Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

ΙΣ Λήμνου: Δυσλειτουργίες Νοσοκομείου


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Δκτρια Νοσοκομείου Μυτιλήνης
Δκτής 2ης ΥΠΕ
Αναπληρωτή Δκτη ΓΝ-ΚΥ Λήμνου

 Κύριε Υπουργέ,

Λέγομαι Λουκάς Θωμάς είμαι παθολόγος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου. Λόγω της θεσμικής μου ιδιότητας τυγχάνει να γίνομαι συνεχώς αποδέκτης πολλαπλών σχολίων όσον αφορά τη λειτουργία του πολύπαθου νοσοκομείου του νησιού μας.

Το Νοσοκομείο Λήμνου εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον πυλώνα της Δημόσιας Υγείας της ακριτικής Λήμνου. Έχουν υπηρετήσει σε αυτό δεκάδες εξαίρετοι επιστήμονες και λοιπό προσωπικό. Για όλους τους κατοίκους του νησιού που η κοντινότερη στεριά είναι στις τέσσερις ώρες με το πλοίο, η ύπαρξη αυτού του νοσοκομείου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας.

Δυστυχώς τα χρόνια της κρίσης έφεραν προβλήματα και στο δικό μας νοσοκομείο. Υπάρχουν όμως εξελίξεις που με κάνουν να πιστεύω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατάσταση διολισθαίνει ολοένα και σε πιο επικίνδυνες ατραπούς.

Δεν θα σας αναλύσω αυτά που ήδη γνωρίζετε από έγγραφα τόσο του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Λήμνου όσο και της ένωσης ιατρών. Δηλαδή, ότι υπάρχει αναισθησιολόγος που έχει εφημερεύσει για 65 συνεχείς μέρες, χειρουργός για 50 συνεχείς μέρες, καρδιολόγος για 30 μέρες, ενώ στην παρούσα φάση εδώ και 5 μέρες στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε ένας καρδιολόγος καθώς και οι δύο υπηρετούντες βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Και μόνο αυτά θα αρκούσαν για να αποδεχτούμε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.


Τι όμως μπορούμε να πούμε για το γεγονός ότι όλο το 2018 στο Νοσοκομείο Λήμνου γεννήθηκαν μόλις εφτά παιδιά και ότι κάθε νέα Λημνιά που εγκυμονεί πρέπει να έχει ρυθμίσει τη ζωή της έτσι ώστε να γεννήσει εκτός νησιού; Έχουμε ακούσει χίλιες δικαιολογίες γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δεν έχουμε ακούσει τι χρειάζεται να γίνει για να γίνονται επιτέλους τοκετοί στο νοσοκομείο μας. 

Τι να πούμε για το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες μέρες αιφνιδίως ακυρωθήκαν ορθοπαιδικά χειρουργεία ασθενών που ήταν ήδη νοσηλευόμενοι;

Τι να πούμε για το γεγονός ότι ο μόνος ακτινολόγος που υπηρετεί στο νοσοκομείο και επιπλέον εφημερεύει αδιάλειπτα επί μήνες, έχει οριστεί και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει ταυτόχρονα και τα καθήκοντα αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Λήμνου;

Η αναμενόμενη αποδέσμευση από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο της Μυτιλήνης αναμένεται να υλοποιηθεί με την έλευση μόνιμου διοικητή, διαδικασία η οποία χρονοτριβεί. Μέχρι τότε συνεχίζουμε να τελούμε σε καθεστώς διασύνδεσης με το εκεί νοσοκομείο και ουσιαστικά να υπαγόμαστε διοικητικά σε αυτό.

Μπορεί οι φορείς να θεωρούν αυτή την κατάσταση ως μεταβατική διοίκηση αλλά δυστυχώς η υγεία δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί μεταβατική.

Στον 21ο αιώνα που η διοίκηση οργανισμών υγείας απαιτεί ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τα νοσοκομεία μας σε ανθρώπους που στερούνται των σχετικών γνώσεων, μόνο και μόνο για να θεωρείτε ότι έχει πληρωθεί η θέση. Και πώς μπορείς να απαιτήσεις ευθύνες από έναν άνθρωπο επιφορτισμένο με τόσα καθήκοντα, αφού στο τέλος ουσιαστικά θα αυτοπεριορισθεί να ρυθμίζει τις θέσεις πάρκινγκ στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου;

Οι καταστάσεις δεν είναι για γέλια. Το επίπεδο υγείας στο νησί έχει φτάσει στο δεν έχει αύριο. Οτιδήποτε επείγον καρδιολογικό συμβεί σήμερα θα πρέπει να διακομιστεί εκτός νησιού.

Ευθύνες για όλα αυτά μόνο οι κάτοικοι της Λήμνου δεν έχουν. Ευθύνες για την πλημμελή υγειονομική κάλυψη του νοσοκομείου σίγουρα οφείλουν να αποδίδονται στη διοίκηση του διασυνδεόμενου νοσοκομείου, στη διοίκηση της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και στο ίδιο το υπουργείο. Κανένας από αυτούς δεν αποτελεί εκλεγμένο όργανο για να δικαιολογείται το ότι εκφράζει συλλογικά όργανα. Είναι όλοι τοποθετημένοι και βρίσκονται στη θέση τους έχοντας την απόλυτη υποχρέωση να λαμβάνουν αποφάσεις για το καλό της υγείας μας. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό είναι εκτός των καθηκόντων τους. Η προσπάθεια από κάποιους να διατηρούν ισορροπίες, να γίνουν ισορροπιστές, μόνο σε τσίρκο αρμόζει και ελπίζω να μην θέλουν να καταντήσουν το Νοσοκομείο Λήμνου κάτι τέτοιο.
  
Με εκτίμηση και ειλικρινή ανησυχία
Θωμάς Λούκας
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου