Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Μπάχαλο σε μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας – Ανοργανωσιά και κόντρες λόγω ελλείψεων προσωπικού

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στα κόκκινα εργάζονται εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές σε πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας, λόγω τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό.

Σε πολλά και μεγάλα νοσοκομεία, όπως στα νοσοκομεία Πρέβεζας, Λευκάδας, Αμαλιάδας, Πύργου εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και προβλήματα στην κάλυψη των εφημεριών, ενώ σε άλλα νοσοκομεία (π.χ. “Αγ.Ανδρέας” Πάτρας) επικρατούν αναταραχές λόγω διασύνδεσης με άλλες νοσοκομειακές μονάδες.

Η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη κι έχει φέρει γιατρούς και νοσηλευτές στα όριά τους, ενώ παράλληλα κινδυνεύουν και ασθενείς. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, λόγω αργιών και αδειών καλοκαιριού η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ενώ δεν βοηθούν καθόλου και οι συνενώσεις-διασυνδέσεις μεταξύ των νοσοκομείων, οι οποίες έχουν προκαλέσει πολεμικό κλίμα μεταξύ των σωματείων των εργαζομένων.

Το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να δώσει ουσιαστική λύση με προσλήψεις προσωπικού και περιορίζεται σε πυροσβεστικές παρεμβάσεις, μετακινώντας χωρίς οργάνωση προσωπικό από τη μία νοσοκομειακή δομή στην άλλη.
Στα όρια τους οι καρδιολόγοι του νοσοκομείου Πρέβεζας λόγω ελλείψεων

Σε οριακή λειτουργία βρίσκεται η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Πρέβεζας, στην οποία υπηρετούν μόλις τρεις καρδιολόγοι. Από τον Δεκέμβριο του 2008 και μέχρι σήμερα, για να καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν αναγκάζονται να εφημερεύουν 10 ημέρες το μήνα ο καθένας, αντί για μόλις 4, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη -ίσως ακόμη και επικίνδυνη για τους ασθενείς- όταν χρειάζεται να πάρουν τα ρεπό τους. Στις περιπτώσεις αυτές, η κάλυψη των καρδιολογικών περιστατικών του νοσοκομείου γίνεται από έναν και μόνο καρδιολόγο.

Σ 'αυτή την εκρηκτική για τους γιατρούς κατάσταση έρχονται να προστεθούν:

το γεγονός ότι δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στην Πρέβεζα, με αποτέλεσμα στην καρδιολογική κλινική να συνωστίζονται πολλά περιστατικά, κάποια μάλιστα ελάσσονος σοβαρότητας.

οι καρδιολόγοι δεν έχουν βοηθούς και καλύπτουν μόνοι τους όλα τα περιστατικά
στο νοσοκομείο της Πρέβεζας διακομίζονται όλοι οι ασθενείς από το νέο νοσοκομείο Λευκάδας, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό, αλλά δεν διαθέτει προσωπικό για να εξυπηρετήσει τα περιστατικά του νησιού

Ανάλγητη, χαρακτηρίζουν οι γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου – τη στάση απέναντι στο πρόβλημα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Διοικητή Παν. Νικολόπουλου ο οποίος κωφεύει στο πρόβλημα, αφήνοντας τους 3 Καρδιολόγους του Νοσοκομείου Πρέβεζας στο έλεος…

Νοσοκομείο Πρέβεζας: Οι ελάχιστοι αναισθησιολόγοι καλύπτουν και το νοσοκομείο Λευκάδας

Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και με τους αναισθησιολόγους του ίδιου νοσοκομείου οι οποίοι απειλούνται με «εντέλλεσθε» διότι δεν αντέχουν άλλη πίεση, προκειμένου να κάνουν επιπλέον εφημερίες.

Επίσης, στο νέο νοσοκομείο Λευκάδας, δεν γίνονται χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα όλα τα χειρουργικά περιστατικά να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Πρέβεζας.

Πριν 25 ημέρες η Διοίκηση του Νοσοκομείου απέστειλε αίτημα για πρόσληψη Καρδιολόγου αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση.

"Με το ελλιπέστατο σε αριθμό υπάρχων ιατρικό προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου, η Καρδιολογική Μονάδα του Νοσοκομείου μας καλείται να καλύψει τα περιστατικά της Πρέβεζας και της Λευκάδας. Τι θα συμβεί εάν ένας γιατρός αδυνατεί να ανταποκριθεί; Τι θα συμβεί εάν κάποιος ασθενής πάθει κάτι,λόγω κόπωσης των Καρδιολόγων; Θα ρίξουμε την ευθύνη στους γιατρούς μήπως; Πόσες φορές οι Καρδιολόγοι έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν αναστολή λειτουργίας της Καρδιολογικής; Το γνωρίζουν αυτό οι Πρεβεζάνοι; Διότι έχουμε επίσης σχετικά έγγραφα στα χέρια μας", αναφέρουν οι γιατροί του νοσοκομείου Πρέβεζας σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Γ.Ν. Αμαλιάδας – Γ.Ν. Ηλείας: Διαμάχη μεταξύ των νοσοκομείων για τις εφημερίες λόγω υποστελέχωσης

Μπάχαλο με τις εφημερίες του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος επικράτησε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας και το Γενικό Νοσκομείο Ηλείας, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν. Αμαλιάδας, καταγγέλλει τη διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας σχετικά με τις εφημερίες του τριήμερου του Αγ. Πνεύματος.

Χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι αναφέρουν:

“Λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος και της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών στην τουριστική περιοχή μας ζητήσαμε για να έχει ανοικτή εφημερία το νοσοκομείο μας, την βοήθεια από Πύργο καρδιολόγου και αναισθησιολόγου. Η απάντηση που πήραμε ήταν αρνητική και αντί αυτού εντέλει τους δικούς μας ιατρούς ορθοπεδικούς να εφημερεύσουν στον Πύργο τινάζοντας στον αέρα το εφημεριακό πλάνο για άλλη μια φορά”.

Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια κατόπιν πιέσεων, αποφάσισαν επιτακτικά να συνδράμουν ιατροί της ΝΜ Αμαλιάδας στην εφημερία του Πύργου και ιατροί της ΝΜ Πύργου στην Αμαλιάδα, αυτό υλοποιήθηκε μονομερώς, λένε οι γιατροί της Αμαλιάδας:

“Παρόλα αυτά χαιρετίζουμε την γενναία απόφαση ιατρών της μονάδας μας να συνδράμουν εφημεριακά, υπερβαίνοντας εαυτό προκειμένου να στηριχθεί η εφημερία. Υπάρχουν ιατροί που με αυταπάρνηση κάνουν 10 με 15 ανοικτές εφημερίες το μήνα”.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πειθαρχικές διώξεις, αλλά και παρεμβάσεις σε ιατρούς και προσωπικό, “με σκοπό να κάμψουν το φρόνημα, την ψυχολογία, και να διασπείρουν τη διχόνοια και την εσωστρέφεια” και καλούν τα κόμματα να τοποθετηθούν:

“Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και καλούμε τις νομαρχιακές επιτροπές των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων να μας δώσουν τις θέσεις τους για το νοσοκομείο μας την νέα περίοδο”.

Παράλληλα απαιτούν τη διάσωση του νοσοκομείου Αμαλιάδας:
αποσύνδεση από το νοσοκομείου του Πύργου.
απρόσκοπτη συνεχής και ασφαλή λειτουργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου