Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Προσωπικός γιατρός: Ακόμη απλήρωτοι οι γιατροί του δημοσίου – Γιατί «κόλλησαν» και οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Προσωπικός γιατρός: Ακόμη απλήρωτοι οι γιατροί του δημοσίου – Γιατί «κόλλησαν» και οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Προσωπικός γιατρός ...άνευ αμοιβής για τους γιατρούς του δημοσίου. Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Δωρεάν …αποδεικνύεται για τους γιατρούς του δημοσίου ο προσωπικός γιατρός καθώς ακόμη και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι.

Μπορεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού να ήταν υποχρεωτικός για τους γιατρούς του δημοσίου, δηλαδή για όσους εργάζονται σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, όμως από τον Σεπτέμβριο οπότε και άρχισαν να βλέπουν ασθενείς, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τουλάχιστον στις περισσότερες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Αντίστοιχα βέβαια ισχύει και για τις αυξήσεις τις οποίες έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση για τους γιατρούς του δημοσίου, τις οποίες μάλιστα διαφήμισε δεόντως, τις οποίες επίσης δεν έχουν λάβει ακόμη. Όπως βέβαια και τα αναδρομικά τα οποία αναμένουν από τον περασμένο Ιούνιο.

Προσωπικός γιατρός …άνευ αμοιβής αλλά φορολογημένοι

Ειδικότερα οι γιατροί των Κέντρων Υγείας αλλά και των ΤΟΜΥ εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο νέο σύστημα και έγιναν προσωπικοί γιατροί.

Ο «προσωπικός γιατρός» άλλωστε παρουσιάζει ακόμη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα μόνο οι μισοί δικαιούχοι να έχουν εγγραφεί στον νέο θεσμό και οι υπόλοιποι να είναι ακάλυπτοι.

Από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Υγείας επέβαλε στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας αλλά και των ΤΟΜΥ να γίνουν υποχρεωτικά προσωπικοί γιατροί εγγράφοντας έως 2000 πολίτες.

Στο πλαίσιο των κινήτρων που δόθηκαν αμείβονται ξεχωριστά από το μισθό τους, όχι όμως για το σύνολο των 2000 εγγραφών των πολιτών, αλλά μόνο για όσους εγγράψουν πάνω από τα 1500 άτομα.

Οι περισσότεροι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου έχουν ασφυκτικά γεμάτες τις λίστες τους αφού έχουν φθάσει το όριο των 2000 πολιτών, ενώ τα ραντεβού για εξέταση είναι δυσεύρετα.

Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι τα χρήματα που θα λάβουν –όταν τα λάβουν – από τις υπηρεσίες που παρέχουν ως προσωπικοί γιατροί, θα φορολογηθούν ανάλογα με την κλίμακα που ανήκει ο κάθε γιατρός. Σε πολλές περιπτώσεις η φορολόγηση ξεπερνά και το 45% ειδικά στους παλαιότερους γιατρούς που είναι Επιμελητές Α.

Όμως μέχρι σήμερα κανένας προσωπικός γιατρός του δημοσίου δεν έχει πληρωθεί παρότι οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει να βλέπουν ασθενείς από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τις χειρόγραφες εγγραφές που άρχισαν να κάνουν.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ένας προσωπικός γιατρός που εργάζεται σε Κέντρο Υγείας ή ΤΟΜΥ μπορεί να εισπράξει κοντά 10.000 ευρώ μικτά το χρόνο.

«Παγωμένες» και οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι απλήρωτοι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου. Μέχρι σήμερα οι γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν λάβει ούτε την αύξηση που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση και κινείται μεσοσταθμικά στο 10%. Αντίστοιχα και τα αναδρομικά που τους χρωστούν δεν έχουν ακόμη καταβληθεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τα χρήματα θα καταβληθούν στους μισθούς των γιατρών αρχές Μαρτίου. Γεγονός πιθανώς όχι τυχαίο, καθώς η ημερομηνία είναι πιο κοντά στην προκήρυξη των εκλογών.

8 σχόλια:

  1. Αντιλαμβανεσθε βεβαια οτι δεν πρεπει να δωσουν καμια σημασια οι στοιχειωδως σοβαροι γιατροι στο θεσμο του προσωπικου γιατρου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έσωσε πολλούς συναδέλφους.Η αλήθεια να λέγεται,διότι από τον Σεπτέμβρη οι γιατροί αυτοί αμείβονται με 4000-4100 χιλ.ευρω το μήνα.Δεν χρειάζεται λοιπόν η χλεύη.Ο καθένας κοιτάζει πως θα επιβιώσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρους εκτός αν κάποιοι κερδίζετε περισσοτερα με γεια σας με χαρά σας.Αν κάποιοι έχετε κότσια δοκιμάστε το με 2000 άτομα να δείτε τι εστί βερίκοκο.

      Διαγραφή
    2. Κούνια που σε κουνάτε βλακομουτρο 5.03 για αυτό δεν πάει κανείς ! Άσε κάτι ξέρουμε και εμεις

      Διαγραφή
    3. Μπετοβλακα 5.03 που παριστάνεις τον ιατρό! Πρώτον, ξέρουμε πόσους .....πολλούς έσωσε διότι ξέρουμε πόσοι συμβληθηκαν και είναι λίγοι! Δεύτερον, κόψε το παραμύθι με τα χιλιάρικα , έχουμε πολλές φορές κάνει τον λογαριασμό για το τι μένει εδώ! Σε ιατρούς απευθύνεσαι όχι σε κλητήρες σαν και του λόγου σου.....

      Διαγραφή
    4. Καρμυρη 5.03 μμ 1700€ σου μενουν στο τελος τα χουμε πει πολλες φορες αλλα καποιοι δεν πολυυστροφαρετε. 48000 τον χρονο μειον 14000 φορο ανοητε, μειον 6-8000 ενοικιο μειον 6-7000 γραμματεα μειον 3000 ρευμα τηλ με.....επιδοτηση.....! Αντε και σε καλη μερια! Μην τα φας ολα......κανε και επενδυσεις

      Διαγραφή
    5. Άντε ρε χαχα του υπυγ τσακο τώρα και το ταληρακι για την αναρτηση

      Διαγραφή
  2. Πληρώθηκαν οι Π.Ι. που ανήκουν στην 5η Υ.Π.Ε. για το διάστημα Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022 ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντροπή
    Έρχονται εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή