Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Βία στα νοσοκομεία: «Ζητάμε από το κράτος φυσική και ηθική προστασία – Δεν μας παρέχεται!», λένε οι γιατροί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

"Δεν πάει άλλο", λένε οι γιατροί όλης της χώρας, οι οποίοι μετά τον πρόσφατο ξυλοδαρμό γυναικολόγου στο Αγρίνιο, δηλώνουν αναστατωμένοι, φοβισμένοι και απροστάτευτοι απέναντι στη βία στα νοσοκομεία. Ιατρικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα ζητούν ΤΩΡΑ από το κράτος να λάβει επιτέλους μέτρα!

Το φαινόμενο με τη βία στα νοσοκομεία, απέναντι στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από εξαγριωμένους ασθενείς και συνοδούς, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ενώ την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιδεικνύει πρωτοφανή αναλγησία και απάθεια. Τη συζήτηση ανοίγει και πάλι, το πρόσφατο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό γυναικολόγου από σύζυγο εγκύου γυναίκας, στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Υπουργός, αλλά και αναπλητωτής Υπουργός τηρούν αμφότεροι σιγή ιχθύος και απόλυτη "ακινησία" απέναντι σε ένα πρόβλημα, που είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία και υποχρέωσή τους να αντιμετωπίσουν.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι ίδιοι οι διοικητές των νοσοκομείων δεν έχουν υπερασπιστεί ηθικά ή νομικά γιατρούς ή νοσηλευτές - θύματα βίας εντός του χώρου εργασίας τους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα αυξανόμενα κρούσματα ξυλοδαρμών στα δημόσια νοσοκομεία παίρνουν μεγάλες διαστάσεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα θύματα να διατυπώνουν δημόσια διαμαρτυρίες και παράπονα για τη φύλαξη των νοσοκομείων, αλλά και την ανάλγητη στάση που τηρούν οι διοικήσεις.


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παράλληλα με την ταλαιπωρία των γιατρών συνυπάρχει και μια ύποπτη προσπάθεια ποινικοποίησης τους, με αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τους ακόμα και με την υποψία διάπραξης ιατρικού σφάλματος. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή. Από τη μία κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητος για τους γιατρούς και από την άλλη, ατιμωρησίαγια τους θύτες τους, οι οποίοι δεν διώκονται από την πολιτεία.

Νέο περιστατικό με ξυλοδαρμό γυναικολόγου στο νοσοκομείο Αγρινίου

Το νέο περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών ανάμεσα στον Ιατρικό κόσμο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ο πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών κ. Μπακόπουλος, λέει ότι οι γιατροί είναι απροστάτευτοι:

«Επαναλαμβάνεται αυτό που πολλάκις οι γιατροί έχουν τονίσει, ότι δηλαδή είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στον κάθε έναν που νομίζει πως μπορεί να προβεί σε τέτοιες πράξεις. Η προστασία που θα έπρεπε η πολιτεία να μας παρέχει δεν υπάρχει. Η αστυνομία τώρα θα κληθεί. Αλλά κατόπιν εορτής, τι να κάνει; Να μετρήσει «πτώματα»; Η προστασία που θα έπρεπε να μας παρέχει το κράτος είναι φυσική και ηθική, αλλά δεν μας παρέχεται με κανέναν τρόπο»

Σε ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, καλεί τους κοινωνικούς φορείς να πάρους θέση σ'αυτή την απαξίωση της κοινωνικής αξιοπρέπειας, όπως λένε:

"Θεωρούμε και έχουμε εισπράξει, ότι σημαντικό κίνητρο για τέτοιες συμπεριφορές αποτελεί μια «προσπάθεια» στοχοποίησης και υποβάθμισης του Νοσοκομείου,με τους εργαζόμενους να θεωρούνται οι αποκλειστικά υπεύθυνοι και να είναι οι αποδέκτες όλης της δυσαρέσκειας και αγανάκτησης που προκύπτει από τις δυσλειτουργίες και ελλείψεις του συστήματος. Καλούμε να σταματήσει αυτή η «προσπάθεια» από όπου και αν προέρχεται και όποιους και αν εξυπηρετεί. Ως γιατροί και εργαζόμενοι θα υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας και την αξιοπρέπεια του χώρου μας. Όμως απαιτούμε από την πολιτεία να είναι συνεπής στο καθήκον της για τη φυσική και ηθική προστασία μας. Προστασία που ξεκινά πρωτίστως με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κάλυψη των κενών και ελλείψεων και τελικά δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας".
Βία στα νοσοκομεία - ΙΣΑ: "Οι γιατροί δεν έχουν ευθύνη για την κατάρρευση και τις σοβαρές δυσλειτουργίες των νοσοκομείων"

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στις δημόσιες δομές υγείας και καλεί το Υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα, με την αύξηση των βαρδιών του προσωπικού ασφαλείας, όπως αναφέρουν τα μέλη της.

"Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στις δημόσιες δομές υγείας, εναντίον του υγειονομικού προσωπικού και καλεί το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων", αναφέρει ο ΙΣΑ.

Παράλληλα τα μέλη του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, στα μέλη του ιατρικού κόσμου που δέχονται επιθέσεις από συγγενείς ασθενών, οι οποίοι τους αποδίδουν την ευθύνη, για τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία:

"Κατανοούμε την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του πολίτη που έρχεται σε επαφή με τις υπηρεσίες υγείας, ωστόσο οι γιατροί του ΕΣΥ εργάζονται, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας που καταρρέεικαι δεν έχουν ευθύνη, για τις σοβαρές δυσλειτουργίες των νοσοκομείων".

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Το Υπουργείο Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για τα πρωτοφανή κρούσματα βίας στα νοσοκομεία που βλέπουμε να επαναλαμβάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα .Οι δημόσιες δομές ειδικά στην περιφέρεια έχουν γίνει «ξέφραγο αμπέλι» καθώς η φύλαξη των νοσοκομείων έχει υποβαθμιστεί δραματικά από τους αποτυχημένους πειραματισμούς του Υπουργείου Υγείας. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για την οποία υπάρχουν πολιτικές ευθύνες».

Ο ΙΣΑ ζητά:
την άμεση ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα δημόσια νοσοκομεία με παρουσία σε 24ωρη βάση του προσωπικού ασφαλείας στις γενικές εφημερίες για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας, στο προσωπικό και στους ασθενείς.
καλεί το Υπουργείο Υγείας, να στηρίξει το Δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού.

2 σχόλια: