Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Άνθρακες ο θησαυρός των 120 δόσεων για μεγάλες οφειλές στην Εφορία



Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Τους φόβους των θεσμών φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες για το πώς αξιοποιούν τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Ενώ υποτίθεται ότι η ρύθμιση θα έφερνε στα κρατικά ταμεία χρήμα το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα εισπράττονταν, δηλαδή σημαντικές οφειλές που δεν είναι εύκολη η αποπληρωμή τους σε 12 δόσεις, τελικά τα ποσά που ρυθμίζονται είναι κυρίως μικρά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές άνω των 20.000 ευρώ που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι πολύ λίγες. Ο λόγος είναι ότι σημαντικά ποσά χρωστούν κυρίως επιχειρήσεις στις οποίες δίνεται η δυνατότητα, βάσει της σχετικής διάταξης, να εξοφλήσουν τις οφειλές τους το πολύ έως 36 μηνιαίες δόσεις. Αντίθετα, στα φυσικά πρόσωπα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, υπό προϋποθέσεις, σε έως 120 δόσεις αλλά κατά μέσο όρο τα ποσά που οφείλουν είναι χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντάσσονται κατά κύριο λόγο οφειλές έως και 5.000 ευρώ που αφορούν και τη μεγάλη μάζα των οφειλετών. Ειδικότερα, οι φορολογούµενοι (φυσικά πρόσωπα), οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση έως 500 ευρώ, που είναι και η πολυπληθέστερη οµάδα οφειλετών, ανέρχονταν σε 2.219.151 σε σύνολο περίπου 4 εκατ. οφειλετών. Οι φορολογούµενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση από 500 έως 10.000 ευρώ ανέρχονταν σε 1.545.901.

Προς το παρόν ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπολογίζεται σε περίπου 110.000. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση, μετά και την παράταση που δόθηκε, εκπνέει στις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου