Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

ΕΟΠΥΥ: Σε καμία περίπτωση «στάση πληρωμών» στα ατομικά αιτήματα ειδικής αγωγής

Συντάκτης: Virus

Κανονικά διεξάγεται η διαδικασία της αποζημίωσης για την ειδική αγωγή διαβεβαιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , απαντώντας σε καταγγελίες για στάση πληρωμών στα ατομικά αιτήματα ειδικής αγωγής.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 18 Ιουνίου έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 38.754 αιτήματα ειδικής αγωγής , εξ’ αυτών έχουν εγκριθεί 5.450 αιτήματα, ενώ έχουν απορριφθεί 764 αιτήματα.

Από τα στοιχεία του οργανισμού προκύπτει ότι ακόμη είναι σε εκκρεμότητα 1099 αιτήματα, ενώ έχουν επιστραφεί για συμπλήρωση στοιχείων 1441 αιτήματα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε ο αρχικός έλεγχος σε όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί μέχρι και τις 10 Ιουνίου, ενώ παράλληλα με την ολοκλήρωση των ημερήσιων αιτημάτων είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τις σοβαρές καταστάσεις (π.χ. νοητική υστέρηση, αυτισμός, τετραπληγία), κατά προτεραιότητα.

Επιπλέον, έχουν ελεγχθεί 4040 χειρόγραφες γνωματεύσεις που εκδόθηκαν από 1η έως και τις 25 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι οι Περιφερειακές Διευθύνσεις «εκκαθαρίζουν τα αιτήματα μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του Ν.4606 «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις» (άρθρο 13, Δαπάνες ασφαλισμένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), με τον οποίο δινόταν η δυνατότητα στον Οργανισμό να αποπληρώνει απευθείας τους δικαιούχους για τα ατομικά αιτήματα».

Πρόκειται για αιτήματα που έχουν κατατεθεί στις ΠΕ.ΔΙ. του Οργανισμού από την 1η Νοεμβρίου 2018, όταν άρχισε η εφαρμογή του νέου Ε.Κ.Π.Υ. (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) και ανάλογα με το προσωπικό που διαθέτουν αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.

Κατά τα στοιχεία του οργανισμού, πολλές ΠΕ.ΔΙ. έχουν εκκαθαρίσει το σύνολο των αιτημάτων που είχαν συσσωρευτεί και πλέον αποζημιώνουν σεπραγματικό χρόνο.

Σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και του πλήθους των κατατεθέντων αιτημάτων, οι ΠΕ.ΔΙ. έχουν ολοκληρώσει τις εκκαθαρίσεις του Μαρτίου και προχωρούν στον Απρίλιο. Στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση όλων των αιτημάτων.

«Σε κάθε περίπτωση η γενική εικόνα δεν δείχνει σε καμία περίπτωση «στάση πληρωμών» αλλά αντιθέτως μια τεράστια προσπάθεια του Οργανισμού να καλυφθούν χαμένοι χρόνοι, που δεν δημιούργησαν οι υπηρεσίες του Οργανισμού, αλλά η μετάβαση σε μια νέα διαδικασία έγκρισης των παροχών» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου