Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πέρασαν 3 μήνες με τον ΕΟΠΥΥ και τα προβλήματα αυξάνονται

Κε. Υπουργέ,

Έχοντας αναλάβει, σύμφωνα με τις δηλώσεις σας, με προσωπική ευθύνη την διεκπεραίωση των προβλημάτων, που ανακύπτουν καθημερινά από τον πολύπλοκο μηχανισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, οφείλουμε να επισημάνουμε τα καίρια σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε άμεση προτεραιότητα.
1.    Απαιτούμε την άμεση καταβολή δεδουλευμένων αμοιβών κλινικών και εργαστηριακών ιατρών, από τους εντεταγμένους και εντασσόμενους φορείς στον ΕΟΠΥΥ, που εκκρεμούν εδώ και 18 μήνες και αφορούν μέρος των οφειλών του 2010 και του 2011, κυρίως του τελευταίου τρίμηνου του 2011. Η πολύμηνη στάση πληρωμών έχει φέρει σε απόγνωση τους Ιατρούς, ιδίως τους εργαστηριακούς, που έχουν υψηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας των ιατρείων τους.
2.    Ακόμη και σήμερα, εκκρεμούν βασικές διοικητικές οδηγίες καθώς και ο τρόπος υποβολής των δαπανών των Ιατρών. Η καθυστέρηση της υποβολής των δεδουλευμένων οδηγεί στην καθυστερημένη εκτίμηση των δαπανών στην ΠΦΥ. Οι τελευταίες κινδυνεύουν να εκτοξευθούν λόγω και της έλλειψης δικλείδων ασφαλείας και μηχανισμών ελέγχου της παραπεμπτικογραφίας (ηλεκτρονικής και χειρόγραφης) που δεν παρέχει δυνατότητα αποκλεισμού έκδοσης ταυτόσημων παραπεμπτικών στον ίδιο ασθενή. Κατά τον τρόπο αυτόν επιβραβεύονται οι ίδιοι μηχανισμοί που συντηρούσαν χρόνια τώρα την τεχνητή ζήτηση, και που θα εκτοξεύσουν με μαθηματική ακρίβεια τις δαπάνες υγείας. Ενώ υπάρχει ο ΕΟΠΥΥ παράλληλα διατηρούνται και όλα τα άλλα ταμεία με φυσικά όλες τις δοτές θέσεις Διοικητών Υποδιοικητών και παρατρεχάμενων που αμείβονται με υψηλούς μισθούς την ώρα που χιλιάδες ασφαλισμένοι χάνουν με ραγδαία ταχύτητα ασφαλιστικά και συντάξιμα πληρωμένα καθόλα την διάρκεια της εργασίας τους χωρίς την συνταγματική ανταποδοτικότητα.
Οι Υγειονομικοί της Ρόδου παραμένουν εδώ και 15 μήνες χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη αφού το ΕΤΑΑ τομέας ΤΣΑΥ  έχει να πληρώσει τους φαρμακοποιούς 15 μήνες και έτσι έχουν σταματήσει την πίστωση αναγκάζοντας εκατοντάδες γιατρούς και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους να πληρώνουν από τις κουρεμένες κατά 40% συντάξεις τους τα φάρμακα τους.
Συνεχίζεται να νομοθετείται ως Καίσαρας χωρίς να έρχεστε σε διάλογο με τα θεσμικά όργανα των ιατρών τα οποία αγνοείται συνεχώς εσείς και οι υψηλόμισθοι συνεργάτες σας κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο αφού η σπατάλη αυξάνεται και δεν ακούτε ανθρώπους που είναι μέσα στα πράγματα της ουσίας και όχι στα γραφεία του υπουργείου σας αυξάνοντας την ύφεση και τα προβλήματα ασφαλισμένων ,ασθενών και ιατρών  διαρκώς.
Σας κάνουμε γνωστό ότι:
3.    Είμαστε αντίθετοι στην συγχώνευση ή κλείσιμο 50 Νοσοκομείων χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη Υγειονομική μελέτη, στην περικοπή των αμοιβών των εφημεριών και σε όλες τις προγραμματισμένες περικοπές στα μισθολόγια των Νοσοκομειακών Ιατρών ιδιαίτερα στις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές στις οποίες πλέον οι γιατροί δεν προσλαβαίνονται. .
4.    Είμαστε αντίθετοι στην αναίρεση της επιστημονικής ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής του Ιατρού, και στην αντιποίηση του Ιατρικού επαγγέλματος και επικαλούμαστε την Ευρωπαϊκή Οδηγία υπ’αριθμόν 266 & 267/1987 (έκδοση 18η/5/1989).
5.    Είμαστε αντίθετοι στην νομική ασάφεια που προκαλείτε με τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους περί απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος που αντιβαίνουν στο σύνολό τους στην Ευρωπαϊκή Οδηγία Bolkenstein περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας, και απαιτούμε άμεσα την έκδοση ΚΥΑ για την ενεργοποίηση του Ν. 4025/2011.
Η Υγεία ως υπέρτατο κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να δεχτεί και δεν αντέχει ισοπεδωτικά «κουρέματα», ανεξέλεγκτη κατάργηση Νοσοκομειακών μονάδων, μαζική έλλειψη υλικών και φαρμάκων και τέλος την κάθετη μείωση στις παροχές υγείας προς τους χρόνιους πάσχοντες (ΦΕΚ 497’Β 28/02/2012).
Σας καλούμε εσάς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δράσουν υπέρ της αποκατάστασης της νομιμότητας διότι με την προσωπική οριζόντια πολιτική σας στην Υγεία στέλλετε τον Έλληνα ασθενή στη άβυσσο….

Για τον ΙΣΡ

Ο    ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Απ. Μαντάς                                                            Ιωάννης Μυροφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου