Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Τραγωδία στο Νοσοκομείο Νίκαιας: Για 30 ευρώ έχασε τη ζωή της η νοσοκόμα



Λίνα Κεκέση - Protothema.gr

«Το πρόβλημα των παράνομων αποκλειστικών δεν λύνεται με τη βία» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος στο protothema.gr - «Δεν περιμέναμε να πηδήξει από το μπαλκόνι» λένε αυτόπτες μάρτυρες
Για την τραγική κατάληξη που είχε η νοσοκόμα που πήδηξε από το παράθυρο του νοσοκομείου Νίκαιας, το Σάββατο το πρωί, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο της υπηρεσίας φύλαξης, μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Δυστυχώς ένας άνθρωπος για 30ευρώ έχασε τη ζωή του σε ένα δημόσιο νοσοκομείο», δήλωσε συγκλονισμένος στο protorhema.gr, ο κ.Γιαννάκος.

«Ήταν παράνομη αποκλειστική νοσοκόμα σε ασθενή. Το πρόβλημα των παράνομων αποκλειστικών δεν λύνεται ούτε με βία και τρομοκρατία κάτι στο οποίο μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής Υπουργός σχετικά με τον περιορισμό αυτού του φαινομένου, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος από το νοσηλευτικό προσωπικό που δεν είναι καμία αρμοδιότητά τους και από τη φύλαξη του νοσοκομείου. 

Η φύλαξη του νοσοκομείου δεν επαρκεί να κάνει αυτή τη δουλειά για να περιορίσει το φαινόμενο. Τα νοσοκομεία χρειάζονται το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να συστήνεται η απομάκρυνση ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν καμία δουλειά και καμία άδεια να βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς», είπε o κ. Γιαννάκος 

Ασθενείς που είδαν την άτυχη γυναίκα να πηδάει από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου είπαν στο protothema.gr:

«Η γυναίκα τρομοκρατήθηκε μόλις κατάλαβε ότι έρχεται το προσωπικό φύλαξης για έλεγχο, την είδαμε που ήθελε κρυφτεί αλλά δεν ήξερε που να πάει και ξαφνικά μπροστά στα μάτια μας άνοιξε τη μπαλκονόπορτα και πήδηξε. Θεώρησε ότι έτσι θα σωθεί . Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά, δεν περιμέναμε να πηδήξει από το μπαλκόνι. Είχαμε μιλήσει μαζί της και μας είχε πει ότι είναι από την Γεωργία , μόνο αυτό ξέραμε. Προφανώς η γυναίκα δεν διέθετε τα έγγραφα για τη νομιμοποίηση της παρουσίας της εδώ στο νοσοκομείο και φοβήθηκε. Την είδαμε όλοι ότι φοβήθηκε».

Η άτυχη γυναίκα βρισκόταν ως αποκλειστική διπλα σε νοσηλευόμενο σε θάλαμο της Β´ Παθολογικής κλινικής στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου όταν επιχείρησε να κρυφτεί και στη συνέχεια να διαφύγει από το προσωπικό της φύλαξης που έκανε τον έλεγχο, πηδώντας από τον πρώτο όροφο!

Ο πανικός και η αγωνία της, καθώς δεν διέθετε τα έγραφα για τη νομιμοποίηση της παρουσίας της στο νοσοκομείο, είχαν ως αποτελεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της. 

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για απλό τραυματισμό με κατάγματα, ωστόσο η γυκαίκα κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

Το θέμα των παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων αποτελεί μια χρόνια πληγή για τα νοσοκομεία. Λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα η επιλογή αποκλειστικής νοσοκόμας από τους συνοδούς των ασθενών είναι μονόδρομος εάν δεν μπορούν να βρίσκονται οι ίδιοι στο πλευρό των οικείων τους που νοσηλεύονται.

Οι διοικήσεις συνιστούν η επιλογή των αποκλειστικών να γίνεται απο ειδικό κατάλογο που διατηρείται από τη νοσηλευτική υπηρεσία κάθε νοσοκομείου και οι οποίος περιέχει επαγγελματίες νοσοκόμες και αν ειναι αλλοδαπές με άδεια παραμονής στη χώρα μας. Ωστόσο, συχνά η επιλογή γινεται εκτός του καταλόγου για λόγους κυρίως κόστους, καθώς οι παράνομες αποκλειστικές αμείβονται με πολυ λιγότερα χρήματα από ό,τι οι νόμιμες κι αυτη η παράμετρος επηρεάζει σημαντικα τους αςθενεις και τους οικείους τους, ιδίως αν πρόκειται για πολυήμερη νοσηλεία. 

Στην προσπάθεια τους να απομακρύνουν τις παράνομες αποκλειστικές οι διοικήσεις δίνουν εντολές για ελέγχους στους θαλάμους. Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου η 50χρονη γυναίκα που φέρεται να είναι από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, προσπάθησε να διαφύγει απο τους άνδρες της υπηρεσίας φύλαξης, με το δραματικό για εκείνη αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου