Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Μετά τα διαγνωστικά κέντρα, προειδοποιούν και οι φαρμακοβιομήχανοι!


Αποτέλεσμα εικόνας για φαρμακα

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Πριν καλά καλά κλείσει το μέτωπο με τα διαγνωστικά κέντρα, ετοιμάζεται να ανοίξει νέο με τους φαρμακοβιομήχανους. Πριν λίγο, εξέδωσαν ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης, προειδοποιώντας για αποσύρσεις φαρμάκων και προσφυγή στη Δικαιοσύνη!

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF), στο οποίο μετέχουν όλες σχεδόν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Σύσσωμοι οι δύο φορείς διαμαρτύρονται για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο κομβικής σημασίας για τον κλάδο ζήτημα της ανατιμολόγησης όλων των φαρμάκων.

Ειδικότερα, καταγγέλουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ επιδίδονται σε παράνομους «ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς», με στόχο να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων κατά την εφαρμογή του νέου νόμου (4600/2019 – ΦΕΚ 1508/06.05.2019).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου υγείας έλαβαν εντολή και επιχειρούν να κάνουν αναγωγές ανά mg για κάθε φάρμακο. Γεγονός που δεν προβλέπεται από το νόμο, ούτε τη σχετική υπουργική απόφαση…

Ο προαναφερόμενος νόμος θεσπίζει νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων με βάση μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, ενώ μέχρι πρότινος λαμβάνονταν υπόψη ο μέσος όρος των 3 χαμηλότερων τιμών των 26 χωρών-μελών της Ευρώπης.

Θυμίζουμε ότι όταν είχε ψηφιστεί ο νόμος, η κυβέρνηση είχε δεχθεί σφοδρή κριτικήαπό τη ΝΔ ότι πρόκειται για δώρο της κυβέρνησης προς τους φαρμακοβιομήχανους, καθώς με το νέο σύστημα θα υπήρχαν αυξήσεις σε πολλά φάρμακα.

Βέβαια, τότε ο Ανδρέας Ξανθός είχε υπεραμυνθεί των επιλογών του, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πιο απλό και διαφανές σύστημα και πως οι όποιες αυξήσεις θα καλυφθούν από τις μειώσεις, που θα γίνουν.

Οι φαρμακοβιομήχανοι λοιπόν κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι «κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο Νόμος!»

Μάλιστα, ΣΦΕΕ και PIF προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις:

Θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.
Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία.
Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου