Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΕΟΠΥΥ. Πληρωμές χρεών. Νέος νόμος για τα χρέη του δημοσίου




Αθήνα, 15 Μαρτίου 2012

Ενημερωθήκαμε ότι ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος για τη «δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής».
Σε αυτό το νόμο προβλέπεται μεγάλη σύντμηση της χρονικής διάρκειας των διαδικασιών για την εκτέλεση των διαταγών πληρωμής και την είσπραξη των οφειλομένων ποσών.
Ο Φ.Σ.Α. ζήτησε γνωμοδότηση (την οποία σας παραθέτουμε) για το εάν είναι συμφέρουσα ή όχι – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα – η «άμεση εξόφληση» των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα παραστατικά έως τις 31/10/2011.
Επειδή ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να συμφωνήσει για λογαριασμό των μελών του, για την «άμεση εξόφληση» με «κούρεμα» 3,5% ή για διεκδίκηση όλου του ποσού με επιπλέον τόκους υπερημερίας, σας παραθέτει τη γνωμοδότηση του κ. Παπακωνσταντίνου, ώστε να αποφασίσει ο κάθε φαρμακοποιός μόνος του. Πολύ δε περισσότερο όταν η ρύθμιση του 3,5% δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική για τους φαρμακοποιούς.
Για τους συναδέλφους που έχουν καταθέσει τις δηλώσεις τους και θέλουν να τις αποσύρουν, παρακαλούμε όπως αποστείλουν με φαξ την έγγραφη αναίρεση της (να αναγράφεται οπωσδήποτε – πάνω δεξιά – ο κωδικός Φ.Σ.Α. του φαρμακείου).
«Θέμα: ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Με πρόσφατο νόμο (άρθρο 34 του ν. 4038/2012) προβλέφθηκε η «άμεση εξόφληση» των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα Φαρμακεία για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα παραστατικά έως την 31.10.2011. Ωστόσο, προϋπόθεση για την «άμεση εξόφληση» είναι να παρασχεθεί «έκπτωση» από τους Φαρμακοποιούς ύψους 3,5% και, αφετέρου, να παραιτηθούν αυτοί από τους τόκους υπερημερίας. Σημειώνεται ότι λόγω της ανωτέρω πρόβλεψης για παραίτηση από τους τόκους υπερημερίας, η τελική έκπτωση καταλήγει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το 3,5%. Επιπλέον, δεν προκύπτει από τον νόμο ποια είναι ακριβώς τα χρονικά πλαίσια της εν λόγω «άμεσης εξόφλησης», ενώ είναι πιθανόν να επιβάλλεται πριν την πληρωμή η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στον νόμο για τη ρύθμιση των σχετικών «λεπτομερειών».
Κατά την άποψη που μας εξέφρασε ο Δικηγόρος Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, η ως άνω ρύθμιση αντίκειται, αν θεωρούνταν υποχρεωτική για τους Φαρμακοποιούς, σε συνταγματικές διατάξεις, καθώς και σε κοινοτικές Οδηγίες. Σημειώνεται μάλιστα ότι η υποχρέωση για καταβολή τόκων υπερημερίας προβλέπεται από Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αν κάποιος Φαρμακοποιός συμφωνήσει και υπογράψει υπεύθυνη δήλωση για την υπαγωγή στην ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση τότε νομίμως παραιτείται των δικαιωμάτων του αυτών και αποδέχεται την εν λόγω «έκπτωση».
Σημειώνεται εν προκειμένω ότι με νόμο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες για τη «δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής» προβλέφθηκε μεγάλη σύντμηση της χρονικής διάρκειας των διαδικασιών για την εκτέλεση των διαταγών πληρωμής και την είσπραξη των οφειλομένων ποσών.
Ενόψει τούτων, επιβάλλεται ο κάθε Φαρμακοποιός να σταθμίσει τους ανωτέρω παράγοντες και να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στην ως άνω ρύθμιση, η οποία, σημειωτέον, δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική για τους Φαρμακοποιούς. Σε περίπτωση που ο συνάδελφος επιλέξει την «άμεση πληρωμή» σύμφωνα με τον ν. 4038/2012 οφείλει να υπογράψει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση και να δεχθεί αφενός έκπτωση 3,5% επί των οφειλομένων και, αφετέρου, παραίτηση από το δικαίωμά του να διεκδικήσει τόκους υπερημερίας. Εάν επιλέξει να μην αποδεχθεί αυτόν τον «διακανονισμό» μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση διαταγής πληρωμής και σε είσπραξη του συνόλου του ποσού των οφειλομένων με τους τόκους υπερημερίας».
Μετά τιμής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου