγελία Διαφθοράς ότι του είχε δώσει παρατύπως 400.000 ευρώ για να του εξασφαλίζει διαφημιστικές καταχωρίσεις της Novartis. Οπως δήλωσε λοιπόν προ διημέρου στο «Βήμα της Κυριακής» ο νομικός εκπρόσωπος του εν λόγω διαφημιστή, δικηγόρος κ. Απόστολος Λύτρας, «ο εντολέας μου αναφέρει ότι έχει στα χέρια του χειρόγραφες σημειώσεις του εν λόγω υπαλλήλου που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του για τις παράνομες συναλλαγές. Προς απόδειξη δε των ισχυρισμών του θα αιτηθεί και τη διενέργεια γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης. Επιπλέον θα προσκομιστούν έγγραφα που καταδεικνύουν ότι δεν υπήρχε εικονικότητα στις συναλλαγές του με τη Novartis, όπως είχε υποστηριχθεί από τους μάρτυρες υπό προστασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου