Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Νέο κούρεμα από 10% έως 30% στις τιμές για αξονική, μαγνητική και μαστογραφία



Την περίοδο 2013 έως σήμερα έβαλαν λουκέτο 45 κλινικές.


Γέμισαν οι ντουλάπες του ΕΟΠΥΥ από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων σε βάρος των ιδιωτικών κλινικών, μας λέει παραστατικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Γρηγόρης Σαραφιανός αποτυπώνοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος, στον οποίο από το 2013 μέχρι και αυτή τη στιγμή έχουν βάλει λουκέτο 45 κλινικές. Αναλυτικά, από 170 κλινικές που ήταν πριν το 2013 (περιλαμβάνονται και οι ψυχιατρικές), σήμερα είναι 135 μονάδες και άρα εκτός υγείας έχουν βρεθεί πάνω από 3.000 κλίνες. Συνολικά πριν το 2013, οι κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονταν σε 15.000.

Επί του συνόλου των εναπομεινάντων ιδιωτικών κλινικών, οι 100 είναι γενικές κλινικές, ενώ υπάρχουν και 30 ψυχιατρικές, με τις τελευταίες προ του 2013 να φθάνουν τις 42. Οι υπόλοιπες είναι μαιευτικές. 

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, μας λέει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, εξαιτίας καταρχήν των τιμών που έχουν καθοριστεί και οι οποίες μάλιστα για τις διαγνωστικές εξετάσεις είναι αυτές που ίσχυαν το 1991, δηλαδή πριν από 28 χρόνια. Σε όλα αυτά, συνεχίζει, υπάρχει το ληστρικό μέτρο του clawback που στην κυριολεξία έχει στεγνώσει τα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου με το ενδεχόμενο των όποιων επενδύσεων να έχει γίνει πια ανέκδοτο. Από το 2013 μέχρι και σήμερα και με ένα κλειστό προϋπόλογισμό στα 235 εκατ. ευρώ, οι επιστροφές κάθε χρόνο είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Αν το ποσό αυτό πολλαπλασιαστεί επί 7 έτη, μιλάμε για πάνω από 1 δισ. ευρώ. Σε αυτό δεν έχει προστεθεί το rebate 5% επί του κλειστού προϋπολογισμού όπως και οι περικοπές επί των υποβολών που διενεργούνται. Έτσι, το συνολικό ποσό του rebate για την επταετία φθάνει τα 84 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις περικοπές επί των τιμολογίων, υποστηρίζει ο κ. Σαραφιανός, εκτός του ότι αυτές πραγματοποιούνται από προσωπικό που είναι μεν ενταγμένο στο χώρο της Υγείας αλλά με ελλιπή γνώση Ιατρικής, αυτές στην καλύτερη των περιπτώσεων ξεκινούν από το 50% του ποσού που αναγράφεται στο τιμολόγιο και φθάνουν μέχρι και το 70%.

Αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις τόνωσης της αγοράς, σημειώνει ο ίδιος, ο αριθμός των λουκέτων θα συνεχιστεί αμείωτος, όπως επιβεβαιώνουν με μαθηματική ακρίβεια οι κατακόκκινοι πια από ζημιές ισολογισμοί. 

Νέες μειώσεις σε διαγνωστικές εξετάσεις

Για νέο χαστούκι ετοιμάζεται ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών, καθώς έχει ενημερωθεί ότι από 1η Ιουλίου θα ισχύουν νέες χαμηλότερες τιμές για αξονική, μαγνητική και μαστογραφία. Συγκεκριμένα, μας λέει ο ίδιος, στην αξονική (από 16 έως 32 τομές) η τιμή από 50 ευρώ πέφτει στα 45 ευρώ (μείωση 10%), στη μαγνητική (1,5 με 3 tesla) η τιμή από 148 ευρώ μειώνεται στα 135 ευρώ (μείωση 10%) και στη μαστογραφία από 35 ευρώ στα 25 ευρώ (μείωση 30%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου