Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Τραγική υποστελέχωση δημοφιλών νησιών σε διασώστες ΕΚΑΒ



Ακόμη ένα καλοκαίρι με σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες ΕΚΑΒ σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, με αυξημένη τουριστική κίνηση, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κάνοντας λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες διαγωνισμών για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην προσληφθούν διασώστες.
Health pharma.gr

EKAB

Σύμφωνα με όσα τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ:

Το Υπουργείο Υγείας δεν ενίσχυσε τους τομείς του ΕΚΑΒ με προσλήψεις (μόνιμο ή επικουρικό προσωπικό) οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση. Βασίζεται και πάλι στις εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη χώρα κατά την διάρκεια της άδειάς τους. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για ενίσχυση των νησιών μας με εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να υπάρχει επαρκή λειτουργία του ΕΚΑΒ δεν προχώρησαν οι προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών διασωστών πριν την αναστολή των προσλήψεων λόγω των βουλευτικών εκλογών;

Ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) εδώ και μήνες «μαγειρεύει» τα οριστικά αποτελέσματα επικουρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος PHILOS. Η μεγάλη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου που υπάρχουν δομές φιλοξενίας προσφύγων. Οι επιπτώσεις για το ΕΚΑΒ τεράστιες. 104 διασώστες εκ των οποίων οι 50 για τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος 7, Κως 6, Κάλυμνος 4, Λέρος 3, Σάμος 7, Χίος 7 και Μυτιλήνη 16) περιμένουν ακόμη να υπογράψουν συμβάσεις. Κάθε σχεδιασμός που υπήρχε τινάχτηκε στον αέρα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το καλοκαίρι θα έχει περάσει.

«Σταγόνα στον ωκεανό» η προκήρυξη 5Κ/2018 με 37 θέσεις διασωστών στο ΕΚΑΒ. Οι 8 θέσεις αφορούν υποστελεχωμένα νησιά του Αιγαίου (Ικαρία 1, Κάλυμνος 1, Κως 2 και Ρόδος 4). Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων πάει για μετά τις εκλογές. Η πρόσληψη τους σίγουρα για μετά το καλοκαίρι.

Την τελευταία στιγμή η έγκριση για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (100 διασώστες πανελλαδικά) με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν οι περισσότερες θέσεις. 10 οι κενές θέσεις λόγω του περιορισμένου χρόνου στα νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη 7, Πάρος 1, Ρόδος 1, Χίος 1).

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο κάθε σχεδιασμός που υπήρχε για την επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό (διασώστες) των νησιών μας εν μέσω τουριστικής περιόδου ανατράπηκε λόγω της κωλυσιεργίας των διαγωνισμών και της ανεπάρκειας υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υγείας. Για πόσο ακόμη τα νησιά μας θα παραμένουν υγειονομικά ανοχύρωτα; Επιτέλους ας δοθούν άμεσες λύσεις προτού θρηνήσουμε θύματα.

Τα νησιά με τα σημαντικότερα προβλήματα

ΜΥΚΟΝΟΣ: Αν και η δύναμη είναι 10 διασώστες, εργάζονται στο νησί σήμερα οι 6. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενές βάρδιες οι οποίες καλύπτονται με υπερεργασία και με εθελοντικές μετακινήσεις από άλλες περιοχές. Ούτε λόγος για δεύτερο ασθενοφόρο έστω και κάποιες φορές σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.

ΠΑΡΟΣ: Στο ΕΚΑΒ εργάζονται 9 διασώστες. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές και κομμένα ρεπό υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλους 2 τουλάχιστον μόνιμους διασώστες.

ΚΩ: Το νησί της Κω επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια. Πολλές ημέρες το μήνα η βάρδια 3 – 11 μένει ακάλυπτη. Απαγορεύεται τις απογευματινές ώρες να υπάρξει έκτακτο περιστατικό. Το ΕΚΑΒ στην Κω διαθέτει 5 διασώστες και δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης. Οι 5 διασώστες εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα, δεν μπορούν να πάρουν άδεια και τους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό. Το ΕΚΑΒ της Κω καλείται να καλύψει ανάγκες μεγάλου πληθυσμιακά νησιού, χιλιάδες τουρίστες και πρόσφυγες.

Επισημαίνεται ότι η Κως είναι νησί με μεγάλες αποστάσεις και αίτημα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου είναι να υπάρχει δεύτερο τουλάχιστον ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια με κάλυψη από πληρώματα ασθενοφόρων σε υποσταθμό στο καινούργιο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας που είναι φάντασμα.

ΧΙΟΣ: Έχουν απομείνει 13 διασώστες στα επείγοντα. Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που επιβαρύνονται και λόγω της έναρξης τουριστικής περιόδου και της ύπαρξης του προσφυγικού καταυλισμού απαιτούνται 3 ασθενοφόρα το πρωί και 2 ασθενοφόρα το απόγευμα και την νύχτα για την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. Σήμερα όμως λόγω της έλλειψης προσωπικού υπάρχει μόνο 1 ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια και δύο φορές την εβδομάδα βγαίνει και δεύτερο τα πρωινά! με ότι αυτό συνεπάγεται στην άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με την λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Και στα τέσσερα Κ.Υ. υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά. Οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω και του προσφυγικού είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες.

ΡΟΔΟΣ: Το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με την λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα 3 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση δεν επαρκούν. Χρειάζεται τουλάχιστον άλλο ένα. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Απέμειναν 4 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 7. Με εθελοντικές μετακινήσεις, με την συνδρομή του νοσοκομείου και με κομμένα ρεπό υπάρχει 24ωρη κάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου