Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

10 χρόνια ΕΟΠΥΥ με διαμαρτυρίες από τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς – Τι απαντά ο Θάνος Πλεύρης

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Δεκάδες εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Πολεμικό Μουσείο και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, την ώρα που στο Αμφιθέατρο διεξάγονταν οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Δυναμικό παρόν έδωσαν έξω από το Πολεμικό Μουσείο οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών Κέντρων και πολυϊατρείων. Είναι οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, που διαμαρτύρονται για τα μειωμένα κονδύλια που διαθέτει το κράτος για τις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών, αλλά και τις υπερβάσεις της δαπάνης που καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους, ως υποχρεωτικές επιστροφές στο κράτος (clawback). Τα ποσά αυτά -όπως λένε- υπερβαίνουν ακόμη και το 50% των εσόδων τους.


Οι γιατροί ζήτησαν να εισέλθουν στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, όπου διεξάγονταν οι ομιλίες και οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια του ΕΟΠΥΥ, για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, όμως, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος.

Επιτόπου βρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής οργάνωσης και σχεδιασμού αγοράς υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Αγγούρης, στον οποίο διατύπωσαν τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα ανέφεραν:

«Οι γιατροί κρατούν την υγεία της χώρας στην πλάτη τους με τα δικά τους τα λεφτά. Σας παρακαλούμε σεβαστείτε μας. Δεν υπάρχει αυτό το «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος». Ευεργετημένος είναι ο ΕΟΠΥΥ όχι ο γιατρός που αγωνίζεται καθημερινά και χρωστάει για όλη του τη ζωή», ανέφερε γιατρός από διαγνωστικό κέντρο της Περιφέρειας.

Άλλη γιατρός, που μίλησε εκπροσωπώντας τον κλάδο των γιατρών της πρωτοβάθμιας τόνισε: «Η μεγαλύτερη παραδοχή σας ήταν σε εξώδικο που κάναμε εγγράφως απαντήσατε, ότι το clawback και μεταμνημονιακά δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί απλούστατα θα «πέσουν» οι πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτοί οι «πυλώνες» είμαστε εμείς».

«Τη μεσαία τάξη των γιατρών την έχετε καταστρέψει αυτή τη στιγμή. Και είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δημιούργησε χρεωμένους γιατρούς», τόνισε με έμφαση ιδιοκτήτρια διαγνωστικού εργαστηρίου στη Δράμα και κατέληξε:

«Οδηγούμαστε σε κάκιστες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Πιστεύω ότι ο πολίτης θα αδικηθεί με αυτά τα μέτρα στον αίσχιστο βαθμό. Η υγεία καταρρέει. Κρατούμε στις πλάτες μας την Υγεία. Δεν αντέχουμε άλλο με το τεχνητό χρέος. Παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες, με ISO».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Αγγούρης, απέφυγε να δεσμευτεί:

«Τις προτάσεις σας θα τις δούμε μία προς μία. Θα κάνουμε την εισήγησή μας «προς τα πάνω» και θα έχουμε άμεση συνεργασία για να τις δούμε. Το θέμα που βάζετε με το clawback, καταλαβαίνουμε ότι έχει δημιουργήσει σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, σε σας δηλαδή, βάρη μεγάλα. Και θα πρέπει να αναδιανεμηθεί, δεν ξέρω πως θα γίνει, θα μειωθεί, θα καταργηθεί, δεν είμαι σε θέση να σας δώσω μια απάντηση τώρα. Εμείς μπορούμε να δούμε πως μπορούν οι δαπάνες οι δικές σας να εξορθολογιστούν για να μειωθεί το clawback», τόνισε.

Πλεύρης: «Οι ποιοτικοί δείκτες θα μειώσουν δραματικά το clawback»

Από την πλευρά του στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ εν μέσω μνημονιακών χρόνων, πρόσφερε καθολική πρόσβαση σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, στους ιδιώτες παρόχους.

Μέχρι τότε, όπως είπε, στο κάθε ταμείο που συμβαλλόταν με τους ιδιώτες παρόχους υπήρχαν μεγάλες κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνταν, γιατί τα ταμεία δεν είχαν συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες των ιδιωτών γιατρών και παρόχων κλινικοεργαστηριακών γιατρών, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες παρόχους, πληρώνει 850 εκατομμύρια στο εθνικό σύστημα υγείας, πληρώνει 2 δισεκατομμύρια στο φάρμακο και μεγάλο μέρος αυτών των πόρων είναι είτε από την κρατική χρηματοδότηση, είτε από τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων.

Οι ιδιώτες γιατροί, όπως τόνισε, τα δυο τελευταία χρόνια έχουν λάβει πάνω από 150 εκατομμύρια, «περίπου από 75 εκατομμύρια την κάθε χρονιά, από την ενίσχυση του προϋπολογισμού, ακριβώς γιατί έχει κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του clawback και της μεταφοράς ύλης που υπάρχει από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα λόγω των δύο χρόνων της πανδημίας».

Αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού, όπως πρόσθεσε, μαζί με την προεργασία την οποία έχουμε κάνει με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα περάσει και από το Δ.Σ. και θα αποτυπωθεί και στο 2023.

«Για το 2023 θα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα οι πάροχοι οι οποίοι θα μπαίνουν στους ποιοτικούς δείκτες αυτομάτως η στόχευσή μας θα είναι σε αυτές τις κατηγορίες να υπάρχει και δραστική μείωση του clawback με σκοπό την πλήρη του απάλειψη. Και ήδη πιστεύω στους μαγνήτες και στους αξονικούς που βέβαια κάποιοι το έχουν προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα είναι η κατηγορία που δεν θα υπάρξει clawback για το 2023», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία συνδέεται άμεσα -όπως είπε- και με τον real time έλεγχο.

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει με κάποιους παρόχους να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και βλέπουμε και τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα είναι αφενός να ξέρει και ο πάροχος ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια προέγκριση της πράξης από τον ΕΟΠΥΥ θα αποζημιωθεί. Να ξέρει και ο ΕΟΠΥΥ και να μπορεί να ελέγξει τη δαπάνη του. Όλη λοιπόν αυτή η λειτουργία του συστήματος που θέλουμε να κάνουμε με κεντρικό πυλώνα τον ΕΟΠΥΥ και βλέπετε όλες οι δράσεις σχεδόν του Υγείας ακουμπάνε στον ΕΟΠΥΥ.», κατέληξε.

13 σχόλια:

  1. Από τη στιγμή που ο Ιατρός, που ονομαζόταν έτσι από την εποχή του Ιπποκράτη, ονομάστηκε "πάροχος" έχασε την αξία του. Εννοείται βεβαίως ότι είναι "πάροχος" μόνο όταν είναι να πληρώσει το κράτος (clawback, rebate κλπ) αλλά όταν είναι να πληρωθεί από το κράτος είναι Ιατρός και ασκεί λειτούργημα το οποίο θα πρέπει να παρέχεται εντελώς δωρεάν για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΓΟΥΡΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΕΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.ΟΥΣΤ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοροιδια χωρις τελος ... ουτε με το κυαλι δεν θα δουν καποιοι Βουλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΑΠΗΚΕ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ;;;ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΑΡΑΓΕ ???ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ???ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ??ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ κ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΒΕΡΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ…..ΕΥΓΕ ,ΕΥΓΕ,..,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΣΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!!!ΕΞΩ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Κ ΑΣΠΙΔΕΣ ΛΕΣ Κ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ Κ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ Κ ΑΛΦΑΔΙΑΣΜΕΝΩΝ (Με ανεση) ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΟΥΝΟΥΝ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ Κ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ !!!ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΜΙΖΕΡΟΣ Κ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ Κ ΕΥΡΡΓΕΤΗΘΕΙΣ???ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ Κ ΑΓΩΝΙΣΘΕΙΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χάντρες και καθρεφτακια από τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλεφτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έρχονται εκλογές …. !! Νομίζουν ότι δεν επηρεάζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα !
    Ας το αποδείξουμε …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΑΣ ΔΟΥΝ ΤΑ CLAWBACK TOY NOEΜΒΡΙΟΥ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στείλτε τους γαλάζιους αλήτες εκεί που στείλαμε πριν τους ροζ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μετάφραση:οποίος έχει χρήματα θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος των ποιοτικών ελεγχων(ISO :κόστος υψηλό)!!!Οποιος δεν έχει θα κλείνει.θα επιβιώσουν οι μικροί;;;;χλωμό έως αδύνατον!!!!!Μηπως αυτός ήταν ο στόχος;Λέω μήπως.Μακάρι να κάνω λάθος.Έρχεται τσουνάμι.Ως αναφορά τους αξιαγάπητους συναδέλφους που παρέμειναν στα ιατρεία τους (το 98%) προφανώς δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα και ζουν σε άλλον πλανήτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΝΔουλα λατρεύει την Μεσαία Τάξη! Ψηφιστε τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΟΠΟΙΟΙ Κ ΝΑ ΕΙΝΑΙΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
    ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΑΣΗ !!! ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ……ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ Κ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!!!!ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ….ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ!!!!ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΙ , Ο ΠΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απεργία …. Απο αύριο - Μέχρι να αλλάξουν κάτι και να μας πάρουν στα σοβαρά !
    Όχι απο Πέμπτη έως Παρασκευή -
    Ούτε καν την λαμβάνουν υπόψην !
    Κλείσιμο για λίγο !
    Παρά για πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή