Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Στα λόγια έμειναν οι υποσχέσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους



Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Στα λόγια έμειναν τελικά οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για την επιβράβευση στους συνεπείς φορολογούμενους. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει επανειλημμένως ότι συμφωνεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα πρέπει η πολιτεία όχι μόνο να μεριμνά για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να επιβραβεύει όσους με κόστος καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, οι διαρροές που είχαν γίνει από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου αφορούσαν στην επιστροφή της έκπτωσης φόρου (3% ή 5%) για όσους εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Μπορεί η κυβέρνηση να προκάλεσε τη μήνι των θεσμών για την θέσπιση των 120 δόσεων υπονομεύοντας, όπως εκτιμούν οι εταίροι, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μερικά εκατομμύρια ευρώ για να επιβραβεύσει όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα. Έτσι, οι θεσμοί απέκτησαν ένα επιπλέον επιχείρημα ότι οι πρακτικές της κυβέρνησης ουσιαστικά υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών, αφού εμμέσως επιβραβεύουν κακοπληρωτές και τιμωρούν τους καλοπληρωτές.

Στο μεταξύ, με λιγότερες από 40 ημέρες να απομένουν για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ήδη περισσότερες από τις μισές έχουν ήδη υποβληθεί από τους φορολογούμενους. Οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό ετοιμάζονται για την πληρωμή του φόρου που θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων:

-Έχουν υποβληθεί συνολικά 3,66 εκατ. δηλώσεις από τις περίπου 6,3 εκατ. που θα υποβληθούν συνολικά.

- Έχουν εκδοθεί 1,54 εκατ. εκκαθαριστικά από τα οποία προκύπτει μέσος φόρος 751 ευρώ.

- Έχουν εκδοθεί 579,9 χιλιάδες πιστωτικά εκκαθαριστικά με μέσο επιστρεφόμενο ποσό φόρου 295 ευρώ.

-Έχουν εκδοθεί 2,97 εκατ. μηδενικά εκκαθαριστικά.

Ο αριθμός των εκκαθαριστικών είναι υψηλότερος από τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων, καθώς από φέτος κάθε σύζυγος λαμβάνει ξεχωριστό εκκαθαριστικό.

Για όσους λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

2 σχόλια:

  1. Στην Banana Republic ,ο σωστός,ο τίμιος,ο εργατικός,ο συνεπής,αυτός που πληρώνει τα δάνεια του,τους λογαριασμούς του,που δεν κλέβει ρεύμα,χρησιμοποιεί εισιτήριο,κτλ,κτλ,χαρακτηρίζεται ως κορόιδο,η αλλιώς,Μ...κας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοειται πως ετσι θα ειναι .Η χωρα μας επιβραβευει την ανομια και την παραβατικοτητα .Η φοροδιαφυγη δεν καταπολεμαται οχι απο αδυναμια αλλα απο ιδεολογια

      Διαγραφή