Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Νοσοκομειακοί γιατροί: Να καταργηθεί η υπουργική απόφαση για την ιατρική εξειδίκευση

Να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με θέμα την απόκτηση του τίτλου της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

ΤοΒΗΜΑ Team| 

Να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με θέμα την απόκτηση του τίτλου της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας ότι βρίθει απαράδεκτων και εξωφρενικών διατάξεων που θίγουν τόσο την περίθαλψη των ασθενών όσο και τα δικαιώματα των γιατρών ΤΕΠ, ΕΚΑΒ και ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει:

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση 5/6/2019 (ΑΔΑ: ΨΨΣΨ465ΦΥΟ-Κ3Ν, ΦΕΚ: 2363 B) με τίτλο: [Τροποποίηση και αντικατάσταση του άρθρου 1 της αρ. Γ5α/Γ.Π.οικ.64845/29-8-2018 Υπουργικής απόφασης «Ονομασία, περιεχόμενο και προϋποθέσεις απόκτησης τίτλου εξειδίκευσης από ιατρούς που κατέχουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας” (ΦΕΚ Β 3958)], βρίθει απαράδεκτων εξωφρενικών διατάξεων. Οι διατάξεις αυτές θίγουν καίρια τόσο την περίθαλψη των ασθενών όσο και τα δικαιώματα των γιατρών ΤΕΠ, ΕΚΑΒ και ΜΕΘ.

– Υπάρχουν σήμερα μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και που η κύρια ειδικότητά τους ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που προβλέπεται από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. Οι γιατροί αυτοί καταδικάζονται σε ισόβια βαθμολογική καθήλωση.

– Σε ισόβια βαθμολογική καθήλωση καταδικάζονται και γιατροί ΕΣΥ του ΕΚΑΒ ή των ΤΕΠ οι οποίοι έχουν καταλάβει θέσεις μέσω της νόμιμης διαδικασίας (προκήρυξη, αίτηση υποψηφιότητας, κρίση από το ειδικό συμβούλιο) εφόσον αυτό ΔΕΝ προβλεπόταν στην προκήρυξη της θέσης για την οποία είχαν υποβάλει υποψηφιότητα. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες (ΜΕΤΑ την έκδοση της υπουργικής απόφασης στις 29/08/18) έχουν προκηρυχθεί θέσεις στα ΤΕΠ για τις οποίες ΔΕΝ προβλέπεται ως αναγκαίο προσόν ο τίτλος της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. Σε πολλές έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κρίσης και αναμένονται οι διορισμοί, ενώ σε άλλες έχουν ήδη γίνει οι διορισμοί.

– Είναι πραγματικά εξωφρενικό να υποχρεώνονται στην ίδια διαδικασία (6μηνη εκπαίδευση και εξετάσεις για λήψη τίτλου εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής) ΚΑΙ οι γιατροί ΕΣΥ των ΜΕΘ οι οποίοι έχουν ήδη ΑΛΛΗ εξειδίκευση (Εντατική Θεραπεία) και ΑΛΛΟ γνωστικό – επιστημονικό – θεραπευτικό αντικείμενο πλήρως διαχωρισμένο από το γνωστικό αντικείμενο της Επείγουσας Ιατρικής διεθνώς εδώ και 30 χρόνια.

– Καταργούνται προηγούμενες διατάξεις, που προέβλεπαν τη χορήγηση του τίτλου της εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής χωρίς εξετάσεις σε κατηγορίες γιατρών με ικανή πολυετή σχετική προϋπηρεσία και εμπειρία. Τώρα οι γιατροί αυτοί εξαναγκάζονται σε «6μηνη εκπαίδευση» για να αποκτήσουν την εξειδίκευση.

– Όλοι οι παραπάνω γιατροί ΕΣΥ των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ και των ΜΕΘ υποχρεώνονται υπό την απειλή της ισόβιας βαθμολογικής καθήλωσης να κάνουν «6μηνη εκπαίδευση” ως υπεράριθμοι σε ΤΕΠ στα «αρμόδια εκπαιδευτικά κέντρα» τα οποία όμως προβλέπεται να είναι ΜΟΝΟ 2 (ΔΥΟ) Πανελλαδικά (Αττικό – Νίκαιας και ΠΑΓΝΗ – Βενιζέλειο). Δηλαδή υποχρεώνονται πολλές δεκάδες γιατροί ΕΣΥ των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ και των ΜΕΘ να φύγουν για 6 μήνες από τις μονάδες τους και να … μετακομίσουν είτε σε Χαϊδάρι – Νίκαια ή στο Ηράκλειο.

– Η υπουργική απόφαση, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και απαράδεκτες φωτογραφικές ρυθμίσεις. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση εξετάσεων για λήψη τίτλου εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής ΜΟΝΟ οι γιατροί των ΤΕΠ που έχουν διοριστεί σε θέση που προκηρύχθηκε στο βαθμό του διευθυντή (ή έχουν εξελιχθεί βαθμολογικά στον βαθμό του διευθυντή) και ΟΧΙ οι γιατροί των ΤΕΠ που έχουν διοριστεί σε θέση που προκηρύχθηκε στον βαθμό επιμελητή Α’ ή επιμελητή Β’ (ή έχουν εξελιχθεί βαθμολογικά στον βαθμό του επιμελητή Α’).

Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση υιοθετούνται συγκεκριμένες απόψεις που θεωρούν ότι η Επείγουσα Ιατρική θα έπρεπε να υπάγεται στην Εντατικολογία, ενώ πρόκειται για δύο διακριτά επιστημονικά αντικείμενα, που έχουν διαχωριστεί διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Στην πραγματικότητα υπονομεύεται η εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ αφού συγχέεται με την εξειδίκευση της Εντατικής Θεραπείας, κάτι που βρίσκει φυσικά τελείως αντίθετους και τους συναδέλφους μας γιατρούς ΕΣΥ των ΜΕΘ.

Απαιτούμε την ακύρωση της απαράδεκτης αυτής υπουργικής απόφασης.

Απαιτούμε τη δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών κέντρων για την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική με την πλήρη ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών, τη στελέχωσή τους και τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού, με γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας και την κάλυψη του συνόλου των αναγκών».

Σε άλλο δελτίο Τύπου, η ΟΕΝΓΕ επίσης ζητά από την κυβέρνηση να ρυθμίσει άμεσα το θέμα της παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης από αναδρομικά των νοσοκομειακών γιατρών, τα οποία είναι απαλλαγμένα από τους συγκεκριμένους φόρους.

Συγκεκριμένα, για το θέμα, αναφέρει: «Μετά από παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ (16/5/2019) εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών μετά την οποία τα καταβληθέντα ποσά αναδρομικών των νοσοκομειακών γιατρών μεταφέρθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS από τον κωδικό 619 στον κωδικό 617 ως ποσά αποδοχών απαλλασσόμενα από πρόσθετη φορολόγηση και από καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης. Όμως η εισφορά αλληλεγγύης σε πολλές περιπτώσεις είχε ήδη παρακρατηθεί από τις υπηρεσίες μισθοδοσίας των νοσοκομείων και των ΥΠΕ κατά την καταβολή των αναδρομικών αυτών κυρίως όσον αφορά συναδέλφους στους οποίους η καταβολή των αναδρομικών πιστώθηκε τον Δεκέμβρη 2018.

Απαιτείται ρύθμιση για την επιστροφή στους νοσοκομειακούς γιατρούς της ήδη παρακρατηθείσας εισφοράς αλληλεγγύης είτε από τις υπηρεσίες μισθοδοσίας (με συμπληρωματική μισθολογική καταβολή των παρακρατηθέντων) ή από την ΑΑΔΕ (με συμψηφισμό κατά τη φορολογική εκκαθάριση)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου