Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

ΕΟΠΥΥ και αποζημίωση ειδικών θεραπειών: Δείτε σε ποιο στάδιο βρίσκονται όλες οι αιτήσεις

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Σε απάντηση του Πανελληνίου Συντονιστικού θεραπευτών Ειδικής Αγωγής ότι υπάρχει παύση των αποζημιώσεων των ειδικών θεραπειών εδώ και 4,5 χρόνια, ο ΕΟΠΥΥ αντιτείνει ότι ο Οργανισμός αποζημιώνει κανονικά τις ειδικές θεραπείες και καταθέτει στοιχεία.

Σε απάντηση καταγγελιών από το Πανελλήνιο Συντονιστικό όργανο των θεραπευτών Ειδικής Αγωγής ότι υπάρχει στάση πληρωμών από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ για τις ειδικές θεραπείες, ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι συνεχίζει να αποζημιώνει κανονικά τους γονείς που τα παιδιά τους χρήζουν ειδικών θεραπειών.


ΕΟΠΥΥ: "Ο οργανισμός δίνει και θα συνεχίζει να δίνει χρήματα για τις ειδικές θεραπείες"

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ "ο Οργανισμός αποζημιώνει, και θα συνεχίζει να αποζημιώνει, τους γονείς που τα παιδιά τους χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής", λένε οι υπεύθυνοι του ασφαλιστικού φορέα και δίνουν στη δημοσιότητα τα εξής στοιχεία:

Από τις 26/2/2019 έως και 18/6/2019 έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 38.754 ηλεκτρονικά αιτήματα ειδικής αγωγής στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχουν εγκριθεί 35.450 αιτήματα,
έχουν απορριφθεί 764 αιτήματα, είναι σε εκκρεμότητα 1099 αιτήματα, έχουν επιστραφεί για συμπλήρωση στοιχείων 1441 αιτήματα

Επιπλεόν χρήσιμες πληροφορίες για τους ασφαλισμένους

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και για να έχουν οι ενδιαφερόμενοι γονείς πλήρη εικόνα της πορείας των αιτημάτων τους για τις αποζημιώσεις της ειδικής αγωγής, διευκρινίζονται επιπλέον τα εξής:
Έχει γίνει αρχικός έλεγχος σε όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί μέχρι και 10/6/2019, ενώ παράλληλα με την ολοκλήρωση των ημερήσιων αιτημάτων γίνεται έλεγχος των σοβαρών καταστάσεων(π.χ. νοητική υστέρηση, αυτισμός, τετραπληγία), κατά προτεραιότητα.
Επιπλέον έχουν ελεγχθεί 4040 χειρόγραφες γνωματεύσεις που εκδόθηκαν από 1/2/2019 έως και 25/2/2019.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις οι ΠΕ.ΔΙ. εκκαθαρίζουν τα αιτήματα μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του Ν.4606 «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις» (άρθρο 13, Δαπάνες ασφαλισμένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), με τον οποίο δινόταν η δυνατότητα στον Οργανισμό να αποπληρώνει απευθείαςτους δικαιούχους για τα ατομικά αιτήματα.

Δείτε αναλυτικά τι γίνεται με τις αποζημιώσεις από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.Δ.Ι)

Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο αυτό, έχουν ξεκινήσει να εκκαθαρίζονται όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του Οργανισμού από την 1η Νοεμβρίου 2018 οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου Ε.Κ.Π.Υ. (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) και ανάλογα με το προσωπικό που διαθέτουν αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ΠΕ.ΔΙ. οι οποίες έχουν εκκαθαρίσει το σύνολο των αιτημάτων που είχαν συσσωρευτεί και πλέον αποζημιώνουν σε πραγματικό χρόνο.

Υπάρχουν ωστόσο και ελάχιστες ΠΕ.ΔΙ. που, λόγω έλλειψης προσωπικού,αλλά και του πλήθους των κατατεθέντων αιτημάτων, έχουν ολοκληρώσει τις εκκαθαρίσεις του Μαρτίου και προχωρούν στον Απρίλιο με στόχο μέσα στο καλοκαίρι να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση όλων των αιτημάτων.

"Σε κάθε περίπτωση η γενική εικόνα δεν δείχνει σε καμία περίπτωση ‘στάση πληρωμών’ αλλά αντιθέτως μια τεράστια προσπάθεια του Οργανισμού να καλυφθούν χαμένοι χρόνοι, που δεν δημιούργησαν οι υπηρεσίες του
Οργανισμού αλλά η μετάβαση σε μια νέα διαδικασία έγκρισης των παροχών", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου