Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Προεκλογική οπισθοχώρηση και για τις 120 δόσεις



Μετά τις σφοδρές επικρίσεις για την εξαίρεση των επιχειρήσεων - Τι αλλάζει και τι όχι στη ρύθμιση

Protothema.gr

Να δικαιώσει τους επικριτές της για τις επισημάνσεις τους και να εξαγνίσει όσους κατηγορούσε συλλήβδην για στείρα κριτική με πολιτικά κίνητρα βάλθηκε η κυβέρνηση καθώς, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 10 μέρες πριν τις Εθνικές εκλογές, ομολογεί τα λάθη της -και όσα έκανε 10 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές- ενώ θυμήθηκε ξανά την επιχειρηματικότητα και τη μεσαία τάξη.

Σε μια επίδειξη μεταμέλειας προεκλογικά, και διαβλέποντας το «ναυάγιο» λόγω χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών στην πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 120 δόσεων (περίπου 150.000 αιτήσεις από συνόλου 4 εκατομμυρίων οφειλετών), η κυβέρνηση ανακάλυψε εναμιση μήνα μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε, ότι ήταν λάθος να εξαιρεθούν από τις 120 δόσεις οι επιχειρήσεις που προσφέρουν δουλειές και φορολογικά έσοδα στη χώρα.

Χωρίς να αιτιολογεί καν την μεταστροφή της -πχ με μια κοστολογημένη έκθεση- για να δείξει πως τηρεί τα προσχήματα και ότι υπάρχουν τελικά τα περιθώρια –που πριν δεν τα έβλεπε- για να περιληφθούν στις 120 δόσεις και οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε (μεταξύ δύο απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων) να ανατρέψει τον Νόμο που η ίδια έφερε και ψήφισε πριν 1 μήνα στη Βουλή (ν.4611/16-5-2019). Και συγκεκριμένα:

– Προσφέρει από χθες έως 120 δόσεις και «κούρεμα» οφειλών στις επιχειρήσεις. Ένα μήνα νωρίτερα τις είχε αποκλείσει από τη ρύθμιση αυτή, παρά τις αντιδράσεις από τους παραγωγικούς φορείς, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος κλπ.

Η υφυπουργός Οικονομικών ομολογούσε ότι «δεν συμφέρει» τις επιχειρήσεις να μπουν στη ρύθμιση. Και η κυβέρνηση αρνήθηκε με κάθε τρόπο να τις περιλάβει, μέχρι που τελευταία μέρα πριν ψηφιστεί ο νόμος, αύξησε σε έως 36 τις δόσεις, αντί μόλις 30 που αρχικά πρότεινε για αυτές. Και ενώ από τις 21 Μαΐου η ρύθμιση είναι σε ισχύ και κανονικά η ρύθμιση θα τέλειωνε αυτήν την εβδομάδα (πήρε παράταση μέχρι Σεπτεμβρίου), έφερε χθες και …ΠΝΠ που εξομοιώνει τις επιχειρήσεις με τα απλά νοικοκυριά, εφόσον έχουν ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (βάσει τελευταίας δήλωσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου