Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΠΕΦ: Καταστροφική η υπερφορολόγηση για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου και το 2018



Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν την εξοντωτική άμεση και έμμεση φορολόγηση που φθάνει συνολικά, το 70% του τζίρου τους.

Onmed.gr

Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), οι συνθήκες αυτές καθιστούν αδύνατη όχι μόνο την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας, με ορατό πλέον τον κίνδυνο απαξίωσης ενός κλάδου που προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία και συμβάλλει αποφασιστικά στην απασχόληση.

«Η αδιανόητη επιβάρυνση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας αποτελεί συνδυασμό του πολύ υψηλού φόρου των επιχειρήσεων και των υπερβολικών υποχρεωτικών rebate και clawback που στην Ελλάδα είναι σχεδόν 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα» αναφέρει η Π.Ε.Φ. σε σχετική ανακοίνωση.

Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι υποχρεωτικές επιστροφές. «Ειδικότερα, η επιβάρυνση στην Ελλάδα των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων με τεράστια clawback αποτελεί μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα», αφού η «διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα γενόσημα και τα παλαιά οικονομικά φάρμακα αποτελούν ουσιώδη παράγοντα ισορροπίας της αγοράς. Όχι μόνο δεν αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά, αντίθετα, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις γιατί αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών. Η επιβολή clawback στα γενόσημα και τα παλαιά φάρμακα αποτελεί μια λανθασμένη πολιτική που, πέραν του γεγονότος ότι αντιμάχεται τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αποτελεί άδικη επιβάρυνση, η οποία δεν τους αναλογεί» προσθέτει η ΠΕΦ.

Ως συνέπεια αυτής της στρεβλής πολιτικής, σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, αφού η διατήρησή τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη, υποστηρίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Επίσης, ενώ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει το φάσμα της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στους κόλπους της.

Τρία είναι τα σημεία που τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, για την άμεση λήψη μέτρων:

- Είναι απολύτως αναγκαία, η αύξηση του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

- Είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός συστήματος για τη δικαιότερη κατανομή του clawback, στο πλαίσιο του οποίου κάθε κατηγορία φαρμάκων θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί.

- Θα πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή, μέτρο το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου