Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Διαγνωστικά κέντρα: Με άδεια χέρια έφυγαν από τον υπ.Υγείας αλλά προς αναστολή των κινητοποιήσεων ο κλάδος!



Δεν πήραν τελικώς τίποτε οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών αλλά όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο κλάδος οδεύει προς αναστολή των κινητοποιήσεων.

Η έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας παρουσία του Ανδρέα Ξανθού και εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (Γ. Πατούλης) αλλά και του συντονιστικού οργάνου των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηριακών γιατρών, δεν έφερε το αποτέλεσμα που ήλπιζε ο κλάδος. Διαβάστε ΕΔΩ πως οργανώθηκε το έκτακτο ραντεβού: “Κρίσιμο έκτακτο ραντεβού του υπουργού Υγείας με τα διαγνωστικά κέντρα!”

Το συντονιστικό όργανο επανέλαβε το αίτημα να μετακινηθούν 50 εκατ. ευρώπου υπάρχουν διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ από εισφορές Ευρωπαίων πολιτών, στις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να διαγραφεί το χαράτσι των 50 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2018.
Το όχι του Ανδρέα Ξανθού

Ο υπουργός Υγείας όμως όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr,επικαλέσθηκε και πάλι αδυναμία να μεταφερθούν τα κονδύλια αφού ισχυρίστηκε ότι και σε επικοινωνία με τον αν.υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, του διευκρινίστηκε ότι δε νομιμοποιείται να αλλάξει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Σε μια προσπάθεια βέβαια να κάμψει τη δυσαρέσκεια του κλάδου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τους επεσήμανε ότι για το 2019 θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ από τα 5,2 δις ευρώ στα 6 δις ευρώ ώστε το μεγαλύτερο μέρος να κατευθυνθεί στα διαγνωστικά κέντρα.

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι ο νυν υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να αυξήσει κανέναν προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ καθότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Πάντως η πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

Προς τέλος οι κινητοποιήσεις

Πάντως παρότι ο κλάδος έφυγε με άδεια χέρια από το υπουργείο Υγείας, στη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για να εκτιμηθεί η συνάντηση, οι περισσότερες εισηγήσεις θα βαίνουν προς αναστολή των κινητοποιήσεων, τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Άλλωστε οι εκπρόσωποι του κλάδου γνωρίζουν ότι λόγω των εκλογών δεν μπορεί να υπάρξει καμία ικανοποίηση του αιτήματος των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων.


Μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι επειδή στο τέλος δε θα δοθεί τίποτε από τη νυν κυβέρνηση, είναι άσκοπο να ταλαιπωρούνται άδικα οι ασθενείς. Γι αυτό και θα εισηγηθούν το τέλος των κινητοποιήσεων και τη συνέχιση των όποιων κινήσεων με την επόμενη κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου

4 σχόλια:

  1. Ξανθοκηφηνας: λυπάμαι καθυστερημένα και ανόητα χαζογιατρουδακια αλλα μόνο για τις μετατάξεις τύπου Τασίας έχουμε χρόνο και λεφτά! Εσείς καλά να πάθετε, πρώτη φορά Αριστερά δεν θέλατε? Πάρτε τώρα αέρα κοπανιστο ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα σας πάρουν και τα σώβρακα...αλλά μάλλον αυτό σας αξίζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μόνοι που πρέπει να πληρώσουν την υπέρβαση του κλειστού προυπολογισμού είναι οι ασκούντες τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, που με την άθλια και καταχρηστική διαχείριση των οικονομικών του, δημιούργησαν τις τεράστιες μαύρες τρύπες που καλούνται να καλύψουν οι εργαστηριακοί. Πρέπει να απαιτήσουμε κάθε μήνα να δημοσιοποιείται το υπόλοιπο του προυπολογισμού, για να ξέρουμε τι να κάνουμε. Αφού ο προϋπολογισμός δεν αυξάνεται,ως ώφειλε να κάνει το κράτος, οι Ιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να προστατέψουν τους εργαστηριακούς από την παράνοια της κάλυψης της υπέρβασης του προυπολογισμού με την επιστροφή υπέρογκων ποσών που μηδενίζουν το εισόδημά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΤΕ ΤΑ... ΤΩΡΑ!
    ΓΙΑΤΙ,ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή