Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Νέα συνάντηση για τα Διαγνωστικά στο Υπουργείο Υγείας











Σε νέα συνάντηση έχει καλέσει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τους εκπροσώπους των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του θέματος που έχει προκύψει.


Στη 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης, συναντώνται εκ νέου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, μετά τη χθεσινή τους πρωτοφανή απόφαση να σταματήσουν μεν την απεργία, αλλά να λειτουργούν με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν το 85% του κόστους των εξετάσεων τους και στη συνέχεια να διεκδικούν οι ίδιοι τα χρήματα τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι προτάσεις του υπουργείου στην προηγούμενη συνάντηση, της Τρίτης, για αύξηση τους προϋπολογισμού κατά 30 εκατομμύρια ευρώ το 2019, δεν ικανοποίησαν τους φορείς, που επιμένουν στον μη καταλογισμό του clawback για το β εξάμηνο του 2018, κάτι που αντιστοιχεί σε 55 εκατομμύρια ευρώ.


Η πρόταση τους αυτή, σύμφωνα με όσα τους είπε ο υπουργός Υγείας την Τρίτη, δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί, καθώς ο προϋπολογισμός του 2018 έχει κλείσει και οποιαδήποτε αλλαγή θα προϋπέθετε νομοθετική ρύθμιση, σε μια περίοδο που η Βουλή είναι κλειστή λόγω εκλογών.

Έτσι, οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων, αποφάσισαν στην χθεσινή τους έκτακτη σύσκεψη, μα σταματήσουν μεν την απεργία, αλλά να ανοίξουν με ένα ιδιότυπο καθεστώς τα διαγνωστικά κέντρα.

Ο Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του, μετά την απόφαση των φορέων, μίλησε για κίνηση που οδηγεί σε de facto καταγγελία των συμβάσεων των Διαγνωστικών με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν προβλέπεται να πληρώνει ο ασφαλισμένος με δικά του χρήματα την εξέταση του.

Πλέον, αναμένονται τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τη νέα συνάντηση σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να φανεί αν θα οδηγηθουν σε εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ή στα άκρα.

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΝ Κ.ΞΑΝΘΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ Ο,ΤΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ.ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΞΕΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2019 ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΗΚΑΝ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΑΕΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή