Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Πως εκτοξεύθηκαν οι τιμές στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ! Αποκαλυπτική έρευνα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HR 

Κατακόρυφες αυξήσεις παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που πωλούνται στη χώρα μας. Πρόκειται για φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή γιατρού και δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές τους παίρνουν συνεχώς την ανιούσα, αφού απελευθερώθηκαν έπειτα από υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ οι οποίες μετατράπηκαν σε μνημονιακή υποχρέωση.

Αποκαλυπτική έρευνα που πραγματοποίησε ο Γιάννης Δαγρές μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αλλά και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), δείχνει ότι τελικώς οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα από Έλληνες αξιωματούχους, μόνο έβλαψαν τις τσέπες των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ.Δαγρέ, οι συντάκτες των μέτρων που οδήγησαν στην απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, «ήταν όλοι Έλληνες, υπάλληλοι-στελέχη είτε της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ελλάδας, είτε αξιωματούχοι του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης, είτε του Ινστιτούτου Οικονομικών-Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.), με επικεφαλής αυτής της πολυπληθούς ομάδας Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ανάπτυξης».

Παρά τις αλλεπάλληλες και έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών αλλά και τις προειδοποιήσεις τους ότι θα αυξηθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και δεν θα βοηθηθεί ο ανταγωνισμός όπως υποστήριζε ο ΟΟΣΑ, στην πράξη διεφάνη ξεκάθαρα ότι το μέτρο της απελευθέρωσης των τιμών ήταν καταστροφικό για τις τσέπες των ασθενών.

Το …χρηματιστήριο των ΜΗΣΥΦΑ

Όπως αναφέρεται στην αποκαλυπτική έρευνα που πραγματοποίησε ο Γιάννης Δαγρές, τα ΜΗΣΥΦΑ αποτελούνται από 1.582 εμπορικούς κωδικούς φαρμάκων (2016), εν πολλοίς όλοι με τις ίδιες δραστικές ουσίες, παρόμοιες, ή συνδυασμούς αυτών.
Θεραπευτικώς είναι φάρμακα αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντικνησμώδη, αντιβηχικά, αντιαλλεργικά, υπακτικά, στοματικά διαλύματα και καραμέλες με φαρμακευτική δράση, τοπικά αντισηπτικά κλπ.

Διαχρονικά η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ κυμαινόταν σε ύψος από 5-8%, σε σύγκριση με τη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη, στα 283 εκατομ. € το 2011, στα 258 εκατομ. € το 2012, για να πέσει στα 122 εκατομ. € το 2013 και έκτοτε να ανεβαίνει ελαφρώς σταδιακά μέχρι τα 161 εκατομ. € το 2016 (Πηγη: AESGP-ΕΦΕΧ 2017).


Η μέση τιμή ανά τεμάχιο κυμαινόταν μέχρι και το 2016, διαχρονικά, από τα 1,6 στα 2,3 €, αν και αυτό δεν αντικατοπτρίζει αξιόπιστα τη μέση (διάμεση) τιμή τους η οποία είναι υψηλότερη, καθώς δυσανάλογα μεγάλος όγκος τεμαχίων ΜΗΣΥΦΑ αφορούσαν πολύ φθηνά αναλγητικά-αντιπυρετικά δισκία με τιμή κάτω του 1 €.

Η Ελληνική Νομοθεσία μέχρι και το 2014 προέβλεπε ότι τα φάρμακα αυτά
– χορηγούνταν αποκλειστικά από τα Φαρμακεία, και
– τιμοδοτούνται με κρατικώς καθορισμένη εργοστασιακή, χονδρική και λιανική τιμή, όπως όλα τα φάρμακα.

Η 1η Έκθεση για την ανταγωνιστικότητα όμως, τον Νοέμβριο του 2013, σύστηνε για την Ελλάδα την υιοθέτηση σωρείας αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ΜΗΣΥΦΑ.
Οι δύο (2) κυριότερες αλλαγές που πρότεινε η Έκθεση αυτή ήταν:
– Η άρση των περιορισμών στην τιμοδότηση των ΜΗΣΥΦΑ, με άλλα λόγια η απελευθέρωση της τιμής τους, και
– η άδεια να χορηγούνται αυτά και εκτός Φαρμακείων.

Η κεντρική ιδέα-επιχείρημα που πρόβαλε η Έκθεση για να δικαιολογήσει τις παραπάνω προτάσεις ήταν το γενικό και αόριστο σύνθημα-υπόσχεση κοινής οικονομικής φύσης ότι:
«η απελευθέρωση και οι αγορές θα μειώσει τις τιμές, θα φέρει ανάπτυξη και θα γεννήσει θέσεις εργασίας και θα κάνει πολλά καλά χωρίς να προκαλέσει κανένα κακό».

Τελικώς από τις 1-1-2017 η τιμή τους θα απελευθερωνόταν πλήρως.
Τα επιχειρήματα των φαρμακοποιών

Ωστόσο όπως υπενθυμίζει ο Γιάννης Δαγρές στην έρευνά του, τα επιχειρήματα των φαρμακοποιών ήταν πως οι τιμές των φαρμάκων αυτών, αν απελευθερωθούν όχι μόνο δεν θα φθηνύνουν, αλλά αντιθέτως θα ακριβύνουν και μάλιστα ανεξέλεγκτα, σε βάρος της τσέπης του κόσμου, ενώ σημείωναν ότι η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός Φαρμακείων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.
Κατακόρυφες αυξήσεις

Τελικώς στην πράξη φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αντίληψη του ΟΟΣΑ και όλων όσοι συμφωνούσαν με την απελευθέρωση τω τιμών ήταν απολύτως λανθασμένη. Και αυτό διότι φάνηκε ότι

Όπως εξηγεί στο HealthReport.gr ο Γιάννης Δαγρές: «Μόλις έλαβε χώρα η απελευθέρωση τιμών ΜΥΣΥΦΑ που πρότειναν οι Εκθέσεις ΟΟΣΑ, και σε έναν μόλις χρόνο (Αύγουστος 2017 – Αύγουστος 2018), προκάλεσαν αύξηση τιμών 17% μεσοσταθμικά (Σ.Σ.: συνολικά/συγκεντρωτικά στοιχεία στο 100% των κωδικών ΜΥΣΥΦΑ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα – φαρμακαποθήκες & συνεταιρισμοί) σε σύγκριση με το παρελθόν όπου τις τιμές τις ρύθμιζε το Κράτος.

Ενώ πολλά ΜΥΣΥΦΑ, ειδικά τα ευρέως χρησιμοποιούμενα, είδαν τις νέες απελευθερωμένες πια τιμές τους να είναι ακριβότερες των παλαιών από 20% ως και 100% σε ορισμένες περιπτώσεις». Διαβάστε ΕΔΩ τις απίστευτες αυξήσεις που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr έναν χρόνο μετά την απελευθέρωση των τιμών: «Αυξήσεις φωτιά στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα σε έναν χρόνο! Παραδείγματα»

Παραδείγματα φωτιά

Ενδεικτική η περίπτωση γνωστής αλοιφής η οποία τον Μάιο του 2014 παρουσίασε αύξηση τιμής 32,46% με πρόσχημα μία απλή αλλαγή στο…καπάκι της συσκευασίας, όπως τονίζεται στην έρευνα του Γιάννη Δαγρέ.

Αντίστοιχα και σε άλλο προϊόν της ίδιας εταιρείας το οποίο έλαβε αύξηση στην τιμή του 163%.

Έτσι, σταδιακά και με άναρχη χρονικά σειρά, μόλις άρχισε η απελευθέρωση τιμών, εκατοντάδες είδη ΜΗΣΥΦΑ όπως αντιπυρετικά χάπια, αναλγητικά, σιρόπια για τον λαιμό και τον βήχα αναλγητικές αλοιφές κλπ., ακρίβυναν από 5% ως και 100%, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η τιμή τους αυξήθηκε 2 και 3 φορέςμέσα σε μόλις έναν χρόνο.


Η πολυσέλιδη έρευνα του Γιάννη Δαγρέ αναφέρει μάλιστα ότι ακόμη και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) μόλις πριν λίγο καιρό δημοσιοποίησε τα συγκεντρωτικά στοιχεία της αναφορικά με τις δαπάνες υγείας των νοικοκυριών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία:

“Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δείχνει αύξηση στις πληρωμές για περίθαλψη κατά 1,4% μέσα σε έναν χρόνο. Είναι υπερδιπλάσια από εκείνη του γενικού δείκτη (0,6%) και αποδίδεται “κυρίως στις τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα”.

Κατά τον κ.Δαγρέ η αύξηση αυτή αφορά στα ΜΗΣΥΦΑ και όχι στα συνταγογραφούμενα φάρμακα οι τιμές των οποίων μειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου