Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Το γερμανικό μοντέλο υγείας που ονειρεύεται ο Λοβέρδος


Το γερμανικό μοντέλο υγείας που ονειρεύεται ο Λοβέρδος

Το γερμανικό σύστημα υγείας θέλει να αντιγράψει ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρώντας ότι σε αυτό κρύβεται το μυστικό επιτυχίας για ένα ΕΣΥ απαλλαγμένο από τα βαρίδια της διαφθοράς. «Φέρτε όσους ελεγκτές θέλετε να δουν τα χάλια μας», ανταπαντούν οι γιατροί.
Μπορεί στις αρχές του χρόνου η Άνγκελα Μέρκελ να είχε απογοητεύσει τον Ανδρέα Λοβέρδο αρνούμενη να του παράσχει την πετυχημένη συνταγή του γερμανικού συστήματος υγείας. Αν και είχε ζητηθεί η παροχή τεχνογνωσίας από το ελληνικό Υπουργείο Υγείας η απάντηση  από την γερμανική κυβέρνηση ήταν αρχικώς  αρνητική.

Οι καιροί όμως όπως φαίνεται άλλαξαν και οι Γερμανοί αποφάσισαν να που το «ναι» στην οργάνωση του ΕΣΥ. 
 Έτσι λοιπόν το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να συνάψει ένα «μίνι μνημόνιο συνεργασίας» με Γερμανούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους σε επίπεδο διοικητικής οργάνωσης του χώρου.Στο θέμα αναφέρθηκε η επικεφαλής της Task Force της E.E  για την Ελλάδα, Ζορζέτα Λάλη,  κατά την διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αθήνα,  από τους Financial Times. Στόχος θα είναι η σύσταση του τεχνικού και διοικητικού πλαισίου που θα επιτρέψει την υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου για την υγεία, επικεντρώνοντας στη Διοικητική Μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια.
Σε μια σκληρή ανακοίνωσή της η Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών απαντά:
«Καλώς να έρθουν στα νοσοκομεία ελεγκτές, επιθεωρητές κλπ ! Να τους υποδεχτούμε και να τους ξεναγήσουμε στα τμήματα που λειτουργούν με έναν νοσηλευτή για 30-40 ασθενείς, στα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και ταυτόχρονα στους διασωληνωμένους που καθημερινά νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, στις χειρουργικές αίθουσες που επίσης δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, στα επείγοντα που θυμίζουν πρώτη γραμμή πολεμικού μετώπου με νοσηλευτές και γιατρούς ήρωες σε άθλιες συνθήκες και 4 μήνες απλήρωτους.
Να τους συστήσουμε σε χιλιάδες ειδικευόμενους και ειδικευμένους που υπερεργάζονται ατέλειωτες ώρες ακόμα και τις ημέρες που δεν εφημερεύουν  μοχθώντας δίπλα στους ασθενείς. Να τους δείξουμε τα μνημεία της ρεμούλας και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ : κτίρια που υπερτιμολογήθηκαν 2 και 3 φορές, κυλικεία νοσοκομείων «οικογενειακές υποθέσεις» κυβερνητικών στελεχών, χιλιάδες μηχανήματα ΜΙΖΕΝΣ, … συγγνώμη SIEMENS κλπ, κλπ σκανδάλων των οποίων κάποιοι από τους πρωταγωνιστές ανήκουν στον στενό κύκλο «συμβούλων» του κ. Λοβέρδου, μαζί με τους εκπροσώπους των αρχιφακελλάκηδων της μεγαλοκαθηγητοκρατίας και μεγαλοδιευθυντοκρατίας...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου