Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ενιαίος ΦΠΑ στο 19% και τσεκούρι στα ειδικά μισθολόγια



Νέα μέτρα τον Ιούνιο!

Μόνο η πρώτη πράξη του δράματος ήταν αυτή που παίχθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή, κατά την οριστικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς τον Ιούνιο....

 η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη τριετία 2013- 2015, μέτρα που θα αγγίζουν με βάση τα σημερινά δεδομένα τα 10,5 δισ ευρώ!

Η πρώτη ψυχρολουσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida, θα έρθει με τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, καθώς με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, θα πρέπει να γίνουν περικοπές κατά μέσο όρο 10% στις αποδοχές ενστόλων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματών, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το "ψαλίδι" θα φτάσει- εάν δεν ξεπεράσει το 20%- με έμφαση στα επιδόματα που λαμβάνουν οι εν λόγω λειτουργοί του Δημοσίου.

Πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στο νομοσχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια, θα πρέπει να αναμένεται και το νέο Φορολογικό νομοσχέδιο, αν και όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναλόγως των δημοσιονομικών αναγκών δεν αποκλείεται το Φορολογικό να... σαλαμοποιηθεί, δηλαδή να σπάσει σε κομμάτια, με στόχο την άμεση εφαρμογή διατάξεων που θα μπορούσαν να κλείσουν "τρύπες" του Προϋπολογισμού.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες αλλά και τις πιέσεις που ασκεί κυρίως το ΔΝΤ, θα πρέπει να αναμένεται πραγματική "σφαγή" στις φοροαπαλλαγές αλλά και στη φορολογική κλίμακα, ενώ από τις αλλαγές που έρχονται στη φορολόγηση των ακινήτων μόνο ελαφρύνσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται, όπως προκύπτει κατ' αρχήν από τη πρόθεση αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, μέτρο που θα θίξει κυρίως τους χαμηλοεισοδηματίες. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν σε κάθε περίπτωση από την αποκαλούμενη απλοποίηση της έμμεσης φορολογίας, καθώς πίσω από την απλοποίηση κρύβεται η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 18- 19%, κάτι που θα επιβαρύνει τρόφιμα, φάρμακα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Στο... πακέτο που θα έρχεται έως τον Ιούνιο θα πρέπει να συμπεριλάβει τις- βάσει Μνημονίου- αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ ουδείς γνωρίζει τι ανατροπές μπορεί να φέρει εκ νέου στο Ασφαλιστικό σύστημα η δραστική μείωση μισθών και εισφορών, με το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση συντάξεων ή/και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, να είναι ορθάνοικτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου