Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΠΟΣΙΠΥ: Έκτακτη Συνάντηση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του κ. Χατζηπαναγιώτου και του κ. Κλεινάκη με τον κ. Σουλιώτη



Συνάδελφοι,


    Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του Αντιπροέδρου μας
κ.  Θ. Χατζηπαναγιώτου     και του Γεν. Γραμματέα    κ. Ι. Κλεινάκη.
   Σε αυτήν την πεντάωρη επίσκεψη κυριάρχησε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας ιδιαίτερα στη συνάντηση με το κ. Σουλιώτη που ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά για τον κλάδο μας.
    Θα σας αναφέρουμε αναλυτικά όλα τα θέματα που μας απασχόλησαν.

Α) Οι λίστες των συμβεβλημένων.

    Επισκεφτήκαμε τον κ. Παναγιωτίδη, τον υπεύθυνο τμήματος Πληροφορικής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που μετά από αιτήματα που του θέσαμε είπε ότι σήμερα το αργότερο αύριο θα αναρτηθεί νέα λίστα με πάνω από 1800 ονόματα.


    Η γνωστή πεπαλαιωμένη λίστα στο  XL θα αντικατασταθεί με το σύγχρονο σύστημα αναζήτησης στο πάνω αριστερό τμήμα της κεντρικής σελίδας του site του Ε.Ο.Π.Υ.Υ ( Συμβεβλημένοι προμηθευτές υγείας ) που αφορά και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια (ήδη είναι ενεργό) Εκεί θα υπάρχει αναζήτηση με τον χάρτη της Ελλάδας και αναλυτικά ανά ειδικότητα ( Βιοπαθολόγοι, Ακτινολόγοι, Πυρηνικοί, κ.τ.λ.) που είναι ιδιαίτερα εύχρηστο για τους ασφαλισμένους στην αναζήτηση των εργαστηρίων μας.
   Για τα εργαστήρια που είναι νομικά πρόσωπα, επισκεφτήκαμε το τμήμα κατάρτισης συμβάσεων και σε συνεργασία με τη κα Μαστραντώνη και την κα Τεννέ συνεννοηθήκαμε ώστε προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της ενημέρωσης του αρχείου των διαγνωστικών εργαστηρίων με το είδος των εξετάσεων που πραγματοποιεί το καθένα, να ζητηθεί και να χρησιμοποιηθεί ανάλογα το ενημερωμένο αρχείο που ήδη χρησιμοποιείται στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Ε. και αποσκοπεί στην αναζήτηση των συμβεβλημένων παρόχων υγείας του Οργανισμού αυτού.


    Οι ολοκληρωμένες λίστες των συμβεβλημένων εργαστηρίων θα κωδικοποιηθούν ανά περιοχή και θα αποσταλούν για ανάρτηση σε όλα τα υποκαταστήματα του Ι.ΚΑ. και του Ο.Π.Α.Δ. 
   Όλα αυτά θα τρέξουν άμεσα και πραγματικά ευχαριστούμε τους υπαλλήλους που προαναφέραμε για το ενδιαφέρον και τη δουλειά που προσφέρουν για εμάς και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
   Στη συζήτηση τώρα με τον κ. Σουλιώτη παρουσία του κ. Σακοράφα 

Β) Ζητήσαμε να επιλυθεί το πρόβλημα των παραπεμπτικών που περιλαμβάνουν εξετάσεις διαφόρων ειδικοτήτων και δημιουργούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού για τα εργαστήρια μίας ειδικότητας έναντι των διαγνωστικών πολυϊατρείων.
   Μας δόθηκαν οι βασικές ¨κατηγορίες ιατρικών πράξεων¨  και επειδή διαπιστώσαμε προβλήματα πιθανής δυσλειτουργίας ( παραδείγματος χάριν η αναγραφή εξετάσεων RIA και ELISA που μόνο πρόβλημα θα δημιουργούσε σε όλους εμάς ) ζητήθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση μας η ιατρός κα Λυμπεροπούλου της Δ/νσης Σχεδιασμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και συμφωνήθηκε να προσκομίσουμε στον Οργανισμό δικές μας επεξεργασμένες κατηγορίες ιατρικών πράξεων που θα συζητηθούν και θα αποτελέσουν το πλάνο για τις κατηγορίες των ιατρικών πράξεων στις συνταγογραφήσεις.
   Το πρόγραμμα e-diagnosis θα εκτυπώνει σε διαφορετική σελίδα κάθε ομάδα εργαστηριακών εξετάσεων που ανήκουν σε διαφορετικές ιατρικές πράξεις.
Πρακτικά ξεχωριστό παραπεμπτικό για μικροβιολογικά, υπερήχους, αξονικές, σπινθηρογραφήματα, κ.λ.π

Γ) Διευκόλυνση στην καταχώρηση των παραπεμπτικών.
    Όταν ολοκληρωθεί μέχρι τις 26 Μαρτίου η κωδικοποίηση των εξετάσεων και επιλυθούν οι δυσλειτουργίες της θα δοθεί στην Ομοσπονδία μας το αρχείο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τους προγραμματιστές των  μελών μας για τη γέφυρα επικοινωνίας με τα προγράμματα   LIS  που έχουμε στα εργαστήρια μας. Αυτό θα κάνει την  καταχώρηση εύκολη.

Δ) Κατάθεση παραπεμπτικών.
     Πρέπει να αρχίσουμε να καταχωρούμε όταν θα βγει η σχετική ανακοίνωση (26 Μαρτίου) άμεσα τον Ιανουάριο και αμέσως μετά το Φεβρουάριο.
Αυτό θα διευκολύνει την εκκαθάριση και την πληρωμή μας.

Ε) Πληρωμή.
   Μόλις επεξεργαστούν τα δεδομένα του Ιανουαρίου, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα πληρωθούμε για τον μήνα αυτόν. Αμέσως μετά θα εκκαθαριστεί και θα πληρωθούμε για τον Φεβρουάριο γιατί υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις.

ΣΤ) Factoring.
    Δεν υπάρχει πρόβλημα λόγω της μη υπογραφής σύμβασης για τα εργαστήρια. Με βάση την μετενέργεια, όσοι έχουν στείλει δηλώσεις θεωρούνται συμβεβλημένοι. 
Δεν υπάρχει στη σύμβαση μας κανένας περιοριστικός όρος και αναμένεται σύντομα απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι μπορούν  να εκχωρηθούν οι απαιτήσεις.

Ζ) Παραπεμπτικά 2011-2012.
   Κάθε παραπεμπτικό θα υποβάλλεται ανάλογα με το πότε εκτελέστηκε.
   Αν εκτελέστηκε το 2011 στα παλιά ταμεία. 
   Αν εκτελέστηκε το 2012, στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ

Η) Αίτημα για να κατατεθούν χειρόγραφες καταστάσεις των παραπεμπτικών όπως παλιά στον Ο.Π.Α.Δ. 
    Δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί πρακτικά γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν λειτουργεί πλέον στις  Υ.Π.Α.Δ., έτσι θα πάμε αποκλειστικά με τη διαδικασία του e- ΔΑΠΥ.

Θ) Το θέμα του plafond και της πιθανής υπέρβασης δαπανών.
    Η άποψη του κ. Σουλιώτη είναι ότι εάν υπάρξει υπέρβαση δαπανών θα απαιτηθεί κλιμακωτή επιπλέον έκπτωση επί τζίρου ή ανά εξέταση σύμφωνα με το παράρτημα της σύμβασης μας και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν θα θιγεί το ανέκπτωτο όριο που έχουμε προσυπογράψει για την προστασία των δικών μας εργαστηρίων.


     Όσο μεγαλύτερος τζίρος, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση , είπε ο ίδιος, έτσι γίνεται και με την εφορία.
   Μας ευχαρίστησε αναγνωρίζοντας ότι ποτέ παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε σαν κλάδος των εργαστηριακών δεν προβήκαμε σε εκβιαστικές πρακτικές προς τους ασθενείς μας ( π.χ. δεν σας δίνουμε φάρμακα ή σας ζητάμε να μας πληρώνεται μετρητοίς ) επειδή σεβαστήκαμε την ιδιαιτερότητα του λειτουργήματος μας.

Ι) Το κούρεμα.
    Σε αυτήν την ιδιαίτερα ικανοποιητική δήλωση του κ. Σουλιώτη για το ανέκπτωτο και τις κλιμακωτές εκπτώσεις επί τζίρου προστέθηκε η δέσμευση του να μας υποστηρίξει στη συζήτηση για το κούρεμα των παλαιών οφειλών που εμείς ζητήσαμε να είναι μικρότερο από των φαρμακοποιών συμφωνώντας με το επιχείρημα ότι οι περισσότεροι έχουμε πληρώσει τουλάχιστον 20% τόκους για δυο χρόνια στην προεξόφληση σε τιμοκατάλογο του 1991.
   Ίσως ήταν η καλύτερη και πιο γόνιμη συνάντηση που είχαμε μέχρι σήμερα και θα έχουμε και συνέχεια!

Ο Αντιπρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας


Θ. Χατζηπαναγιώτου                                                           Ι. Κλεινάκης

3 σχόλια:

  1. ΕΧΟΜΕ "ΧΟΡΤΑΣΕΙ" ΑΠΟ ΓΟΝΙΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΜΕ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ. ΞΕΜΕΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ. ΟΙ ΓΟΝΙΜΕΣ ΟΜΩΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΜΕ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΟΜΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΟΝΙΜΑ. ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΜΕ , ΤΩΡΑ , ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ EXCEL ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ!! Η ΓΟΝΙΜΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΜΕ ΤΟ E-DAPY ΘΕΛΟΜΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΜΕ ΜΑΖΕΨΕΙ. Η ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΡΑΤΕΙ. ΠΑΝΤΑ ΓΟΝΙΜΑ. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aιφνιδιαστικά ο ΕΟΠΥΥ χτες εβγαλέ ανακοίνωση που ακυρώνει τη ν σύμβαση της συνομοσπονδίας και ζητά νεές συμβάσεις με μείωση 30% επί του κρατικού τιμολογίου και αλλο ένα 10% στον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

    Τι είναι αυτά? Μας δουλεύουν?

    Μάλλον ναι.
    Τρίτη φορά να υποβάλουμε για σύμβαση μέσα σε ένα μήνα? Δε ν ξέρουν ότι με 40% κάτω στις τιμές του 1991 οι μισές εξετάσεις είναι κατω του κόστους (πχ ανοσολογικές, μικροβιολογικές κλπ)?
    Ίσως το ξέρουν, αλλά μπορεί να υπάρχει σχέδιο.

    1. Εκεί που τα μεγάλα διαγνωστικά θα έχαναν 20% (λογω του μεγάλου τζιρου) να χάσουν 30%, να δουλέψουν χωρίς κέρδος για 3-4 μήνες για να μας "κλείσουν" και να μας αφήσουν εκτός ΕΟΠΥΥ και μετά γίνεται μια αναπροσαρμογή των τιμών 30% πάνω (στο κρατικό τιμολόγιο) και έρχονται στα ίδια, χωρίς το όριο των 20000 ευρώ, και με όλη την "πιτα" σε αυτούς (αφού εμείς δεν θα έχουμε υπογράψει).

    2. Με την σύμβαση να γράφει "30 Δεκεμβριου 2011" επιχειρούν στην επικείμενη κατάθεση δικαιολογητικών να "γλιτώσουν" 40% (αφού βγήκαν εκτός πορϋπολογισμού) και έτσι να "πληρώσουμε" εμείς τα "άπειρα" παραπεμπτικά των συνεργαζόμενων με τα μεγάλα διαγνωστικά ιατρών.

    3. Μπλοφάρουν για να μας φάνει ένα "κούρεμα" 20% ικανοποιητικό

    και στις 3 περιπτώσεις ΠΡΕΠΕΙ να αντιδράσουμε. Δεν μπορεί να χρωστουν 2 χρόνια και να μας δουλεύουν έτσι. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν για πιο "ασήμαντα" θεματα και πετυχαίνουν.

    Τους δώθηκαν όλα τα περιθώρια και δείξαμε αξιοσημείωτη υπομονή (κανε σύμβαση, ξανακάνε σύμβαση, κάνε έκπτωση ξανακάνε έκπτωση, καταχώρησε εδώ καταχώρησε στο e-ΔΑΠΥ, αυριο θα πληρωθείς, μεθάυριο θα πληρωθεις).

    Γιάννης Ρούτσιας,
    Βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι συμβάσεις που αναρτήθηκαν χθες 15/03/2012 στο site του ΕΟΠΥΥ αφορούν τα ιδιωτικά ιατρεία και πολυϊατρεία για τις ιατρικές πράξεις των κλινικών (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή