Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να δώσει πλήρη ειδικότητα Οφθαλμολογίας!

"Ποιο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει ταυτόχρονα τμήμα Παιδοοφθαλμολογίας, τμήμα Χειρουργικής κόγχου και τμήμα Φλεγμονών; Κανένα!", σχολιάζουν οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας.

Κανένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν μπορεί να δώσει πλήρη ειδικότητα Οφθαλμολογίας σε νέους γιατρούς.

Δεν υπάρχει σήμερα νοσοκομείο που να διαθέτει ταυτόχρονα τμήματα Παιδο – Οφθαλμολογίας, Χειρουργικής Κόγχου και Φλεγμονών, με αποτέλεσμα να καθίσταται ουτοπικός ο νέος τρόπος απόκτησης ειδικότητας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας προς το υπουργείο Υγείας και στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο αποτελεί το συμβουλευτικό του όργανο.

Επικαλούμενοι τη σχετική υπουργική απόφαση για την απόκτηση ειδικότητας, που παρατίθεται πιο κάτω, οι γιατροί αναρωτιούνται το εξής:

“Ποιό νοσοκομείο στην Ελλάδα, με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται, μπορεί να χορηγήσει πλήρη ειδικότητα τεσσάρων ετών; Ποιο νοσοκομείο έχει ταυτόχρονα τμήμα Παιδοοφθαλμολογίας, τμήμα Χειρουργικής κόγχου και τμήμα Φλεγμονών; Κανένα! Έτσι, κατ’ αρχάς, η πλήρης εφαρμογή της απόφασης αυτής είναι ουτοπική”.

Όπως καταγγέλλουν, στο Κρατικό της Νίκαιας κόπηκε, αναίτια και αυθαίρετα, ένας ολόκληρος χρόνος χορήγησης ειδικότητας, παρότι τo νοσοκομείο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κίνηση σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Στην Οφθαλμολογική Κλινική υπηρετούν έξι ειδικευμένοι οφθαλμίατροι (τέσσερις δευθυντές, δύο επιμελητές Β΄) και έχουν προκηρυχθεί άλλες δύο θέσεις επιμελητών Β΄.

Σε ετήσια βάση, εξετάζονται περίπου 15.000 ασθενείς στα Τακτικά Ιατρεία και 7.500 στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Εκτελούνται 1.200 μεσαία χειρουργεία (καταρράκτες, γλαυκώματα), 350 μικροεπεμβάσεις, περισσότερες από 5.000 οπτικές τομογραφίες συνοχής (OCT), 300 ψηφιακές φλουοραγγειογραφίες, 400 οπτικά πεδία, 500 Yag laser και 50 argon laser, ενώ γίνονται για θεραπευτικούς σκοπούς 550 ενδοϋαλοειδικές ενάσεις.

Μελέτες

Στην Οφθαλμολογική Κλινική, εκτός της επιστημονικής δραστηριότητος, με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά, έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια, με την άδεια και εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, επτά κλινικές μελέτες, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, για όλα τα παραπάνω έχει ενημερωθεί το ΚΕΣΥ, στο οποίο έχουν σταλεί τα στοιχεία που ζητήθηκαν, αλλά δεν αξιολογήθηκαν ορθά από τις αρμόδιες Επιτροπές.

Στο Κρατικό της Νίκαιας – εξηγούν – δεν γίνονται χειρουργεία αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, υαλοειδεκτομές και μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς.

Παρακολούθηση

Αναφέρουν πως για την απλή παρακολούθηση (αυτό απαιτείται και όχι χειρουργική εκμάθηση) αυτών των χειρουργείων δεν χρειάζεται να “κοπεί” ένας χρόνος ειδικότητας.

Μπορεί να γίνεται μία μικρή εναλλαγή (rotation), τριών έως τεσσάρων μηνών, στα νοσοκομεία, στα οποία υπάρχουν αυτά τα τμήματα. Αυτό μπορεί να γίνεται στο πρωινό ωράριο των ειδικευομένων και όχι να μετακινούνται, καθώς αυτά τα Τμήματα σαφώς δεν εφημερεύουν από μόνα τους.

Με αυτά τα δεδομένα, καλούν τους αρμόδιους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για επαναξιολόγηση του χρόνου ειδίκευσης που χορηγείται από την Οφθαλμολογική κλινική και, φυσικά, να αναστείλουν την εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης μέχρι οριστικής διευθέτησης του θέματος.

Δημ.Κ. 

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου