Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Οι οφειλές των Ταμείων πνίγουν τις ιδιωτικές κλινικές


Οι οφειλές των Ταμείων πνίγουν τις ιδιωτικές κλινικές
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ, των πέντε ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτό καθώς και οι εκκρεμείς οφειλές έως τις 31.10. 2012 ύψους 600 εκατ. ευρώ πνίγουν τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες εάν δεν πάρουν τα χρήματά τους οδηγούνται σε άτακτη χρεοκοπία. Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δημοσιοποιείται με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τoυς αρμόδιους υπουργούς και προς τα Ταμεία από την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, η οποία καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τρίτη στις 12.00, στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους) ζητώντας από τον Υπουργό Υγείας να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 

Ξεκινήσαμε την συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ από 1-1-2012 παρέχοντας Νοσηλευτική Περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, διαθέτοντας στον Οργανισμό το σύνολο των Κλινικών της χώρας με 15.028 κλίνες για όλα τα τμήματα, τις ειδικές μονάδες και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια.

Όμως, ενώ επί δεκαετίες τα ασφαλιστικά ταμεία κατέβαλαν σε μας προκαταβολή 90% εντος του επομένου μήνα από την πραγματοποίηση των νοσηλειών, μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν μας έχει καταβάλλει την προκαταβολή για τα νοσήλια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2012 καθώς και τα χρέη των 5 ταμείων που εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011.

Βέβαια εκκρεμούν τα νοσήλια έως 31-10-2012, ύψους περίπου 600 εκατομ. ευρώ.

Συνέπεια της οικονομικής αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ είναι η μη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους μας για περισσότερο από 2 μήνες, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ από τον πιο συνεπή έως χθες κλάδο, η αδυναμία προμήθειας υλικών επεμβάσεων και Φαρμάκων, η αδυναμία προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου, δημιουργώντας συνεχώς χρέη προς προμηθευτές και τρίτους, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη διαδικασίες έκδοσης διαταγών πληρωμής και αιτήσεων για συντηρητικές κατασχέσεις των κλινικών.

Σε πολλές δε κλινικές το προσωπικό βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας δημιουργώντας προβλήματα στη παροχή των υπηρεσιών μας. 

Κύριοι Υπουργοί,

Το δημιούργημα σας ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει από έλλειψη χρηματοδότησης. Παρά τις φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες της Διοίκησης του τους έχετε εγκαταλείψει ολομόναχους, αποστερώντας κάθε έσοδο του, με την παρακράτηση των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που ανέρχονται σε 350 εκατομμύρια ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο, οι οποίες δεν αποδίδονται σ’ αυτόν αλλά καλύπτουν άλλες ανάγκες των ταμείων.

Ακόμη, η μειωμένη κρατική επιχορήγηση, διατίθεται, όπως πάντα, προκλητικά, για την πληρωμή των ιδιωτικών Φαρμακείων και μόνον.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Τις επόμενες ημέρες δεκάδες συναδέλφων με χιλιάδες εργαζομένων θα οδηγηθούν σε άτακτη χρεοκοπία. 

Μια χρεοκοπία που δεν θα οφείλεται σε λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές αλλά στην στάση πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ελπίζουμε σε Σας, την ύστατη αυτή στιγμή, για να προβείτε στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. 

Εμείς εκφράζοντας την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των 192 συναδέλφων, Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012, στις 12.00, στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους) ζητώντας από τον Υπουργό Υγείας να δώσει άμεσα λύση στο καθοριστικό για την επιβίωσή μας πρόβλημα.

Με εκτίμηση

Για την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών

Γρηγόρης Σαραφιανος, Πρόεδρος ΔΣ. Γιώργος Αλαφούζος, Γενικός Γραμματέας


ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΟΠΥΥ έως τις 15-3-2012

1. Για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ, 
προκαταβολή Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012

2. για ασφαλισμένους ΙΚΑ 
α. Νοσήλια (προκαταβολή + εκκαθάριση Ιανουαρίου 2012, εκκαθαρίσεις Νοεμβρίου + Δεκεμβρίου 2011, προκαταβολή Δεκεμβρίου 2011 για κάποιες πόλεις),

β. Φάρμακα, Αιμοκαθάρσεις, Διαγνωστικά Εξωτερικών Νοεμβρίου + Δεκεμβρίου 2011 + Ιανουαρίου 2012 (παραμένοντες).

3. για ασφαλισμένους ΟΓΑ 
α. Νοσήλια (προκαταβολή + εκκαθάριση Νοεμβρίου + Δεκεμβρίου 2011 +Ιανουαρίου 2012

β. Φάρμακα, Αιμοκαθάρσεις, Διαγνωστικά Εξωτερικών Νοεμβρίου + Δεκεμβρίου 2011 

4. για ασφαλισμένους ΟΑΕΕ
προκαταβολή και εκκαθάριση Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2011, Ιανουαρίου 2012

5. για ασφαλισμένους ΟΠΑΔ 
προκαταβολή + εκκαθάριση Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2011, Ιανουαρίου 2012

6. για ασφαλισμένους ΤΥΔΚΥ
προκαταβολή + εκκαθάριση Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2011, Ιανουαρίου 2012

7. Παλιά χρέη (από 2007 έως 31-10-2011) 5 ταμείων + Οίκο Ναυτου + ΤΕΑΥΤΕΚΩ + ΕΤΑΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου