Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ


Στα χαρτιά φαίνεται ότι θα μείνουν οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που διαφήμισε δεόντως η κυβέρνηση. Το σχέδιο για τη δημιουργία των “ιατρείων της γειτονιάς”, μπορεί να ήταν μεγαλεπήβολο αρχικά, μήνα με το μήνα όμως άρχισε να φθίνει.

Και αυτό κυρίως λόγω της επαγγελματικής αστάθειας που προσέφερε στους γιατρούς, για εργασία δύο ετών με τη δυνατότητα για επέκταση για άλλα δύο χρόνια.

Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, στις Μονάδες εργάζονται συνολικά 1100 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η αρχική σκέψη που προέβλεπε τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ ενείχε και την πρόσληψη 1.195 γιατρών. Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω από 550 γιατροί που έχουν προσληφθεί. Δείτε ΕΔΩ όλα τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: «ΤΟΜΥ: Πόσοι τις επισκέφθηκαν και πόσο περίμεναν! Όλα τα στοιχεία»

Προς ώρας πάντως δύο χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού, το εγχείρημα έμεινε στη μέση και επειδή δεν βρέθηκαν οι απαραίτητοι χώροι για να φιλοξενηθούν οι Μονάδες, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση η οποία προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός πιλοτικής λειτουργίας εκτιμήθηκε ως συνολική δημόσια δαπάνη στα 67.044.237,46 ευρώ.

Ωστόσο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός έχει διαβεβαιώσει ότι έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση τους και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, για πάνω δηλαδή από τα 4 χρόνια, από εθνικούς πόρους.

3 σχόλια:

  1. Τι καθόμαστε να συζητάμε για ΤΟΜΥ και συμβάσεις ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ χώρας? Τι σχέση είχε άλλωστε η Αριστερά με την ιατρική ώστε να μπορούσε να φτιάξει ενα σύστημα υγείας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2014 έγινε νόμος του κράτους η εφαρμογή συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης που επέβαλε το μνημόνιο. Καθ'οτι μέχρι τότε και για 40 χρόνια, τα τότε κυβερνώντα κόμματα που ήξεραν και είχαν σχέση με την ιατρική και τις επιστήμες όλες δεν είχαν φτιάξει. Τώρα θα δούμε τι θα κάνει αν βγεί η ΝΔ.Το μόνο που περιμένω να κάνει είναι να μας αραδιάσει κάμποσες δικαιολογίες,για να περάσει ο καιρός μέχρι τις άλλες εκλογές.

      Διαγραφή
  2. Κτηνιατρικες γυφΤΟΜΥ από τεμπελχαναδες αριστερουληδες τίγκα στον μπάφο

    ΑπάντησηΔιαγραφή