Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Διαγνωστικές εξετάσεις με μέτρο από την 1η Ιουλίου! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα

 
Διαγνωστικές εξετάσεις
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HR 3 ώρες πριν

Επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr ότι από την 1η Ιουλίου όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις θα γίνονται με μέτρο καθώς μπαίνει πλέον πλαφόν ανά μηχάνημα που διαθέτουν τα διαγνωστικά κέντρα.


Η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ φέρνει τα πάνω κάτω και για τους ασφαλισμένους καθώς όταν τα διαγνωστικά κέντρα ή τα διαγνωστικά εργαστήρια θα ξεπερνούν το πλαφόν τους, θα αναζητούν υποχρεωτικά άλλη Μονάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εξέτασή τους.
Κούρεμα για μείωση δαπανών

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια όπως φαίνεται να περιορίσει τις δαπάνες για απεικονιστικές εξετάσεις κυρίως, θέτει από τον Ιούλιο πλαφόν ανά μηχάνημα, γεγονός που θα προκαλέσει νέες δυσκολίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Και αυτό διότι σε περίπτωση που βρίσκονται σε ανάγκη και πρέπει να πραγματοποιήσουν άμεσα μία εξέταση, τότε θα αναγκάζονται αν δε βρίσκουν ελεύθερο ραντεβού να πληρώνουν από την τσέπη τους. Διαφορετικά θα πρέπει να τρέχουν από διαγνωστικό κέντρο σε διαγνωστικό κέντρο για να βρουν ελεύθερο μηχάνημα.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ επικαλέστηκε στην επιχειρηματολογία του τον μεγάλο αριθμό των εξετάσεων που διεξάγονται στη χώρα μας, τονίζοντας ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε εξετάσεις.

Χτύπημα στα διαγνωστικά

Οι μειώσεις στην αποζημίωση των απεικονιστικών εξετάσεων από την άλλη φαίνεται πως αποτελούν άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο μετά και τις νέες υποχρεωτικές εκπτώσεις που πρέπει να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ και φθάνουν ακόμη και το 70% (claw back και rebate). Κάτι που τους οδήγησε και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι το 2017 δόθηκαν συνολικά 350 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσειςτων ασφαλισμένων του, εκ των οποίων τα περίπου 200 εκατ. αφορούσαν σε αιματολογικές εξετάσεις και τα 150 εκατ. ευρώ μοιράσθηκαν σε οκτώ διαφορετικούς κωδικούς που αφορούσαν απεικονιστικές εξετάσεις. Για μαγνητικές και αξονικές δόθηκαν περίπου 76 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 δόθηκαν περίπου 73 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ, για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019 θα καταβληθούν 366 εκατ. ευρώ, από 357 εκατ. το 2018, καθώς ανακοινώθηκαν επιπλέον 9 εκατ. ευρώ την περίοδο των κινητοποιήσεων κάτι βέβαια που είχε ήδη προγραμματισθεί νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου