Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Συνεχίζεται η φυγή ιατρών προς το εξωτερικό! Eντονο ενδιαφέρον για την Σαουδική Aρα

 | Μαίρη Φώτη  - www.dimokratiki.gr

Ολο και περισσότεροι Δωδεκανήσιοι ιατροί, παίρνουν την απόφαση να κλείσουν την πόρτα των ιατρείων τους ή να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και να ακολουθήσουν συναδέλφους τους που εγκαταστάθηκαν επιτυχώς στα τελευταία χρόνια, στη Σαουδική Αραβία.
Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από τα Δωδεκάνησα, μαζί με άλλους συναδέλφους τους από όλη τη χώρα, αφού πέρασαν από… κάστινγκ στην Αθήνα και τις επόμενες ημέρες, εγκαταστάθηκαν στην Σαουδική Αραβία –όπου οι Ελληνες γιατροί είναι περιζήτητοι-, σε υπερσύγχρονα νοσοκομεία, με δέλεαρ τους πολύ ψηλούς μισθούς και πλέον, το παράδειγμά τους ετοιμάζονται να ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοί τους.

Οι Σαουδάραβες, εκτός από γενικούς ιατρούς, ψυχιάτρους και γενικούς οδοντιάτρους, ζητούν τόσο έμπειρους γιατρούς όσο και νεαρούς χωρίς προϋπηρεσία αλλά με ειδικότητα, για να στελεχώσουν υπάρχοντα αλλά και νέα νοσοκομεία. Ενδιαφέρονται για όλες τις ειδικότητες, αρκεί ο υποψήφιος να είναι κάτω των 57 ετών (λόγω της τοπικής νομοθεσίας).

Ο (αφορολόγητος) μισθός κυμαίνεται περίπου στα 11.000 ευρώ για τους έμπειρους γιατρούς και στα 5.000 ευρώ για τους ειδικευμένους χωρίς προϋπηρεσία, ενώ προβλέπονται μεταξύ άλλων μπόνους παραγωγικότητας, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη και επείγουσα περίθαλψη, δωρεάν και πλήρως επιπλωμένα οικογενειακά διαμερίσματα σε συγκρότημα κοντά στο νοσοκομείο (με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, καθώς και πισίνα!), δωρεάν μεταφορές, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια από και προς την Ελλάδα και άλλες παροχές, που στην Ελλάδα της κρίσης φαντάζουν… εξωπραγματικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από τη Ρόδο όσο και από τα γύρω νησιά να εγκαταλείψουν το νησί και να εγκατασταθούν στη Σαουδική Αραβία, όπου ήδη δραστηριοποιούνται κι άλλοι Ρόδιοι γιατροί. Κάποιοι ήδη πέρασαν από τις επιτροπές και κάποιοι άλλοι αναμένουν τη σειρά τους, παρά τους αυστηρούς νόμους και την διαφορετική νοοτροπία. Οι μισθοί είναι έως και τριπλάσιοι σε σχέση με αυτούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επίσης συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Ρόδιων γιατρών.

Οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται μέσω εξειδικευμένων εταιρειών που έχουν έδρα στην Αθήνα και οι συνεντεύξεις γίνονται ενώπιον εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας του Αραβικού Βασιλείου αλλά και εκπροσώπων των ιδιωτικών νοσοκομείων που ενδιαφέρονται να προσλάβουν Ελληνες ιατρούς.
Οι γιατροί από την περιοχή μας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι άνδρες, καθώς η ζωή είναι αρκετά δύσκολη εκεί για τις γυναίκες οι οποίες πρέπει να φοράνε τη γνωστή αμπάγια που καλύπτει το σώμα. Τα δικαιώματα των γυναικών εκεί είναι σχεδόν ανύπαρκτα γι αυτό και το ενδιαφέρον των γυναικών ιατρών είναι περιορισμένο, αν και υπάρχουν κι εκείνες που το τόλμησαν και εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, όμως παραμένουν η ισχνή μειοψηφία.
Η τάση φυγής γιατρών στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε σχεδόν από την περίοδο που η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα, ωστόσο στο τελευταίο διάστημα οι αγγελίες πυκνώνουν και οι αναχωρήσεις πολλαπλασιάζονται.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης περισσότεροι από 18.000 γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό ενώ από το 2013 μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 140 γιατροί (!) της Ρόδου έφυγαν από το νησί, αναζητώντας την τύχη τους σε χώρες κυρίως της Ευρώπης ενώ τελευταίως παρατηρείται τάση φυγής και προς τις αραβικές χώρες, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη. Υπάρχουν επίσης και Ρόδιοι γιατροί που στράφηκαν προς την Αμερική και την Αυστραλία.
Παράλληλα η πλειονότητα των Ροδίων φοιτητών που ακολούθησε την ιατρική με την ολοκλήρωση των σπουδών τους ψάχνουν διέξοδο για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό ενώ από όσους σπουδάζουν στο εξωτερικό ένα μικρό ποσοστό μόνο επιστρέφει στην Ελλάδα για να εργαστεί.

Είναι αξιοσημείωτο πως πολλοί από τους γιατρούς που έφυγαν από τη Ρόδο στο εξωτερικό είχαν ήδη δρομολογήσει την καριέρα τους είτε ως ιδιώτες είτε στο Ε.Σ.Υ. και παρ΄όλα αυτά δεν δίστασαν να τα αφήσουν όλα πίσω, αφού η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει για τον κλάδο. Αρκεί να σημειωθεί πως στα χρόνια της κρίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, απώλεσε περίπου το 1/5 της δύναμής του.

3 σχόλια:

  1. Ιδού τα αποτελέσματα των πολιτικών της καταραμένης Αριστεράς, της Αριστεράς του ταξικού μίσους ενάντια των γιατρών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα έχει και συνεχίζει να παράγει τόσους γιατρούς που δεν έχουμε πρόβλημα να τροφοδοτήσουμε Ευρώπη, Σ.Αραβία και πολλούς άλλους... Όταν κάπου δεν υπάρχουν γιατροί, ο λόγος δεν είναι ότι ...φύγανε στο εξωτερικό. Ο λόγος είναι ότι οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές ή η αποζημίωση είναι αρνητική (βλέπε Σαντορίνη: μισθός 1400, ενοίκιο 700, έξοδα διαβίωσης κλπ,συνεπώς ασύμφορο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1400€;
      Διευθυντή θα σε διορίσουν;
      Εκεί είναι στα 1400€.
      Αλλιώς,800€ πρωτοδιοριζόμενος.

      Διαγραφή