Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Απάτη εκατομμυρίων, με κορυφαίο σε κυκλοφορία συμπλήρωμα διατροφής, ξεσκέπασε η ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ειδικό σκεύασμα, το οποίο μέχρι πριν από 2 μήνες συνταγογραφούνταν και αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ ως συμπλήρωμα διατροφής σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου που δεν μπορούσαν να τραφούν κανονικά, αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα δεν είχε εισαχθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής συνταγογραφήθηκε και αποζημιώθηκε σε μεγάλες ποσότητες μέσα στο 2018, ενώ η εισαγωγέας εταιρεία που διακινούσε και άλλα σκευάσματα με χρήση πλαστών παραστατικών και ταινιών γνησιότητας, προκάλεσε οικονομική ζημία στον ΕΟΠΥΥ ύψους 9.500.000€.

Την υπόθεση αποκάλυψε η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α) και απέσπασε το 1ο Πανευρωπαϊκό βραβείο στην ανοικτή Συνεδρίαση του «Ευρωπαϊκού Δικτύου για την καταπολέμηση της απάτης και της Διαφθοράς στον χώρο της Υγείας» (EHFCN) που πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

Το πρώτο συμπλήρωμα διατροφής σε πωλήσεις στην Ελλάδα στην κατηγορία του, αποδείχθηκε απάτη

Το σκεύασμα κυκλοφόρησε μέσα στο 2018 κι αμέσως έγινε το πρώτο σε πωλήσεις στην Ελλάδα, καθώς συνταγογραφήθηκε από πληθώρα γιατρών. Η άδεια κυκλοφορίας του αφορούσε σκεύασμα σε σκόνη, όμως, στην πραγματικότητα το προϊόν αυτό ποτέ δεν εισήχθη και δεν κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, στον κωδικό του σκευάσματος σε σκόνη, χορηγούνταν είτε το ίδιο σκεύασμα σε υγρή μορφή, είτε άλλου είδους σκευάσματα.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενήργησε η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α και μέσα από τον έλεγχο των κωδικών και ταινιών γνησιότητας. 'Οταν διαπιστώθηκε τι είχε συμβεί ο ΕΟΠΥΥ είχε ήδη αποζημιώσει πάνω από τη μισή δαπάνη της κατανάλωσης του σκευάσματος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νακινηθεί νομικά, για να διεκδικήσει τα 9,5 εκατομ. ευρώ, που έχει καταβάλλει στην εταιρεία.

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ πριν από δύο μήνες, αποφάσισε την αφαίρεση όλων των σκευασμάτων της ίδιας εταιρείας από τη θετική λίστα, με αποτέλεσμα ο εισαγωγέας να αναγκαστεί να βάλει λουκέτο. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε δικαστική εκκρεμότητα, αν και η Διοίκηση του Οργανισμού πιστεύει ότι θα καταφέρει να πάρει πίσω το ποσό των 9,5 εκατομ. ευρώ.

Το 1ο Πανευρωπαϊκό βραβείο “νέων μεθόδων καινοτομίας” έλαβε η ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ συμμετείχε, με την εξιχνίαση αυτής της μεγάλης -αλλά όχι πρωτοφανούς- υπόθεσης απάτης, σε διαγωνισμό του Δικτύου καταπολέμησης της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας, για τη διεκδίκηση του «βραβείου νέων μεθόδων και καινοτομίας».

Η παρουσίαση -που έγινε από τον επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ κ. Κ. Ζαχαρόπουλο- εστίασε στη χρήση εργαλείων και τεχνικών που προσφέρει το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής του ΕΟΠΥΥ για την αποκάλυψη περιπτώσεων απάτης. Η υπόθεση προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων και τελικάαπέσπασε το 1ο Βραβείο.

1 σχόλιο: